Profesorii - condamnaţi la umilinţă

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
17 comentarii

După mai multă vreme de stat cuminţi la catedră şi cu frica zilei de mâine în sân, profesorii ies iar în stradă. După mai bine de doi ani de la intrarea la guvernare a actualei puteri, nimic nu promite măcar schimbarea în bine a situaţiei lor. Cadrele didactice reprezintă categoria de bugetari care a resimţit tăierile salariale mai puternic decât alţii. Chiar înainte să li se ia cei 25 la sută pe care i-au plătit tribut toţi bugetarii, actualul preşedinte Traian Băsescu adoptase legea prin care le majorase lefurile cu 50 la sută. Lege pe care a abrogat-o imediat ce a ajuns în scaunul prezidenţial, pe motiv că nu ştiuse că va ajunge criza şi în România, deşi ea răcnea de ceva vreme pe la uşile mai multor state cu mult peste puterile economice din ţara noastră. Aşa s-a ajuns ca la ora actuală profesorii din România să câştige chiar şi de 20 de ori mai puţin decât colegii lor de prin unele state europene. Conform unui studiu realizat de OECD (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică) şi dat publicităţii în această vară, un profesor din Luxemburg câştigă 85 de euro pe oră. În România, leafa unui profesor cu gradul I şi peste 25 de ani vechime (treapta maximă de salarizare) este de 14 lei, adică în jur de 3 euro. Asta înseamnă că un cadru didactic luxemburghez câştigă de 27 de ori mai bine decât unul din ţara noastră. Cu alte cuvinte în acest stat dascălii iau în numai 4-5 ore banii pe care ai noştri îi primesc într-o lună. Şi exemplele care să demonstreze că profesorii români sunt cei mai umili din Europa pot continua: în Danemarca primesc 57 de euro pe oră, în Germania – 54, în Anglia – 48. Situaţia stă mult mai bine şi în Grecia, unde un cadru didactic primeşte peste 35 de euro pe oră, sau în Slovenia, unde are 34. În Polonia – dascălii iau 25 de euro pe oră, în Cehia -17, iar vecinii noştri unguri primesc 16 euro pentru o oră, adică de 5 ori şi ceva mai mult decât ai noştri. În mod paradoxal, FMI şi Banca Mondială şi alţi călăi fiscali, n-au reuşit, la ei, să taie salariile profesorilor, aşa cum au ajuns să-şi bage coada la noi. De mai bine de 20 de ani profesorii noştri sunt condamnaţi la umilinţă şi, prin ei, şi educaţia copiilor noştri. Nu vă mai miraţi că s-a dezvoltat o întreagă industrie a meditaţiilor şi a şpăgilor în învăţământ. De fapt aici şi-au dorit să se ajungă. Prin iniţiativele luminate ale ministrului Spiru Haret, România a avut timp de o sută şi ceva de ani unul dintre cele mai aşezate sisteme de învăţământ, ori asta a deranjat, pentru că n-am fost uşor de stăpânit. S-a urmărit discreditarea educaţiei şi a valorilor reale, iar politicienii noştri şi-au îndeplinit rolul foarte bine şi fără remuşcări. Fără cultură şi fără educaţie, o naţie poate fi mult mai uşor asimilată, asta a demonstrat-o de-a lungul timpului istoria, nu e o noutate.

Învăţământul în România se mai bazează încă pe oamenii de calitate care au ales această carieră deloc uşoară pe vremea când a fi profesor însemna ceva. Îndesându-şi frustrările în locul banilor din buzunarele goale, aceştia intră încă la ore şi ne luminează minţile copiilor. După ei, potopul. Pentru că ce tânăr de valoare mai alege în ziua de astăzi să fie cadru didactic cu un salariu de debut de 800 de lei pe lună, adică nici măcar un euro pe oră?! Dacă aţi văzut unul, ridicaţi-i statuie, pentru că e un erou.

Citit 2013 ori Ultima modificare Luni, 21 Octombrie 2013 19:30

17 comentarii

 • postat de kiki Miercuri, 23 Octombrie 2013 14:20 5.13.208.*** Link la comentariu
  1
  4

  pentru cel care a comentat la ora 22,04: cate "orificiuri" sunt sub minijup? Ca fapt divers sunt 3 "orificiuri" sub minijup, din care doua, cel prin care este eliminata urina si cel prin care este eliminata menstra, dau in vulva; mai ramane al treilea, anusul.

  Raportează
 • postat de un minijup pentru kiki Marți, 22 Octombrie 2013 22:04 5.13.202.*** Link la comentariu
  4
  1

  @kiki. cite orificiuri sint sub un minijup? raspuns: sint doua. asa ca d-l profesor se pare ca ai facut biologia cu profa de sport in particular dar n-ai fost atent. ha,ha.

  Raportează
 • postat de am un minijup super Marți, 22 Octombrie 2013 21:46 5.13.202.*** Link la comentariu
  4
  1

  oi fi eu analfabeta dar va spun adevarul care va supara, profilor....cit mai multa pregatire in particular, asta e targetul vostru, la scoala doar trece timpul...

  Raportează
 • postat de kiki Marți, 22 Octombrie 2013 21:30 5.13.255.*** Link la comentariu
  1
  5

  Pentru eleva cu minijup dar cu minte mai putina decat orificiul de sub minijup:
  Daca ai fi mers si tu la soala ai fi csris si tu corect.
  "daca nu-I bun cauti pe altu. va-ti suparat profilor , nu-I asa......?"

  Raportează
 • postat de eleva cu minijup Marți, 22 Octombrie 2013 20:59 5.13.202.*** Link la comentariu
  5
  1

  profi au dat bara-bara cu cei ce nu vor sa invete ca sa nu aiba probleme la ore. doar aia care nu vin deloc ramin reptile. daca vrei sa inveti ceva te duci la pregatire ca la clasa e mai mult un show. cel mai bine la profu tau daca-i bun. si mai inveti ceva si nici nu te freaca de-aiurea.daca nu-I bun cauti pe altu. va-ti suparat profilor , nu-I asa......?

  Raportează
 • postat de kiki Marți, 22 Octombrie 2013 20:10 5.13.255.*** Link la comentariu
  1
  7

  mai sorinacio, daca lucrezi 360 de ore pe luna inseamna ca tu lucrezi circa 12 ore zilnic, fara libere de sambata sau duminica. Stau si eu si ma intreb, cum reusesti sa muncesti atat de mult pe un salariu atat de prost? Inseamna ca lucrezi prost, daca atat de mult te plateste patronul tau. Iar faptul ca tu muncesti prost mai este confirmat si de faptul ca tu, in loc sa fii la serviciu, postai comentarii atat la miezul zilei (ora 12) cat si seara (ora 19). Sau serviciul tau tocmai in asta consta, sa fii postac de meserie. In acest caz se pare ca tu traiesti din banii mei, din taxele si impozitele pe care statul le pune pe salariul meu de profesor, iar tu, postac politic, esti platit din banii pe care sefii tai ii fura prin diverse licitatii trucate si contracte paguboase pentru stat.

  Raportează
 • postat de kiki Marți, 22 Octombrie 2013 20:07 5.13.255.*** Link la comentariu
  1
  5

  mai sorinacio, daca lucrezi 360 de ore pe luna inseamna ca tu lucrezi circa 12 ore zilnic, fara libere de sambata sau duminica. Stau si eu si ma intreb, cum reusesti sa muncesti atat de mult pe un salariu atat de prost? Inseamna ca lucrezi prost, daca atat de mult te plateste patronul tau. Iar faptul ca tu muncesti prost mai este confirmat si de faptul ca tu, in loc sa fii la serviciu, postai comentarii atat la miezul zilei (ora 12) cat si seara (ora 19). Sau serviciul tau tocmai in asta consta, sa fii postac de meserie. In acest caz se pare ca tu traiesti din banii mei, din taxele si impozitele pe care statul le pune pe salariul meu de profesor, iar tu, postac politic, esti platit din banii pe care sefii tai ii fura prin diverse licitatii trucate si contracte paguboase pentru stat.

  Raportează
 • postat de sorinacio gl. Marți, 22 Octombrie 2013 19:20 79.116.108.*** Link la comentariu
  4
  1

  nu sunt consilier, nici sef de cabinet. lucrez in mediul privat minim, repet minim 360 ore pe luna pe un salariu de 875 ron. nu facea obiectul articolului referirea la prof. univ. sau va simtiti vizata? ideea era ca prin ramanerea in functiune a celor ce merita ar ramane mai multe fonduri pentru calitate si performanta. oricum, la ora actuala sustin din impozitul pe care mi-l opreste statul, un invatamant ale carui varfuri, cate or mai fi, pleaca in secunda doi pe meleaguri straine, eu ramanand sa lucrez in continuare cu acelasi program si aceeasi bani, nebeneficiind de creierul luminat pe care l-am sustinut si eu cu taxele si impozitele platite. si care, ca orice priceput, mi-ar fi intors contributia mea cu mintea lui cea luminata, facandu-ma mai eficient, usurandu-mi munca si oferindu-mi astfel posibilitatea de a-mi petrece cu familia mai mult timp. ca de-aia mi-am platit cu regularitate impozitele si l-am tinut in scoala.

  Raportează
 • postat de Ana List Marți, 22 Octombrie 2013 13:37 86.127.211.*** Link la comentariu
  1
  9

  Ion trece pe lumea cealaltă. Sf. Petru îi cântăreşte păcatele, îl timite în iad şi îi dă ca responsabilitate cazanul cu smoală topită în care erau aruncaţi nemţii. După o săptămână, Ion vine la Sf. Petru, plin de stropi de smoală pe haine şi pe faţă, şi îl imploră: "Sfinte, uite în ce hal sunt. Nemţii ăştia vor să iasă din cazan. Se mai şi ajută unii pe alţii. Le dau cu paleta în cap. Cad înapoi şi sar stropi de smoală. Şi sunt îngrozitor de obosit". "Măi Ioane, spune Sf. Petru, dacă nu-ţi convine că te-am pus păzitor la cazanul ăla, ia du-te tu la cazanul cu români!". Aşteaptă Sf. Petru să vină Ion să se plângă din nou. Aşteaptă degeaba. Se duce Sf. Petru la Ion. Ion stătea pe un scăunel şi se amuza. Era "la cravată" şi foarte destins. "Cum e Ioane? întreabă Sf. Petru". "Mulţumesc ţie, Sf. Petru, acum e foarte bine. Nu vezi?! Dacă unul vrea să iasă, îl trag ceilalţi imediat înapoi. Şi nici vorbă să se ajute între ei". Cam asta e situaţia analizând comentariile-replici de mai sus. Dar mai cred şi altceva. Comentariile sunt făcute de consilierii de la cabinetele parlamentarilor puterii(şefii de cabinete). Ăştia taie frunză la câini şi sunt plătiţi bine pentru a da astfel replici, pentru diversiune.
  Punctual: @galatean. Eu de 23 de ani văd cum se distruge economia ţării. Abia acum am înţeles de ce, de la Ponta: să se facă loc pentru otrăvirea teritoriului prin exploatarea aurului şi a gazelor de şist ca singure modalităţi de "relansare economică". Câţi profesori fac pregătiri/meditaţii? Dar la profesorii tineri care nu sunt cătaţi pentru meditaţii, la învăţători/învăţătoare şi educatoare nu ne gândim?
  @Claudiu Cosma. De ce avem PIB-ul aşa de mic?! Nu din cauza cadrelor didactice ci din cauză că absolut toţi politicienii care au fost pe la putere s-au supus necondiţionat stăpânilor şi au distrus economia ţării. Ne-au adus "investitori strategici" care au ştiut cum să stoarcă tot ce se putea stoarce şi să transforme în ruine întreprinderile, transportul naval, transportul feroviar. Se va ajunge şi la exterminarea populaţiei prin otrăvirea mediului.
  @sorinacio gl. Aici nu era vorba de profesorii universitari.

  Raportează
 • postat de Liliana Marți, 22 Octombrie 2013 12:15 5.13.220.*** Link la comentariu
  8
  6

  Nici un prof. nu doreste sa se pensioneze anticipat. Toti tind sa mai stea dupa pensie,in detrimentul tineretului. Cat despre salarii,luati fluturasii din perioada lui Tariceanu in scolile speciale ,unde pe 4 ore scriptic si 3 ore real ajungeau si la 60 de milioane salariu. Salariu Gr1+ 25% vechime+ 15 spor de speciala+10,dirigentie+ 25 gradatie de merit+15 salariu de merit + inca o jumatate de norma +ore suplimentare. Ce trai. Stiu asta de la unii profesori tineri care nu au avut loc de dinozauri.

  Raportează
 • postat de sorinacio gl. Marți, 22 Octombrie 2013 12:03 5.13.131.*** Link la comentariu
  1
  5

  normal ar trebui inchise 90% din fabricile de diplome, masterate si doctorate. ca si-asa cand dam de greu, aducem nemti, japonezi, americani, etc. sa ne rezolve problemele. autoarea articolului zice : "treapta maxima de salarizare", nu "treapta maxima de specializare", ceea ce arata de fapt ca intereseaza banul intai si abia apoi performanta, calitatea, etc. cu economiile realizate s-ar putea face intr-adevar ceva, si s-ar apropia castigurile bietilor profesori romani de cei din tarile civilizate. intrebati cati bani iau profii universitari intr-o luna, cati specialisti formeaza ei altfel decat pe hartie, cate diplome eliberate de ei sunt recunoscute in europa si in lume, care e cel mai bun loc ocupat de o facultate din romania intr-un clasament mondial. ganditi-va la nr. de doctori in orice de la noi si la nr. celor de oriunde si comparati situatia tarii cu cea din occident si veti avea adevarata valoare a invatamantului romanesc si a celor care activeaza in cadrul lui: 0 barat.

  Raportează
 • postat de Profesorii buni sunt costisitori, insa profesorii rai ne costa si mai mult. B.T. Marți, 22 Octombrie 2013 10:10 185.26.182.*** Link la comentariu
  4
  9

  Daca se taia si cu 50% tot nu plecau din invatamant!! Se completeaza cu atentiile de Mos Nicole, Craciun, 1 Martie, 8 Martie, Iepursul de Paste, ziua doamnei, onomastica, etc, .....De ce NU se dau plecati din invatamant cand sunt deja la pensie sau pensionabili? Cate cadre didactice se pensioneaza anticipat? De ce NU lupta sindicatul sa ne pensionam mai devereme? Ca este RAU sau din contra ca este BINE in invatamant....LA CATEDRA!!!

  Raportează
 • postat de galatean Marți, 22 Octombrie 2013 10:04 89.122.124.*** Link la comentariu
  6
  3

  @Educatia : adica sa inteleg ca mediul privat este echivalent cu a ajunge "mai jos"? de douazeci de ani auzim numai cat de prost o duc profesorii. Cred cu totii cunoastem profesori (iar numarul lor este destul de mare nu doar cateva exceptii) care fac pregatiri private. As vrea sa stiu si eu daca emit facturi, chitante, platesc TVA si impozit la veniturile realizate? Sunt profesori care castiga cu usurinta peste 15000 lei pe luna. Vad ca nimeni nu aduce vorba de acest aspect. De ce firmele private sunt controlate permanent, sanctionate si amendate iar pe profesori nu ii deranjeaza nimeni sa dea ceea ce trebuie dat legal la stat. Nu este cam ironic ca profesorii sa solicite venituri mai mari dar de fapt toti cei care fac meditatii private fac evaziune fiscala si nu contribuie cu bani la buget? de unde ar trebui sa vina acesti bani suplimentari - tot de la cei care isi platesc taxele si impozitele? se pare ca acestia sunt pe cale de disparitie pentru ca toate se bazeaza pe ei.

  Raportează
 • postat de Claudiu Cosma Marți, 22 Octombrie 2013 09:11 5.13.140.*** Link la comentariu
  7
  1

  @ Educatia: ba e o analiza prost facuta, pentru ca e populista. Nu tine cont de ce dau profesorii in schimbul banilor. Sistemul de invatamint nu este facut pentru virfuri, este facut pentru media elevilor. Or, media elevilor e la genunchiul broastei.
  Mai mult, Produs intern brut/ locuitor:
  Luxemburg: 80.000 euro/ an.Danemarca - 43.000 pe an. Germania - 32.000 pe an. Ungaria: 10.000 pe an. Romania: 6.200 euro pe an. Asta inseamna ca profesorul cu gradul I şi peste 25 de ani vechime are cam 85 - 90% din pib-ul pe cap de locuitor pe an in timp ce in Luxemburg are cam 4-5.000 de euro = 65 - 70 % din pib-ul pe cap de locuitor de la ei. Adica un roman primeste mai mult din cit produce. Si nu doar in invatamint. Asta e problema.

  Raportează
 • postat de Educaţia Marți, 22 Octombrie 2013 08:49 89.137.139.*** Link la comentariu
  2
  11

  @galatean, ai gândit bine? Trebuie să coborâm cu toţii din jos în mai jos? Trebuie să moară şi capre vecinului. Nu e mai bine să fim uniţi şi să scoatem ţara din procesul de distrugere accelerată, de transformare într-un teritoriu furnizor de aur, alte metale rare, gaze de şist şi sclavi (care "muncesc de dimineata pana seara" şi uită şi de familii şi de casă pentru un salariu de nimic)?

  Raportează
 • postat de galatean Marți, 22 Octombrie 2013 08:37 89.136.4.*** Link la comentariu
  14
  5

  M-am saturat pana peste cap de vaicarelile profesorilor si ale bugetarilor in general. Ei considera cu totii ca merita mai mult dar la ora 15:00 pleaca acasa si uita de toate, isi vad de familii si de casa. De privati nu aude nimeni. ei nu am cui sa se planga - statul le pune taxe peste taxe, muncesc de dimineata pana seara, dar tot pe profesori trebuie sa-i planga toata lumea.
  Daca vor salarii mai mari de ce stau in invatamant? pentru ca este cald si bine? sa incerce sa castige realmente un ban si atunci vor vedea ce greu se fac banii....

  Raportează
 • postat de Educaţia Marți, 22 Octombrie 2013 07:16 89.137.139.*** Link la comentariu
  3
  11

  Corectă analiză şi elocventă pentru un articol de presă! Deşi reducerea salariilor cu peste 50% a avut şi alte forme: eliminarea salariilor de merit, a celui de al 13-lea salariu, a salarizării în regim de plata cu ora a 2 ore/săpămână pentru cadrele didactice cu gr. didactic I şi vechime în învăţământ de peste 25 de ani, a tichetelor cadou care în alte sectoare bugetare s-a acordat în continuare, a banilor pentru achiziţionare de carte şi programe educaţionale, eliminarea altor "mărunţişuri". Astea în condiţiile măririi normelor de muncă prin care s-a luat timpul pentru educarea propriilor copii (pentru familie), s-a crescut stresul, s-a îndepărtat cadrul didactic de menirea originară (prin întocmirea de portofolii, de programe peste programe, de proiecte pe care nimeni nu le ia în seamă dar pe care trebuie să dovedeşti că le ai etc.). De fapt, scopul nespus este de a distruge învăţământul pentru că, dacă a fost distrusă aproape complet economia, nu mai e nevoie de oameni calificaţi în domenii de tehnicitate medie şi înaltă. Pentru a fi sclav în ţările occidentale sau pentru a fi hamal în propria ţară (în depozitele de materiale de construcţii, în supermarketuri sau la extragerea gazelor de şist) nu e nevoie de învăţătură; e nevoie de formarea de persoane umile, slab pregătite. Dar, d-nă Roxana Artene Penciu, aţi comis o greşeală care nu vă va fi iertată: aţi atras atenţia că FMI şi Banca Mondială sunt călăi fiscali. Cozile de topor din ţară vă vor da replica; nu uită şi nu iartă!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.