Cum de nu le stau caltaboşii în gât!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Recunosc că atunci când am nedreptăţit un om şi sunt conştientă de lucrul acesta, nu-mi prieşte somnul şi nici mâncarea. I se întâmplă oricui să greşească. Chiar dacă nu mai poţi repara, îţi propui măcar ca, pe viitor, să fii mult mai atent cu omul respectiv, să compensezi cumva trăsnaia făcută.

În acest context, mă întreb cum mai pot dormi, petrece şi mânca de sărbători nişte funcţionari care ştiu că au lăsat fără bani, toată luna decembrie, nişte amărâţi ai sorţii? N-ai fost în stare să faci un bine, dar măcar încearcă să dai oamenilor la timp ceea ce li se cuvine. Unde mai încape lumina sărbătorilor tihnite într-un suflet normal de om, atunci când ştie că, din cauza lui, mii de alţi oameni n-au nici măcar bani de pâine? Este inadmisibil ca în hăţişul semnăturilor şi hârtiilor plimbate dintr-un birou în altul, cele mai multe dintre persoanele cu dizabilităţi din Galaţi  să rămână fără indemnizaţia pe luna decembrie, tocmai de Sărbători.

Poşta susţine că banii le-au venit târziu şi că nu au factori poştali suficienţi ca să distribuie în jur de 10.000 de pensii în câteva zile, când mai au şi ei vreo două libere legale, nu o vacanţă de două săptămâni, cum se întâmplă cu unii. În condiţiile în care Poşta s-a confruntat cu restructurări, tindem să-i credem. De la Direcţia care are în grijă persoanele cu handicap ni se spune că hârtiile au fost semnate târziu „din cauza rectificării bugetare”.

Iată că, în societatea noastră, vinovaţi nu sunt niciodată oamenii, ci diverse formule de tipul „criza financiară”, „rectificarea bugetului”, „legea care prevede”, „metodologia care n-a apărut” şi tot aşa. La adăpostul acestor sintagme cu limbă şi suflet de lemn, aleşii noştri, oamenii din administraţie şi funcţionarii publici pot să doarmă liniştiţi noaptea. Pentru lucrurile rele care se întâmplă în jurul lor nu ei sunt de vină. În timp ce câteva mii de oameni privesc în gol în frigider sau n-au nici bani de medicamente care să le aline suferinţa, alţii, puţini, dar protejaţi de legile nescrise ale societăţii noastre, se bucură de belşugul şi tihna sărbătorilor, fără să le stea dumicatul în gât.

Mai trist e că nu e prima oară când cei favorizaţi de tagma politică din care fac parte îşi permit să le radă unor oameni, dintr-o simplă întorsătură de condei, măruntele bucurii care îi fac să uite, măcar o dată în an, că au fost mai puţin norocoşi şi s-au născut altfel. În decembrie 2011, telefoanele din redacţie au sunat exact din aceleaşi motive, iar atunci mai marii ţării aleseseră fără pic de remuşcare să radă de la plată indemnizaţiile de handicap, doar pentru că voiau să încheie balanţa deficitului bugetar pe o anumită cifră. Umiliţi de propriile nevoi, aceşti oameni par să fi devenit ciuca bătăilor sistemului creat, chipurile, de stat tocmai ca să-i protejeze.

De la marii la micii funcţionari, toţi sunt lipsiţi de frica lui Dumnezeu, pentru că se cred ei înşişi nişte dumnezei care au puteri nelimitate pe tarlaua mai mare sau mai mică pe care o au în grijă. Iar aceste puteri şi le-au prin lipsa de reacţie şi spăşenia omului de rând, care nu îndrăzneşte să-l deranjeze pe „boier”.

În concluzie, îmi doresc ca, în 2014, copilul timid al protestelor care le-au încurcat guvernanţilor iţele de la Roşia Montana să crească precum Făt-Frumos, adică într-o zi cât alţii într-un an, să învăţăm să ne apărăm drepturile mai cu folos şi mult mai eficient. Să nu uităm că suntem singurii care ne putem salva.

Citit 1307 ori Ultima modificare Vineri, 27 Decembrie 2013 17:39

Mai multe din această categorie:

7 comentarii

 • postat de rusine
  Duminică, 29 Decembrie 2013 20:24
  5.13.173.***
  D.G.A.S.P.C. Galati, este in subordinea Consiliului Judetean...Domnilor, nu mai asteptam explicatii mincinoase, scuze si vina aruncata de la unii la altii timp de 24 de ani ! Asteptam DEMISIA presedintelui C. J., a directorului general DGASPC si a doamnei din fruntea ''sef serviciu'' . Decat primarul in frunte cu consilierii locali faceau propaganda cu porcii taiati, mai bine stateau noaptea sa gaseasca solutii pentru a nu umili si mai mult acesti oameni. Sa va fie rusine !
  Cum este Doamna Roxana cu amenintarile primarului referitor la executari silite, oras lasat in frig din ianuarie ca nu se fac plati la intretinere in conditiile in care acest oras are medalia de argint la somaj pe tara si noi facem ''balamuc'' de 40 mii euro in fata Salii Sporturilor? Oare cum toti au dormit linistit grohaind a tochitura cu barbiile pline de unsoare din Padurea Garboavele sau Sala Sporturilor? Toate astea duc la un cumul de neputinta, batjocoriti de propria voma electorala !
  0
  4
  Raportează
 • postat de petru
  Duminică, 29 Decembrie 2013 12:14
  5.13.208.***
  NEMERNICII credeau ca daca aceste prsoane nu pot sa iasa in strada,nu v-a afla nimeni de ticalosia lor de a lasa,pe acesti oameni, fara mancare de sarbatori...dar s-au inselat.Felicitari pt. articol !
  Ce s-a facut cu bonurile pe care trebuia sa le primeasca si nu le-a primit aceste persoane?le-au dat inapoi ori le-au halit acesti NESATUI ?
  Doamne ,greu se traieste in aceasta tara !
  Cum sa lasi acesti oameni ,fara mancare, de sarbatori ?!
  0
  4
  Raportează
 • postat de unu
  Duminică, 29 Decembrie 2013 10:21
  82.137.15.***
  La ziarist trece luna a incasat salariu, mai citesc prostii ziaru si cam atata, restul este doar campanie electorala.
  SA TRAITI BINE DOMNILOR ZIARISTI. Cel mai bun eemplu este EMANUELA TURCU.
  3
  0
  Raportează
 • postat de imi pare rau
  Sâmbătă, 28 Decembrie 2013 19:27
  5.13.168.***
  Roxana, eu cred ca esti un copil cuminte si intelept. doar ca nu ai nici o putere de a schimba nesimtirea si nemernicirea actuala. de ce? stii prea bine......uitate in jurul tau.... .mai rau e ca se dezvolta exponential.
  0
  2
  Raportează
 • postat de VLAD TEPES
  Sâmbătă, 28 Decembrie 2013 19:24
  194.239.195.***
  P.S. sOCIETATEA CIVILA E NAUCITA,BOLNAVA,CU CONCEPTII TOTAL GRESITE DESPRE VIATA NORMALA,VOUA ZIARISTILOR ADEVARATI VA REVINE MISIUNEA DE A ;DESTEPTA; POPULATIA CU ORICE RISC,PENTRU CA ASTA ESTE MENIREA ZIARISTULUI(nu sa ;perieze; si sa induca in eroare).
  0
  3
  Raportează
 • postat de VLAD TEPES
  Sâmbătă, 28 Decembrie 2013 19:08
  194.239.195.***
  Sa nu uitam ca numai noi,prin ceea ce facem ne putem salva.Adevarat ;graiesti; felicitari pentru articol!Personal cred ca esti de buna credinta,nu ai scris acest articol doar pentru;valuri;.Este dureros sa vezi in ce mizerie se scalda societatea romaneasca si in ce hal de parsivism a ajuns asa zisa clasa politica din Romania.Stiu ca nu este usor,dar te rog reda articolul din 26.12.2013 din Ziarul Financiar, POATE ASA INTELEGE TOT DOBITOCUL,REFERITOR LA SITUATIA FINANCIARA A TARII.Din cate cunosc niciodata tara nu a avut o asemenea datorie,au reusit in 23 de anisori sa termine totul.P.S. pentru, colegele; tale, fetelor intr-o noapte(va aduceti aminte de ceaiurile dansante din tinerete)in sediul V.L. urmariti capodopera filmului romanesc, Cel mai iubit dintre pamanteni,dupa care continua-ti sau nu a ;informa cetatenii;.
  2
  0
  Raportează
 • postat de n-avem timp!?
  Sâmbătă, 28 Decembrie 2013 15:31
  95.83.253.***
  Bine ca administratia locala poate sa semneze la timp miliardele pomeni catre (imigranti) REFUGIATI (din fosta Basarabia prin anii '40/'50 care tot continua secatuind bugetul local)! Pana cand le mai platim aceste pomeni?! Ca si cum imigrantilor romani plecati de foame din Romania, cu familie, catel/purcel peste hotare le da cineva prin Franta, Italia, Spania mai mult decat un sut in fund !?
  Asa ca de unde sa mai fie timp/bani de pensionarii care au contribuit la stat, ori ptr handicapati, care nu mai au loc de refugiati de rpin anii'40 ori "carnete de revolutionari"!?!
  2
  6
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.