Legea junglei pe Faleza Dunării

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un câine mânca un alt câine. La propriu. Pe Faleza inferioară a Dunării, vineri, 23 august, ora 19.00 trecute fix. N-a fost o plăsmuire a imaginaţiei mele, deşi mi-aş fi dorit să fie. Poate că nici n-aş fi observat oroarea care se petrecea în hăţişul vegetal numit spaţiu verde de la poalele versantului Falezei Superioare, dacă nu mi-ar fi atras atenţia privirea fixă, oripilată, a doamnei care venea din sens invers şi se oprise stupefiată în loc. Am fost curioasă la ce se uită atât de intens, şi am dat cu ochii de câinele mare luptându-se se rupă trupul inert al unui căţel mai mic… poate puiandru.
Dacă n-aş fi fost pe Faleza Dunării, fremătătoare de copii, de role, de biciclete, râsete, conversaţii româno-italiene, de tineri, familii, îndrăgostiţi, cupluri, bunici şi nepoţi aş fi spus că sunt prinsă într-un documentar pe Discovery sau Animal Planet. Atâta doar că rolul felinei sălbatice, care se bucură de prada ierbivoră, era jucat, sinistru, de un câine slăbănog şi flămând. Razant mi-a trecut pe la ureche ceva despre căprioara aciuată pe Faleză de ani buni şi am făcut doi paşi să mă asigur că blana alb-neagră a animalului care servea drept cină canină n-avea nimic comun cu o căprioară. N-avea!
N-am apucat să respir uşurată că din desişul spaţiului verde - ce paradoxal sună - un alt câine a simţit mirosul şi s-a îndreptat alergând spre „festinul” tovarăşului din tufiş. Iar în urma lui o mică haită de câini adulmeca deja aerul. Poate, veţi spune, trebuia să fac o poză sau un filmuleţ! Să sun la Protecţia Animalelor, la Ecosal, la Garda de Mediu, la Poliţia Animalelor, la Ajutaţi-l pe Lăbuş sau poate direct la Dumnezeul câinilor şi să reclam. Ce? Că pe Faleza Dunării funcţionează legea junglei? Că acela mai mare şi mai puternic îl mănâncă pe cel mic şi neputincios? Nu era cazul, câinele nu omorâse pe nimeni, doar se hrănea. Şi foamea îl făcuse la fel lipsit de mofturi ca o hienă.
În anul 2013, într-un Galaţi membru al Uniunii Europene, în care Primăria vrea să cheme stăpânii (responsabili) de câini şi pisici să dea cu subsemnatul pentru patrupedul adorat, şi să plătească pentru sterilizarea şi microciparea lui, un câine fără stăpân devora un confrate la fel de maidanez, dar mort. Un Galaţi în care în lagărul de exterminare numit padocul Ecosal nu mai e loc să aduci nici măcar un purice, darămite un câine! Într-un Galaţi în care a „adopta” un câine, doi, patru, şapte, zece, o haită, nu înseamnă a-i lua la tine în casă/curte şi a-i scoate de-acolo doar la plimbare, dimineaţa şi seara! Nu, cotarla şi tovarăşii rămân în faţa blocului. Nu contează că ar putea muşca pe cineva, că-i deranjează pe vecinii, că latră, fac mizerie, se înmulţesc, ori că ar putea fi loviţi de vreo maşină! „Cum să-i iau pe toţi cinci în casă?!”, m-a bruscat o mare iubitoare de câini, când am întrebat-o de ce nu-şi ia protejaţii în apartament, aşa cum îmi ţin eu mâţa în casă! Era mai simplu să le răstoarne cratiţa cu mâncare rămasă din ajun direct jos, lângă pubela de gunoi, să aibă câinii ce mânca. Să mai spun şi despre adunarea rahaţilor de câine de către stăpânii iubitori? Deja devin ridicolă. Şi risc să mi se aplice şi mie Legea junglei.

Citit 1874 ori Ultima modificare Duminică, 25 August 2013 16:43

11 comentarii

 • postat de Bravo Galati
  Marți, 27 August 2013 06:05
  69.209.225.***
  Aici un alt exemplu de marlanie , se vede clar inca odata cine a ramas acasa sau cine moare de patriotism si vine in nnnoul Galati in fiecare an...se vede clar cine sunt galatenii....faleza e scena perfecta petru aceste exemplare ...Asta sunteti ,,te umple scarba ,,Un jeg ordinar asta e Galatiul ..Capitala marlanilor.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ella
  Luni, 26 August 2013 22:40
  83.103.238.***
  Duminica pe faleza inferioara o multime de ciini erau plimbati de stapinii lor.Multi pur si simplu se usurau in mijlocul drumului,copii treceau pe linga aceste mizerii,dar nu am vazut pe nimeni sa ia atitudine.Am vazut la un moment dat un pui de pitbul care se usura in dreptul meu, pe asfalt,iar stapinul se amuza de ce facea acesta. Era un tinar care daca as fi spus ceva cred ca era in stare sa ma ameninte cu animalul.Nu am vazut picior depolitist pe toata faleza si rea in jur de ora18,in zi de duminica.Dar am vazut de multe ori organe de ordine care nu iau nici un fel de atitudine cind vad asemenea fapte.
  0
  2
  Raportează
 • postat de Alexia
  Luni, 26 August 2013 22:05
  95.77.196.***
  E interesanta afirmatia de final cu iubitoarea de caini care rastoarna mancarea pentru maidanezi. Unde e legatura cu restul articolului? Era mai bine sa nu le dea nimic de mancare? Atunci nu se mai mancau unii pe altii pe faleza sau ce? Vi se pare o solutie viabila pentru problema cainilor maidanezi infometarea si privarea de hrana pana la disparitie? Daca da, atunci dvs nu sunteti in " În anul 2013, într-un Galaţi membru al Uniunii Europene", ci undeva in urma cu vreo 500 de ani.
  3
  0
  Raportează
 • postat de pute a kakat in acest imputit oras
  Luni, 26 August 2013 17:14
  5.13.211.***
  proaspat revenit din concediu m-a intampinat un miros incredibil de kakati de caini, [ vreo 30-40 fara sa exagerez],din fata blocului si din imprejurimi.
  si mi-am dat seama cat de primitivi pot fi cetatenii acestui oras post -comunist galati .
  incredibil ce pute a kakat pe o raza de 20-30 metri.
  incredibil .
  lehamite nesimtitilor de propietari si mai ales acestei jigodii de politii comunitare sugatoare de bani degeaba
  1
  3
  Raportează
 • postat de edi
  Luni, 26 August 2013 14:40
  5.13.197.***
  e foarte greu de rezolvat problema asta. oamenii nu inteleg ca tot rahatul si pisatul ciinilor si pisicilor maidanezi i sau ciini scosi la plimbare e o otrava pentru toti cei ce trec pe strada, trotuar, copii ce se joaca in iarba. cacatul si pisatul se descompun, se usuca, se evapora, e inhalat de oricine trece pe trotuar sau la etajul 1,2,3,....sint otravuri pe care le aspiram fara sa vrem . totul duce la o intelegere a lucrurile, nimeni nu e dispus sa o arate oamenilor corect, cinstit dar nici oamenii nu vor sa accepte lucruri normale, civilizate. asta e ruptura de comunicare ce impiedica o actiune normala a primariei. organele statului nu mai au increderea populatiei de a crede ca ceea ce vor sa faca e corect, onest. si vina nu e la cetatean, e vina conducatorilor ce si-au pierdut increderea in fata cetatenilor. nu merge chiar totul numai cu amenda si bita. asta are doua capete, trebuie ca sa cistigi increderea . ai sa ai mereu de cistigat dupa aia. pina atunci, nu mai crede nimeni in potenta voastra de edili si conducatori a unui oras de 400000 de suflete.
  0
  5
  Raportează
 • postat de edi
  Luni, 26 August 2013 14:20
  5.13.197.***
  eu cred ca primaria, sau c.l pun carul inaintea boilor. e firesc ca impui niste reguli stricte si corecte, pina la urma de responsabilitate, de sanatate si adunat rahatul ciinilor de apartament ce sint plimbati in spatii publice de 2-3 ori pe zi. dar ce facem cu cei ce impinzesc deja orasul, mii de ciini maidanezi si mii de pisici fara stapin? cred ca trebuie actiuni in paralel, o solutie de adunat ciinii comunitari impreuna cu un control al stapinilor de ciini de apartament. amenzi cit salariu minim pe economie daca nu aduni rahatul ciinilor pe care ii plimbi. asta cred ca e mai simplu, dar ce faci cu miile de javre de pe strada? aici se vede un for de conducere urban destept si eficient, care e Solutia? asta cu taxa, amenda cipul, sint mai usor de realizat decit cea mai importanta problema, cea a ciinilor maidanezi. de fapt despre asta nu spune nici primaria si nici c.l nimic. maidanezii, ciini si pisici , n-au bani de platit taxe....pisicile de apartament daca sint la zi cu carnetul de sanatate n-au nici o vina. ele sint marea majoritate si castrate pentru ca nimeni nu poate tine in apartament o pisica necastrata. o alta problema e cea a ciinilor si pisicilor de curte. grea misune pentru primarie si c.l. sper ca nu se rezuma doar la taxe, si noi impozite.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Radu de Galati
  Luni, 26 August 2013 14:12
  220.239.171.***
  "Să sun la Protecţia Animalelor, la Ecosal, la Garda de Mediu, la Poliţia Animalelor, la Ajutaţi-l pe Lăbuş sau poate direct la Dumnezeul câinilor şi să reclam."
  Cred ca pana la urma a fost mai usor sa nu faceti nimic, nu-i asa? Ba chiar sa folositi momentul pentru a face un ban scriind un articol pentru tugulani, ma mir insa ca nu i-ati facut si o poza sau un mic filmulet ca poate castigati mai mult. Problema canilor se reclama la Primarie de ani si ani, timp in care au fost n campanii electorale si ati intervievat o haita de candidati. La ultima campanie electorala, pe Marius Stan l-ati intrebat ce parere are de aceste animale ? cand Marius Stan a dat bani ciclistilor sa se plimbe prin Galati de acesti caini l-ati intrebat ? Cand cheltuie mii de euro pentru fel si fel de spectacole de strada, de aceste animale l-ati intrebat ?
  Nu-i asa ca-i mai bine sa o faca altii decat tine ? Daca ar fi vointa politica sigur ca si problema cainilor salbatici s-ar putea rezolva. Poate ca va mai trebui sa omoare un copil sau doi pentru ca fotbalistul sa-si aduca aminte ca are si obligatii nu numai satisfactii de pe urma functiei cu care a fost investit.
  1
  3
  Raportează
 • postat de mihai
  Luni, 26 August 2013 13:11
  213.37.60.***
  este o metafora, in realitate cainii erau oameni si actiunea se petrece de la faleza in trei directi :nord, sud, si vest, depasind limitele orasului galati cuprinzand intreg judetul. polul saraciei este instalat pentru lunga durata la galati, deja sau atins limitele "saracia nu poate fi dusa cu demnitate", pentru ca nu ai nici o speranta de redresare atat timp cat continuam cu Iliescu si urmasii sai
  1
  1
  Raportează
 • postat de abc
  Luni, 26 August 2013 12:07
  5.13.167.***
  Noul Galati....by PeNaLul Marius Stan :))))) Sholdovenii au votat USLam 70% :))))))
  0
  1
  Raportează
 • postat de ioana
  Luni, 26 August 2013 09:54
  89.136.4.***
  Votati USL si Marius Stan!
  2
  6
  Raportează
 • postat de ion
  Luni, 26 August 2013 09:50
  89.136.235.***
  Intr-un judet/oras aflat sub cod rosu de saracie la ce ne putem astepta? Sa ne rugam la Dumnezeu sa nu ajungem sa ne mancam intre noi, la propriu, si noi oamenii. La cum se duce totul la vale n-ar fi de mirare...
  4
  4
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.