Nu luaţi în băşcălie siguranţa populaţiei!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Scriam în ediţia trecută despre faptul că radarul meteo oficial al României (aflat în administrarea Institutului Naţional de Meteorologie şi Hidrologie) dă rateuri foarte mari în zonele unde se află câmpuri mari cu instalaţii de eoliene. Respectiv în Dobrogea şi - la noi în judeţ - în zona Valea Mărului-Cudalbi-Băleni. Sunt nevoit să revin asupra acestui subiect deoarece este evident că nu toată lumea a înţeles cum stau lucrurile şi care este pericolul care ne paşte.

În mod cât se poate de evident (oricine poate vedea ce se întâmplă accesând http://www.inmh.ro/images/radarg/index.radar.php - apoi mărind imaginea pentru informaţii în detaliu), respectivul radar identifică eronat ploi abundente şi fenomene extreme în zonele amintite. În clipele în care scriu aceste rânduri, la Valea Mărului şi Măcişeni este indicată ploaie abundentă, deşi în realitate avem soare şi cer senin, după câte mi-au confirmat telefonic localnicii.

Aşadar, e o problemă, căci nu e normal ca radarul meteo să indice una, iar de fapt să fie altceva. Prin prisma acestei situaţii, se impune să căutăm cauzele, iar prima concluzie e că instalaţiile eoliene nu provoacă (în acest moment - nu ştim pe termen lung) manifestări extreme, ci doar simulează unele. Chiar dacă poate părea un lucru banal, este de datoria noastră, a tuturor oamenilor responsabili, să analizăm problema din toate unghiurile de vedere, prilej cu care vom descoperi că există nişte pericole care nu trebuie în nici un caz neglijate. O să vă explic în continuare de ce.

E vorba despre siguranţă şi bani. Statul român investeşte permanent o sumă importantă pentru sistemul de alertare privind fenomenele „now casting” (evenimente periculoase în desfăşurare). Fără nici un dubiu, acest sistem este unul necesar, căci, este deja demonstrat, poate ajuta semnificativ la reducerea de pierderi de vieţi omeneşti în caz de ruperi de nori catastrofale, cum au fost cele care au lovit judeţul Galaţi în luna septembrie. Avertizarea „now casting” din acele zile nu a dus la reducerea pagubelor, dar, în mod cert, a făcut ca numărul victimelor să nu fie foarte mare. Deci investiţia şi-a arătat utilitatea.

În aceste condiţii, bruiajele apărute din cauza instalaţiilor eoliene sunt îngrijorătoare, căci sistemul de alertă nu mai este sigur. Atunci când avem de ales între siguranţa populaţiei în caz de dezastre şi încurajarea investiţiilor în energii neconvenţionale, prima dintre condiţii este prioritară. Vieţile omeneşti sunt mai importante şi decât cursul leu/euro, şi decât mersul pieţei imobiliare, şi decât rata profitului. Semnalarea acestui fenomen nu este nici pe departe o încercare de isterizare a populaţiei după metode oteviste, ci este un semnal de alarmă serios cu privire la funcţionarea sistemului de alertare a populaţiei în caz de fenomene meteo cu efecte dramatice.

După umila mea părere, autorităţile ar trebui să se apuce să studieze foarte serios problema şi să ia măsuri. E nevoie de specialişti. Probabil că radarul meteo poate fi setat astfel încât să fie eliminate bruiajele generate de câmpul electromagnetic al turbinelor. Sau poate că e nevoie de alte instrumente de măsurare. Nu ştiu - să se pronunţe experţii. Cert este că avem un fenomen care ar putea să pună în pericol siguranţa cetăţenilor, iar asta nu trebuie să fie prilej de băşcălie şi glume nesărate, ci de acţiune responsabilă.

Citit 1758 ori Ultima modificare Marți, 29 Octombrie 2013 12:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.