Ultimul stinge lumina

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Tind să cred că cei care conduc destinele acestei părţi de ţară au luat-o razna. Scriu acest lucru cu toată responsabilitatea, căci până şi ministrul Liviu Dragnea - pe care personal nu-l suspectez că este vreun mieluşel - a sesizat-o. După cum spunea oficialul originar din Teleorman, Galaţiul şi Brăila au doar două variante: să lucreze împreună sau să perpetueze o rivalitate veche. Plus sau minus.

Însă, atât în Galaţi cât şi în Brăila, când aduci vorba despre oraşul vecin, se încing spiritele. Ceea ce nu înţeleg cele două tabere este că, lăsând la o parte această rivalitate - care este anacronică; nicăieri în lumea civilizată nu mai vezi aşa ceva în administraţie - cele două oraşe şi judeţe se pot salva doar împreună. Nu de alta, dar altfel vor deveni zone defavorizate, mai ceva ca Valea Jiului.

În ultimul timp, Brăila dă ceva semne de renaştere. PIB-ul oraşului situat de cealaltă parte a digului este mai mare decât cel din Galaţi. Drumurile sunt mai bune. Investiţiile sunt mai multe. Scandalurile, parcă sunt mai puţine. Oricum mai este mult până departe, mai ales că la Brăila, dincolo de fapte există şi multă "tămâie", ca să dea bine. În acelaşi timp, însă, nu este nevoie să fi specialist în infrastructură pentru a-ţi da seama că Galaţiul o ia, cu paşi repezi, pe panta abruptă a falimentului. Drumurile se scufundă, investiţiile parcă vin din ce în ce mai greu, iar la aruncat vina în altă ogradă, gălăţenii sunt campioni.

Nu cred că omului din Galaţi, ce supravieţuieşte cu 800 de lei pe lună (asta dacă are noroc), îi pasă vreo secundă cine este mai vinovat. Gălăţeanului de rând îi trebuie soluţii la problemele existente, altfel, la fel ca şi în cazul regionalizării, îi rămân două soluţii: să pună mâinile pe piept sau să plece, la fel cum a făcut-o deja un sfert din populaţia judeţului.

Regionalizarea şi apropierea de Brăila nu reprezintă un impediment, ci, dimpotrivă, un impuls. Uniţi putem accesa fondurile pentru aeroport, pentru pod, pentru şosele, pentru stadion şi pentru câte şi mai câte. Celebrele ANL-uri din cartierul Siret nu vor mai fi motiv de discordie, ci dimpotrivă, un pas spre unire. Nu de alta, dar pur şi simplu, fondurile provenite din impozitele plătite de oamenii ce-şi au reşedinţa acolo, vor ajunge în visteria regiunii, nicidecum a vreunuia dintre oraşe. Deşi sunt departe de a fi un fan Liviu Dragnea, mă văd nevoit să citez din interviul acordat în exclusivitate pentru "Viaţa Liberă": "Galaţi–Brăila dacă se iau separat, nu sunt foarte puternice, dar dacă Brăila şi Galaţiul încep să funcţioneze ca o conurbaţie, ca două comunităţi care se asociază în vedere dezvoltării reciproce, au şanse foarte mari şi în lumina regionalizării, şi în ceea ce priveşte dezvoltarea. Pentru că există un potenţial foarte mare de dezvoltare între Galaţi şi Brăila, există spaţiu, teritoriu cu potenţial foarte mare între cele două oraşe, unde se pot dezvolta foarte multe proiecte", explica recent vicepremierul.

Cu alte cuvinte, uniţi putem învia, în timp ce separaţi ne ducem spre cimitir. E momentul ca politicienii, fie că sunteţi gălăţeni sau brăileni, să dea la o parte orgoliile, lupta pentru ciolan, şpăgile şi mai ştiu eu ce alte interese ascunse. În caz contrar, se vor trezi în situaţia ingrată de a nu mai avea ce să conducă, pentru că ultimul gălăţean şi ultimul brăilean au stins deja lumina.

Citit 1263 ori Ultima modificare Vineri, 05 Iulie 2013 16:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.