Efectul Iohannis şi pisica roşie

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Când imaginea politicianului român în ochii multora este cea de animal hrăpăreţ, corupt şi egoist, desemnarea unui „neamţ” în fruntea unui minister, dacă nu chiar a unui guvern, pare o idee mai mult decât atrăgătoare. Se ştie doar: dacă e neamţ, atunci musai e serios, onest, gospodar, iar dacă e şi primar al Sibiului, cu atât mai bine.
Iată de ce, într-o perioadă în care oala USL, încinsă de spiritul electoral, a început să dea în clocot, liberalii l-au găsit numai bine pe Klaus Johannis pe post de motan de fluturat prin faţa social-democraţilor. Le trece pesediştilor prin cap să rupă USL-ul şi să meargă la prezidenţiale cu propriul candidat? Ei bine, dacă în cazul acesta liberalii ies la înaintare cu Crin Antonescu preşedinte şi Klaus Johannis premier, social-democraţii ce au de oferit? Pe Victor Ponta, cu derapaje demne de domul Goe sau pe baronul de Teorman, Liviu Dragnea?
Că nu se stă nici în tabăra social-democrată cu mâinile în sân o dovedesc hârjonelile cu PC şi UNPR în vederea europarlamentarelor. După modelul chinezilor care făceau pe vapor „Sonny” din „Sony”, au făcut şi ei un USD – „cu doar două litere din USL, dar cu sută la sută idei din USL”, iar aşa, „pentru orice eventualitate”, a început să se caute şi un prezidenţiabil. Din tabăra PC, Daniel Constantin, băiatul de mingi al lui Dan Voiculescu, a lăsat „să-i scape” numele lui Sorin Oprescu, primarul Bucureştiului, ca posibil candidat la prezidenţiale din partea USD, în cazul în care înţelegerea cu liberalii ar "degenera" şi mai mult. Asta aşa, să se ştie că au şi ei o pisică de fluturat! Numai că, motanul de Sibiu pare mai viguros decât pisica de Dâmboviţa. Prin urmare, din acest punct de vedere, Crin Antonescu, chiar şi aşa, cu imaginea mototolită inclusiv de strângerea frăţească a social-democraţilor, pare a avea spatele acoperit. De altfel, efectul Johannis a fost probat şi la alegerile prezidenţiale din 2009, când mulţi dintre cei ce erau dezamăgiţi de Băsescu, dar nici atraşi de Geonă au pus, totuşi, ştampila pe acesta din urmă doar din dorinţa de a-l vedea pe Johannis premier. Doar prostia lui Mircea Geoană, care n-a avut ce lucra şi s-a băgat în aceeaşi scăldătoare cu Vântu taman cu o zi înainte de alegeri, a demonstrat că, uneori, nici măcar nemţii nu pot repara ceea ce strică „un tăntălău”. E o lecţie din care, poate, şi Ponta, şi Antonescu ar avea câte ceva de învăţat.
Desigur, brandul Johannis îşi are limitele lui. Pentru a reechilibra ţara din punct de vedere politic, economic, social, e nevoie de mai mult decât de o figură mesianică, fie ea şi de inspiraţie germană. Însă când mai toate formulele încercate până acum au dat greş, poate – cine ştie? – „efectul Johannis” ar putea fi un început bun pentru societatea românească.

Citit 1091 ori Ultima modificare Marți, 11 Februarie 2014 20:04

3 comentarii

 • postat de efectu lu kacat
  Miercuri, 12 Februarie 2014 20:36
  5.13.151.***
  efectu lu kakat si pisica lu rahat
  aceiasi rahati ,aceeasi kakati din politica romaneasca
  0
  1
  Raportează
 • postat de dore
  Miercuri, 12 Februarie 2014 19:30
  5.13.214.***
  imi pare rau , cu adevarat, sa va spun ca pnl-ul nu mai e in viziunea psd-ului ca un partener. viziunea asta a psd e una de partid unic cu una, doua cozi fara insemnare oricum pnl-ul a avut sansa asta a usl-ului de a ajunge cu virfuri de partid in posturi mari. de acum psd-ul a pornit lupta pentru puterea absoluta. puterea si banul e la psd. geaba mai o spuneti voi pnl-isti de la V.L, TREABA E DEJA PUSA LA PUNCT SI PNL-UL VA FI UN PARTID PIERZATOR.
  0
  0
  Raportează
 • postat de val
  Miercuri, 12 Februarie 2014 15:30
  92.80.183.***
  Domnule Amalinei. statistic, dar si cu regret vorbind, un neamt are mai multe sanse sa faca o treaba mai bine decat un roman. Asta-i situatia, asta-i realitatea. Dar, in pofida acestei convingeri, nu cred ca romanii s-ar lasa pacaliti doar de titulatura de neamt. Cel putin aparent, domnul Iohannis se deosebeste de politicienii romani de care suntem satui: nu-i turuie gura si nu minte aproape la fiecare doua fraze, nu practica atacuri politice sau la persoana, ca sa arunce raspunderea mereu pe altii, sau ca se afle in treaba. Pare serios, merge drept, vorbeste putin si la obiect, Sunt si astea niste indicii..
  1
  2
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.