Lecţia de anti-ură a Sabinei Elena

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În momentul la care citiţi aceste rânduri, meciul de fotbal dintre Ungaria şi România se va fi terminat demult. Nu şi rivalitatea dintre cele două echipe naţionale, însă ce farmec ar mai avea viaţa fără dorinţa de a fi mai bun decât ceilalţi? Lăsând la o parte pasiunile fotbalistice, vreau să vorbesc despre Sabina Elena, tânăra din Covasna care a ajuns în centrul unui imens scandal doar pentru că a purtat un însemn naţional în propria ţară.

Această fată de clasa a IX-a a reuşit să devină vedetă în timp record, fără a se da în spectacol pe Facebook, fără a fi elevă porno, fără a fi iubita vreunui ins purtător de ghete de fotbal. Această fată a făcut un gest banal ce a ajuns la nivel de ştire naţională şi a ajuns în atenţia Inspectoratului Şcolar Covasna şi a Ministerului Educaţiei pentru un gest banal în orice democraţie. Pe scurt, Sabina Elena a venit timp de trei zile la rând la şcoală purtând o bentiţă tricoloră în păr.

În America, mama tuturor democraţiilor, a purta simbolul drapelului naţional este un motiv de aplauze. La noi, în România, respectiv în Covasna, gestul ei a căpătat simbol de afront. Fata a fost umilită de colegi şi, uimitor pentru mine, de un cadru didactic plătit din bani publici. Profesoara care i-a smuls fetei drapelul nu ar mai trebui lăsată să predea în vreo şcoală de pe teritoriul României. Şi cred că va trebuie să suporte rigorile legii exact ca şi suporterul tembel al Rapidului care şi-a permis să ardă steagul Ungariei în tribuna de la Cluj. Infracţiunea se numeşte «instigare la discriminare» şi este prevăzută de art. 317 Cod Penal, pedeapsa fiind cu închisoare de la şase luni la trei ani.

Surprinde neplăcut şi reacţia - sau mai bine spus lipsa acesteia - autorităţilor de la Bucureşti. Dacă imediat după arderea steagului Ungariei, premierul Victor Ponta a găsit de cuviinţă să iasă cu o declaraţie publică, plină de îndemnuri la respectarea valorilor europene, după umilinţele la care a fost (şi este) supusă fata de 15 ani din Covasna, nicio autoritate n-a mai zis nimic.

Valori europene? Căror valori europene se supun etnicii maghiari care recurg la astfel de gesturi? Toleranţă? Judecaţi voi câtă toleranţă există în această întâmplare! Gestul profesoarei nu se deosebeşte cu nimic de cel al suporterului rupt în gură de băutură. Ba chiar e mult mai mizerabil, căci suporterul are scuza beţiei şi a lipsei de educaţie, în vreme ce profesoara era şi este plătită să educe tinerii în spiritul toleranţei şi a respectului faţă de ţară şi de simbolurile ei. Adică exact invers faţă de ceea ce a făcut.

Înţeleg dorinţa de autonomie a maghiarilor din Harghita şi Covasna, dar de aici şi până la distrugerea însemnelor naţionale ale statului român e o cale mult prea lungă. Pe de altă parte, sunt MÂNDRU de a fi conaţional cu această adolescentă. Dan Tănasă, un blogger din Sfântu Gheorghe, a reuşit să îi ia un interviu Sabinei Elena. L-am citit integral şi m-am minunat de dovada de bună creştere şi de înţelepciune pe care ne-o transmite tânăra: "Îmi dau seama că vor încerca să mă denigreze pentru a duce în derizoriu gestul meu. La vârsta de 15 ani nu poţi fi xenofob, nu cunosc acest sentiment, prin urmare nici nu pot să-l exprim. Eu nu îi urăsc! Urăsc faptul că ei mă urăsc!". Cu toţii ar trebui să fim mândri de ea!

Citit 2346 ori Ultima modificare Vineri, 22 Martie 2013 18:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.