Cu ochii pe 2014

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cică ieşim din criză! Specialiştii unei importante bănci europene s-au apucat să facă un top al evenimentelor economice şi sociale (!) previzibile în anul ce vine. Nu ştiu câtă rigoare ştiinţifică a stat la baza predicţiilor bancherilor, dar pot să vă spun cu mâna pe inimă că eu, unul, nu prea mai cred în miracole financiare. Dar poate că mă înşel. Să le luăm pe rând. Care va să zică, domnii experţi sunt de părere că în 2014 tărăboanţa mondială o va lua o ţâr’ în sus, pe fondul unor trebi care-şi au sorgintea în SUA. Respectiv, cea mai mare economie a lumii (ştiu, chinezii ar avea serios de obiectat la această afirmaţie) va intra în zona deflaţiei, puterea de cumpărare a americanului crescând căci, deşi salariile sunt îngheţate de ceva vreme, preţurile bunurilor de larg consum vor scădea spectaculos. Evident, chestia asta e valabilă la ei, la americani, iar efectele pozitive se vor cunoaște în economiile conexe cu cea a SUA. La noi e o altă mâncare de peşte, căci preţurile româneşti nu ştiu să scadă nici măcar atunci când se fac (chipurile) reduceri.

O altă ipoteză foarte interesantă lansată de bancherii cu pricina este legată de posibila prăbuşire a preţului petrolului. La ora când scriu aceste rânduri, piaţa oscilează între 95 şi 98 de dolari pe baril (după ce în octombrie era pe la 110-112 dolari pe baril), însă se estimează că, în primăvară, pe fondul rezolvării crizei iraniene – iată, deci, că tot unchiul Sam are ultimul cuvânt – se va ajunge la numai 80-82 de dolari pe baril. Fără îndoială, însă, benzina şi motorina nu se vor ieftini în România căci – nu-i aşa? – economia românească e cu vreo 50 de ani în urma celei mondiale.

Astea ar fi fost veştile aparent bune. Veştile proaste dau ceva frisoane, însă merită să le aflaţi, căci, în definitiv, sunt doar nişte prognoze. Adică pot să fie, dar pot şi să nu fie. Iar un sincer „Doamne fereşte” este aproape obligatoriu pentru fiecare dintre noi.

Aşadar, pentru 2014 sunt aşteptate tensiuni sociale majore în Europa. Culmea, nu în România sau Bulgaria, cenuşăresele nivelului de trai în UE, ci în statele unde se trăieşte foarte bine. Cică marii experţi europeni în finanţe discută despre impozitarea tuturor depozitelor bancare ce depăşesc 100.000 de euro, măsură ce ar afecta – pare incredibil – 14 la sută dintre locuitorii Germaniei, Franţei, Marii Britanii, Olandei şi Belgiei. În România? Va fi neinteresant, căci doar 0,03 la sută din populaţie deţine peste 100.000 de euro la bancă. Uite că are şi sărăcia avantajele ei!

Un alt motiv de supărare europeană ar fi, se pare, o cădere masivă a preţului acţiunilor de la marile companii profilate pe înaltă tehnologie. Prezicătorii economici spun că avem de-a face cu „efectul de bulă”, în sensul că s-a atins maximul posibil pentru moment şi că, dacă nu se inventează ceva cu totul revoluţionar în domeniu, interesul investititorilor va scădea dramatic. Prilej cu care şi valoarea de piaţă a companiilor va scădea spectaculos (şi păgubos pentru deţinătorii de acţiuni).

Dar să nu fim fatalişti şi să sperăm că anul 2014 va fi anul al ieşirii din criză, aşa cum anticipează Banca Mondială. La urma-urmelor, speranţa moare ultima.

Citit 1082 ori Ultima modificare Joi, 26 Decembrie 2013 14:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.