Nu luaţi în băşcălie siguranţa populaţiei!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Scriam în ediţia trecută despre faptul că radarul meteo oficial al României (aflat în administrarea Institutului Naţional de Meteorologie şi Hidrologie) dă rateuri foarte mari în zonele unde se află câmpuri mari cu instalaţii de eoliene. Respectiv în Dobrogea şi - la noi în judeţ - în zona Valea Mărului-Cudalbi-Băleni. Sunt nevoit să revin asupra acestui subiect deoarece este evident că nu toată lumea a înţeles cum stau lucrurile şi care este pericolul care ne paşte.
În mod cât se poate de evident (oricine poate vedea ce se întâmplă accesând http://www.inmh.ro/images/radarg/index.radar.php - apoi mărind imaginea pentru informaţii în detaliu), respectivul radar identifică eronat ploi abundente şi fenomene extreme în zonele amintite. În clipele în care scriu aceste rânduri, la Valea Mărului şi Măcişeni este indicată ploaie abundentă, deşi în realitate avem soare şi cer senin, după câte mi-au confirmat telefonic localnicii.
Aşadar, e o problemă, căci nu e normal ca radarul meteo să indice una, iar de fapt să fie altceva. Prin prisma acestei situaţii, se impune să căutăm cauzele, iar prima concluzie e că instalaţiile eoliene nu provoacă (în acest moment - nu ştim pe termen lung) manifestări extreme, ci doar simulează unele. Chiar dacă poate părea un lucru banal, este de datoria noastră, a tuturor oamenilor responsabili, să analizăm problema din toate unghiurile de vedere, prilej cu care vom descoperi că există nişte pericole care nu trebuie în nici un caz neglijate. O să vă explic în continuare de ce.
E vorba despre siguranţă şi bani. Statul român investeşte permanent o sumă importantă pentru sistemul de alertare privind fenomenele „now casting” (evenimente periculoase în desfăşurare). Fără nici un dubiu, acest sistem este unul necesar, căci, este deja demonstrat, poate ajuta semnificativ la reducerea de pierderi de vieţi omeneşti în caz de ruperi de nori catastrofale, cum au fost cele care au lovit judeţul Galaţi în luna septembrie. Avertizarea „now casting” din acele zile nu a dus la reducerea pagubelor, dar, în mod cert, a făcut ca numărul victimelor să nu fie foarte mare. Deci investiţia şi-a arătat utilitatea.
În aceste condiţii, bruiajele apărute din cauza instalaţiilor eoliene sunt îngrijorătoare, căci sistemul de alertă nu mai este sigur. Atunci când avem de ales între siguranţa populaţiei în caz de dezastre şi încurajarea investiţiilor în energii neconvenţionale, prima dintre condiţii este prioritară. Vieţile omeneşti sunt mai importante şi decât cursul leu/euro, şi decât mersul pieţei imobiliare, şi decât rata profitului. Semnalarea acestui fenomen nu este nici pe departe o încercare de isterizare a populaţiei după metode oteviste, ci este un semnal de alarmă serios cu privire la funcţionarea sistemului de alertare a populaţiei în caz de fenomene meteo cu efecte dramatice.
După umila mea părere, autorităţile ar trebui să se apuce să studieze foarte serios problema şi să ia măsuri. E nevoie de specialişti. Probabil că radarul meteo poate fi setat astfel încât să fie eliminate bruiajele generate de câmpul electromagnetic al turbinelor. Sau poate că e nevoie de alte instrumente de măsurare. Nu ştiu - să se pronunţe experţii. Cert este că avem un fenomen care ar putea să pună în pericol siguranţa cetăţenilor, iar asta nu trebuie să fie prilej de băşcălie şi glume nesărate, ci de acţiune responsabilă.

Citit 1657 ori Ultima modificare Marți, 29 Octombrie 2013 12:50

17 comentarii

 • postat de Ana List
  Miercuri, 30 Octombrie 2013 21:18
  89.137.139.***
  erată la comentariul anterior "deşi m-ai convins "
  0
  2
  Raportează
 • postat de Ana List
  Miercuri, 30 Octombrie 2013 21:15
  89.137.139.***
  Domnule "IP: 89.136.1.39", e clar, ai rămas la nivelul clasei a 7-a. N-ai înţeles metafora deci nu ai cum să înţelegi fenomenele fizice mai complexe. Apropo! Ştii de ce plutoanele de soldaţi (când aveam armată naţională) nu aveau voie să bată pas de front când treceau pe un pod? Cam aşa este şi când curenţii de aer "se împiedică" de elicele eolienelor. (Iaca-na! iar am recurs la metafore deşi mai convins că nu le înţelegi.)
  0
  2
  Raportează
 • postat de alex
  Miercuri, 30 Octombrie 2013 19:43
  5.13.167.***
  Bruiajele produse de eoliene sunt foarte periculoase pentru radarele avioanelor. Pilotul automat se bazeaza pe radar, iar o eroare de navigație poate provoca o catastrofa.

  De asemenea, cercetătorii de la NATO cauta solutii pentru ca si scuturile anti-rachetă sunt perturbate de câmpurile elctromagnetice, iar sitemele militare defensive au mari probleme din cauza asta.

  Am convingerea ca toti cei care vor sa ne determine să credem că eolinele sunt salvarea planetei sunt fie investitori in domeniu, fie idioti care nu inteleg pe ce lume trăiesc. Halal sa va fie!
  1
  2
  Raportează
 • postat de Pt Ana List
  Miercuri, 30 Octombrie 2013 19:38
  89.136.1.***
  E trist daca dvs dp 8 ani de scoala stiati doar ca 2+3=5.
  Fundatia este o parte infima a centralei eoline. Nu afecteaza agricultura...pardon..nu exista DOVEZI STIINTIFICE doamna, nu aiureli pseudo-intelectuale ca ale dvs, ca dauneaza agriculturii.
  Pasarile mor mai degraba de la pisicile de strada decat de la centralele eoliene. Si cam tot asta se poate spune si despre restul "argumentelor" dvs.

  Si va sfatuiesc daca tot vreti sa va sustineti - prosteste - punctul de vedere, macar cititi contra-argumentatia si articolele STIINTIFICE ce vi le-am oferit.
  Pt ca nu imi place sa imi racesc gura degeaba cu persoane ce fac afirmatii fara baza.

  SINGURUL lucru neconfirmat sau infirmat este afectarea sistemelor radar. Se fac studii in acest caz, si cand CERCETATORII vor veni cu un verdict clar , ATUNCI , doamna puteti sa veniti cu acea scuza - oarecum patetica.
  4
  1
  Raportează
 • postat de Ana List
  Miercuri, 30 Octombrie 2013 19:32
  89.137.139.***
  Domnule "IP: 89.136.1.39", acum m-am dumirit şi eu; acum te înţeleg. De la nivelul fizicii de clasa a 7-a înţelegi f. bine problemele. Şi eu când am terminat clasa a 8-a ştiam că 2 plus 3 fac întotdeauna 5. În clasa a 9-a am aflat că nu e chiar aşa. Mai târziu am aflat alte lucruri şi mai ciudate. De aceea nu mai puteam gândi la nivelul fizicii pe care am învăţat-o în clasa a 7-a. Cât priveşte fundatia de ciment care este ca oricare alta, despre altceva era vorba. Dar dacă fundaţiile de ciment nu dăunează mediului, hai să plantăm sau să semănăm fundaţii de ciment. Nu mai avem nevoie de grâu, porumb, fasole, floarea soarelui şi alte drăcovenii din astea. Le cumpărăm de la Bila.
  2
  3
  Raportează
 • postat de Oracol
  Miercuri, 30 Octombrie 2013 17:37
  213.233.84.***
  Detectez aici citiva comentatori care au nevir de un control lacap. Sa va vad, haiduci ai netului, cum osa comentati prima prabusire de avion din cauza radarelor bruita de eoline. O sa fie si asa ceva, va asigur. Ar fi bine, de aceea, sa va payrati parerile stupide pentru voi, pentru ca e clar cq faceti comentarii in deplina necunostinta de cauza.
  4
  4
  Raportează
 • postat de Solomon
  Miercuri, 30 Octombrie 2013 17:13
  86.124.200.***
  Amice cu IP: 5.13.133.35
  Ai scris mult, dar ai comunicat foarte puţin. EOLINELE BRUIAZA RADARELE. Am vazut cu ochii mei dovada pe linkul inserat în articol.
  2
  5
  Raportează
 • postat de prosteala face partedin joc
  Miercuri, 30 Octombrie 2013 16:33
  5.13.133.***
  ha,ha
  -NU centralelor pe carbune, poluare maxima, vax albina., acum e tehnologie nu ca-n cocseria din anii 70.
  -NU extractiei de petrol, cutremure. parca cineva stie adevarul. e doar o miscare tectonica din care specialistii si ziaristii au gasit o piine alba de mincat cu supozitii. se extrage petrol de sute de ani si acum vine apocalipsa
  -NU extractiei de aur ca ne cianuram, o alta vrajeala. trebuie sa luam bani cu imprumut de la FMI de-a pururea.
  -NU extractiei de gaze de sist, ca doar rusii trebuie sa impuna pretul gazului si cind vor sa-l dea de-a pururea.
  -NU centralelor nucleare. astea chiar sint de belea. pot arunca lumea in aer dar si intretin nevoia de consum energetica a lumii.
  -NU eoliene, perturba radare si sisteme de zbor si poate si altele...
  -NU......etc...
  pina la urma Solutia e intoarcerea la era primitiva, la candela de ulei si lampa cu petrol ? chiar nu se intelege ca o crestere a nivelului de trai si a confortului vietii implica si niste riscuri ? pina la urma din toate descoperirile astea tehnice si multe altele a crescut speranta de viata a oamenilor mult mai mult ca acum doua secole.
  romanul arunca gunoiul la nimereala, nu-l intereaza cu adevarat de reciclare,se taie paduri pe ruptea din 90, politicienii fac ce vor din noi si ne baga in saracia de fara intoarcere pe seama imbogatirii lor, ziaristii se prefac ca sint ingrijorati dar de fapt numai pot ei..au si ei un serviciu cu sefi ce le spun ce sa scrie sau sa vorbeasca la tv. ....doar o lume trucata. d-le costel miine poate gasesti si un articol legat de panourile solare, energia valurilor, etc...poate ne pui pe ginduri. .vezi ca in timpul asta politicienii tai favoriti se pregatesc de a lua ultima piele de pe roman, taxe si biruri cum n-au mai fost pe spatele romanilor de la taxa pe fuml de la horn. uite asa se adoarme poporul cu televizorul si ziarul.
  3
  1
  Raportează
 • postat de Pt Ana List
  Miercuri, 30 Octombrie 2013 16:32
  89.136.1.***
  Educati-va, ca lumea GEME de prosti ce se dau atot stiutori.
  Cautati sa vedeti ce spun EXPERTII nu ziaristu' lui peste.

  http://www.whywind.org/pb/wp_a1b4e1bf/wp_a1b4e1bf.html
  http://www.theguardian.com/environment/2012/feb/28/wind-turbines-damage-health
  http://www.foe.co.uk/resource/briefings/wind_myths.pdf
  http://yestopolegatewindfarm.wordpress.com/rebuttals-to-wind-farm-myths/
  http://www.sciencedaily.com/releases/2012/09/120910143414.htm
  http://climateactionnetwork.ca/issues/clean-energy/clean-energy-learning-centre/myths/##agricultural

  Articolele care le-a dat exemplu explica fiecare mit, fiecare farama de propaganda, CINE are interesul ca acste mituri sa fie perpetuate, cum mdia este complicitara la propagarea lor cat si explicatia cum si de ce sunt absolut FALSE.
  5
  2
  Raportează
 • postat de Pt Ana List
  Miercuri, 30 Octombrie 2013 16:17
  89.136.1.***
  Doamna...DOMANA, va faceti de ras, doamna cu ineptiile.
  Citit articolul care l-am postat si pt laurenti ca va faceti de ras doamna - nu faceti decat sa regurgitati propaganda corporatista doamna.
  Daca "ati facut fizica" ar fi bine sa nu mai credeti asemenea tampenii ca eolienele afecteaza vremea sau omoara pasari.
  4
  2
  Raportează
 • postat de Pt Laurentiu
  Miercuri, 30 Octombrie 2013 16:15
  89.136.1.***
  Bine ca nu suntem toti asa de ignoranti ca tine.
  "fundatieciment in mijlocul campului agricol plus cabluri si statie de transfomare ,poluare fonica ,amenintari pentru pasarile salbatice.La acestea se adauga poluare pentru fabricarea loe"
  Fundatia de ciment este ca oricare alta nu "dauneaza mediului".
  Poluarea fonica...IN MIJLOCUL CAMPULUI? Nu mai zic de faptul ca "poluarea fonica" este de ordinul catorva zecimi al altor centre industriale.

  "Amenintari pentru pasarile salbatice" -daca nu ai mai regurgita propaganda corporatista marca Daily Mail si alte ziare cumparate de companiilr petrolifere ar fi o chestie.
  Adevarul - care nu ai sa il gasesti in ziare - este ca mai multe pasari sunt MANCATE DE PISICI decat sunt omorate de palele eoliene.

  Pentru referinta:
  http://science.howstuffworks.com/environmental/green-science/wind-turbine-kill-birds.htm


  "Poluarea pentru fabricarea lor" - asta este o tampenie enorma.
  Tot ce producem polueaza pt ca se ard combustibili pentru procesul de forjare. Asta inseamna ca de-acuma sa nu mai construim nimic?
  NU. Inseamna ca putem construi prin metodele poluatoare aceste centrale ce au o durata de viata enorma si nu dauneaza ecosistemului.

  Singurul, si ma repet SINGURUL lucru ce pare a fi confirmat este ca palele intr-adevar bruiaza radarele militare.
  NU provoaca efecte meteo adverse si NU cauzeaza curenti de aer.

  Vantul le misca pe ele, nu ele misca vantul. Serios...fizica de clasa a -7a, ce dracu.
  4
  2
  Raportează
 • postat de Ana List
  Miercuri, 30 Octombrie 2013 13:39
  86.127.211.***
  Domnule "IP: 89.136.1.39", fizică ştiu şi nu puţină ci ceva mai multă. Spre dezamăgirea dvs. am făcut şi aplicaţii fizice, simulări, sisteme fizice. Dar dumneata reduci totul la unitate: "o centrala eoliana", "un generator electric", "un camp electromagnetic". Referitor la unitate, desigur, consecinţele nu pot fi catastrofale dar la noi sunt sute de eoliene amplasate într-un singur sistem/perimetru. Apoi, în Germania, unde sunt şi cum amplasate eolienele? Nu cumva sunt diferenţe destul de mari? În plus, aşa cum remarcă şi Laurentiu, sunt şi alte consecinţe extrem de nocive pentru mediu: scoaterea din circuitul agricol a sute de mii de hectare de teren agricol şi betonarea acestora, pericolul pentru păsări etc.
  @"Solomon", comentariile la care vă referiţi dvs. nu se referă numai la materialul de faţă ci şi la alt material şi la comentariile la acel material, tot aşa cum materialul de faţă se referă la acele comentarii. Deci, chiar, hai să citim cu atenţie!
  2
  5
  Raportează
 • postat de Laurentiu
  Miercuri, 30 Octombrie 2013 11:08
  85.186.126.***
  Da centalele eoliene sunt periculoase pentru mediu:fundatieciment in mijlocul campului agricol plus cabluri si statie de transfomare ,poluare fonica ,amenintari pentru pasarile salbatice.La acestea se adauga poluare pentru fabricarea loe si ATENTIE TINERE IN "MOTOR CALD" A UNEI TERMOCENTRALE CLASICE pentru ca daca se opreste vintu tu ai nevoie de curent pentru TV si frigider macar.
  4
  5
  Raportează
 • postat de Solomon
  Miercuri, 30 Octombrie 2013 10:53
  86.124.200.***
  În articol nu scrie ca eolienele ar fi daunatoare pentru mediu, ci că perturbă grav radarul meteo, deci cetăţenii nu pot fi informaţi în mod real cu privire la evenimentele meteo periculoase.
  Este o realitate care nu trebuie ignorată.
  Nu zice nimeni că eolinele ar fi periculoase pentru mediu, nu mai bateti câmpii! Zice că trebuie făcut ceva cu sistemul radar, ca sa evite interferenţele cu eolinele. Cititi textul şi dupa aia comentati.
  1
  7
  Raportează
 • postat de Pt Ana List
  Miercuri, 30 Octombrie 2013 09:38
  89.136.1.***
  "Nu cumva rotirea elicelor perturbă deplasarea naturală a curenţilor de aer şi generează în unele zone presiuni atmosferice anormale?"

  D-na Ana List intelegeti cum functioneaza o centrala eoliana? Adica procesul fizic?
  Daca da ati stii ca ne exista nici o posibilitatea de "perturbare a curentilor" iar daca ati stii putina fizica ati intelege ca un generator electric nu poate produce in camp electromagnetic asa de mare cat sa afecteze atmosfera.

  Astea sunt articole la comanda pentru vreo firma petrolifera sau cine stie ce lte interese.

  Si la final o intrebare: Daca eoliene sunt asa de periculoase pt mediu ( haha ) cum se face ca in Germania unde procentul de electricitate este de 30-35% generat de eoliene - mult mai mult ca la noi - si atmosfera lor nu sufwera nici o anomalie ?
  5
  4
  Raportează
 • postat de gogaie
  Miercuri, 30 Octombrie 2013 06:48
  82.79.117.***
  Alianta Nord-Atlantica nu a gasit inca o solutie tehnica pentru rezolvarea problemei.NATO a demarat o ancheta dupa ce armata britanica a descoperit ca turbinele eoliene fac invizibile avioanele pe ecranele radarelor, ceea ce ar putea prezenta un risc de securitate. Oficialii sunt cu atat mai ingrijorati cu cat in numeroase tari ale Aliantei sunt construite tot mai multe centrale eoliene.

  A se vedea si http://www.roaf.ro/ro/Documente/2012/Impactul%20Parcurilor%20Eoliene%20asupra%20radarelor.pdf
  Domnul Costel Crângan are dreptate !!!!
  2
  8
  Raportează
 • postat de Ana List
  Miercuri, 30 Octombrie 2013 06:29
  89.137.139.***
  La articolul cu pricina sunt mulţi comentatori care se dau deştepţi dar au capete goale. În plus, deformează realitatea. Spune unul: "cum poate să influenţeze o bobină .....". Sunt sute de bobine, stimabile! Şi nici nu se poate face comparaţia cu bobinele hidrocentralelor şi a termocentralelor care sunt la sol şi în zone în care nu sunt curenţi mari de aer, deci în această privinţă nu au ce influenţa. Cum se face că asemenea fenomene catastrofale au început să se producă în zonele respective exact după instalarea eolienelor? Şi încă nu au fost descrise toate consecinţele. Una din consecinţe este însă sugerată corect de un comentator. Eolienele sunt amplasate la mare înălţime. Nu cumva rotirea elicelor perturbă deplasarea naturală a curenţilor de aer şi generează în unele zone presiuni atmosferice anormale? Orice supoziţie trebuie luată în seamă şi analizată profund. Asta nu înseamnă otevism. Acolo se expunea numai un fapt real iar supoziţiile nu se bazau pe nici un fel de alt fapt real. Aici se prezinţă mai multe fapte reale: existenţa eolienelor concentrate în anumite zone; existenţa unor fenomene meteo anormale, catastrofale exact în acele zone; erori majore la staţiile meteo etc.
  4
  8
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.