Guvernanţii ne vor proşti

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Se vorbeşte de două săptămâni în Galaţi de posibilitatea ca fenomenele seismice fără precedent din zona Izvoarele să fie provocate de exploatările de petrol. Chiar şi dacă aceasta ar fi cea mai mare prostie, reprezentanţii instituţiilor responsabile cu protecţia mediului ar fi trebuit să fie printre primii la faţa locului, să verifice ce se întâmplă acolo. Abia la începutul acestei săptămâni s-au efectuat ceva controale, iar rezultatele sunt „asortate” cu graba cu care s-au mişcat oamenii care trebuie să ne apere de posibilele dezastre ecologice. Cei de la mediu ne asigură că nu s-au făcut prospecţiuni pentru gazele de şist, ca şi cum în două săptămâni, dacă s-ar fi făcut astfel de activităţi în mod ilegal, cei răspunzători n-ar fi avut timp să şteargă orice urmă.

Între timp, nimeni nu e în stare să facă lumină în „Dosarele X de la Izvoarele”. Autorităţile ne trimit la seismologi, seismologii la geologi, geologii la alţi specialişti din străinătate. O confuzie generală, o tărăgănare intenţionată sau nu a cercetărilor, lucruri care ne dau măsura în care mai marilor noştri le pasă de noi: îi doare fix în cot.

Între timp, aflăm că lângă Bârlad s-a început instalarea primei sonde de gaz de şist cu patalamale în regulă de la Consiliul Judeţului Vaslui, cu toate că una dintre condiţii pentru eliberarea autorizaţiilor de construcţii este ca firma respectivă să fie proprietară sau să aibă în concesiune terenurile respective. Oamenii care au însă acte pe bucata de pământ susţin însă că ei n-au semnat niciun contract. La fel se întâmplă şi în apropierea Costineştiului, unde cei de la Chevron, păziţi cu străşnicie, au început să facă explorări şi prospecţiuni, iar sătenii abia au reuşit să-şi strângă grânele de pe câmp şi n-au nicio şansă să se mai apuce de semănăturile de toamnă.  

În timp ce noi zbierăm ca nebunii, doar pe la colţuri, că nu ne vindem ţara, conform unei hărţii a Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, avem nu mai puţin de 26 de companii cu capital străin care deţin mari suprafeţe concesionate în vederea exploatării. Peste 70 la sută din teritoriul României. Câţi dintre noi ştiu faptul că nord-estul judeţului Galaţi este şi el în „custodia” Chevron-ului? De altfel, pe nehotărârea şi nepăsarea noastră se bazează cei care cu o mână îşi îndeasă şpaga în buzunar, iar cu cealaltă semnează vânzarea. Ceea ce urmează să ni se întâmple nouă, a fost experimentat întâi pe la case mai mari, bunăoară în America, unde, avide de profit, companiile petroliere şi de gaze de şist au cumpărat factorii de decizie, iar la robinetele oamenilor din zonele de exploatare a început să curgă apă care ia foc, au început să apară boli incurabile şi catastrofe naturale şi ecologice. Nici măcar ţările care au deja tradiţie în exploatarea gazelor de şist nu ştiu deocamdată la ce să se aştepte şi care e adevărata dimensiune a dezastrului, iar agenţiile de mediu sunt oprite de autorităţi să-şi facă treaba. Nu se vrea ca adevărul să iasă la suprafaţă.

Şi ca să revenim la oile noastre, o publicaţie englezească, şi nu una oarecare, titra în martie faptul că seismele din Oklahoma, puse pe seama gazelor de şist, ar fi fost, de fapt, provocate de injectarea apelor uzate rezultate în urma exploatărilor de petrol. În aceste condiţii, cine ne vrea proşti? Concluziile să le tragă fiecare.

Citit 1243 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Octombrie 2013 18:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.