Baroni pe răspunderea noastră

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În condiţiile în care Guvernele de până acum au dat adesea dovadă de iresponsabilitate, ar trebui să ne cam temem când politicienii vor, tam-nisam, să forţeze în Parlament trecerea unui proiect de lege prin asumarea răspunderii guvernamentale.

Dacă proiectul respectiv e realizat de Liviu Dragnea, (ex)baron de Teleorman, şi vizează tocmai umflarea puterii potentaţilor din administraţia locală şi judeţeană, ar trebui să fim şi mai circumspecţi. Pentru că, în fapt, acesta este scopul imediat al proiectului descentralizării clocit de domnul Dragnea şi girat, după cum se vede treaba, de premierul Victor Ponta şi de USL: mai mulţi bani, mai multă putere, mai multe instituţii şi mai multe funcţii la cheremul unor băieţi-de-băieţi din lumea politică.

Şi mai îngrijorător este că acest proiect al descentralizării a fost făcut într-o semi-clandestinitate, repede-repede, parcă special pentru a nu apuca prea multă lume să se dezmeticească şi să înţeleagă ce se întâmplă. „Asumarea răspunderii” este, de altfel, o formă de a evita o dezbatere prea aprofundată a proiectului în Parlament.

Una dintre marile probleme ale „experimentului Dragnea” este că, în afară de lista pe care se află majoritatea instituţiilor descentralizate, fie că vorbim de mediu, sănătate, cultură, transporturi, ocuparea forţei de muncă etc., ce ar urma să treacă din subordinea ministerelor în cea a consiliilor judeţene sau a consiliilor locale, nu se explică deloc ce se urmăreşte cu această „descentralizare”, cum se va face ea şi care sunt beneficiile pentru societate avute în vedere. La realizarea proiectului nu au fost consultaţi nici specialiştii din domeniile vizate, nici societatea civilă, nici administraţia publică. Practic, întreaga Românie a fost pusă la cheremul autosuficienţei câtorva influente personaje politice.

Procesul „descentralizării” lasă, totuşi, să se întrevadă o primă măsură: până la sfârşitul anului, directorii instituţiilor intrate în acest proces ar urma să fie eliberaţi din funcţie. Ce cadou mai frumos puteau primi de Crăciun baronii locali decât prilejul de a-şi numi la conducerea descentralizatelor proprii oameni?

Ni se recomandă „să nu ne panicăm” vizavi de această masivă rotaţie de cadre. Totul se va face „la modul profesionist”. Pe undeva, tocmai de asta ar trebui să ne fie frică. Unii baroni locali s-au dovedit mai mult decât calificaţi în a sugruma orice urmă de democraţie din instituţiile pe care le controlau.

Vă bazaţi, poate, pe faptul că îşi asumă Guvernul răspunderea că acum lucrurile vor sta altfel? Să fim serioşi. Când politicienii calcă în străchini, tot „simplii cetăţeni” sunt cei care plătesc oalele sparte.

Citit 910 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Octombrie 2013 18:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.