O sesizare pe adresa lui Marius Stan

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Absurd de Galaţi. Colegul Marius Ţuca a descoperit zilele trecute o familie care are de plătit la căldură, pentru o singură lună, 900 de lei. Nu este vorba, aşa cum aţi putea crede, de căldura pentru o viloaie cu 20 de camere, ci despre încălzirea unui banal apartament de bloc, cu fix două camere.

Povestea o găsiţi pe larg în ediţia de faţă. Pe mine m-au trecut fiorii citind-o, căci situaţia acestor oameni conturează o dramă sfâşietoare, strigătoare la cer. Familia cu pricina are de ales: ori achită factura, deci se sinucide prin înfometare, ori nu o achită, deci riscă să intre pe lista rău-platnicilor, cu efectele de rigoare (apropo, acum două zile s-a vândut prin licitaţie încă un apartament de rău-platnic).

Este aproape inutil să căutăm o explicaţie logică pentru factura umflată tâlhăreşte de nişte intermediari aciuaţi în vieţile gălăţenilor cu largul sprijin al Primăriei Galaţi (spun asta prin prisma faptului că Dumitru Nicolae a insistat, în mandatul său, în dese rânduri, pe ideea că repartitoarele sunt o adevărată mană cerească). Nu se mai îndoieşte nimeni de faptul că bazaconiile prinse de caloriferele a 70 la sută dintre gălăţeni nu măsoară de fapt nimic. E doar o păcăleală, din care ies şifonaţi tocmai oamenii cinstiţi.

Familia Nechifor, cea la care face referire articolului colegului Marius Ţuca, simte pe propria piele efectele acestei situaţii halucinante. La blocul alăturat, în aceleaşi condiţii de furnizare a agentului termic, la un apartament identic, căldura costă în medie doar 300 de lei, adică de trei ori mai puţin. Nu cred că poate cineva să explice, ştiinţific, cum este posibil un astfel de scenariu. Poate?

Cred că avem de-a face cu o fraudă. O hoţie tolerată de mai bine de un deceniu de către autorităţi, căci este clar că din afacerea asta nu câştigă decât intermediarul şi cei care măsluiesc repartitorul în fel şi chip (cu prosopul, cu folia de aluminiu, cu cheia franceză etc). Oamenii corecţi pierd, căci sunt nevoiţi să suporte consecinţele necinstei celorlalţi. În fapt, ne confruntăm cu o înşelăciune organizată, iar procurorii gălăţeni ar trebui să se autosesiseze.

Hoţia cu repartitorul poate fi conexată lejer cu problema căldurii „din părţi”. Căci şi acolo se fură fără ruşine. Cunosc mai multe cazuri de proprietari de apartamente cu centrale termice, care nu mai au în locuinţă nicio ţeavă de la sistemul public (dat fiind că toţi locatarii din tronson au centrale), care stau într-un bloc unde spaţiile comune nu sunt încălzite (nu există nici ţevi), însă sunt obligaţi să plătească „pierderi în reţea”. Păi, ce pierderi? După ce calcule inginereşti trebuie să plătească cineva pentru pierderile dintr-o reţea cu care nu este în contact?

Dincolo de aspectele care ţine de moralitate, consider – nu în ultimul rând – că e cazul ca Primăria Galaţi să iasă din hibernare în chestiunea căldurii. Nu-mi place deloc ideea că municipalitatea se detaşează, pâş-pâş, de problemă. Discursurile de genul „să se descurce asociaţiile” şi „livrarea căldurii este o treabă pur comercială” nu-şi au rostul. Atâta timp cât Primăria a încurajat acest dezastru (e drept, la conducerea instituţiei erau alţi oameni, dar asta nu e o scuză), tot ea e cea care trebuie să caute şi să găsească soluţii. Altfel, prevăd că dom’ inginer Stan va avea curând - la o adică, până la iarna viitoare mai sunt doar şapte-opt luni - probleme. Mari probleme.

Citit 2028 ori Ultima modificare Marți, 18 Martie 2014 17:47

11 comentarii

 • postat de asociatia de proprietari nr 732
  Duminică, 23 Martie 2014 09:22
  5.13.204.***
  Este revoltator! SC APATERM pentru a te debransa de la sistemul centralizat, te obliga sa aduci factura de la centrala termica pe care esti obligat sa o achizitionezi. Iti impun ca sa asiguri vecinilor o temperatura de cel putin 22 de grade, in schimb APATERM furnizeaza agent termic in regim de avarie de 12- 14 grade.
  Cu toate ca functioneaza in regim de avarie, numarul gigacaloriilor este mai mare decat in anii anteriori cand au fost si - 25 de grade.
  Daca nu platesti energia electrica sau gazul sau telefonul, furnizorul iti sisteaza furnizarea, in schimb Apaterm-ul iti baga pe gat, o asa zisa caldura si o apa calaie. Daca soliciti intreruperea acestui serviciu, se prevaleaza de cele temperaturi si-ti furnizeaza un serviciu pe care nu-l doresti.
  Cand scapam de aceasta capusa costisitoare ? Cand vom avea servicii corecte si de calitate?
  0
  1
  Raportează
 • postat de IORGA
  Miercuri, 19 Martie 2014 22:41
  79.116.105.***
  BINE CA A VENIT CALDURA. IN SFARSIT MI SE DEZMORTESC SI MIE CALORIFERELE( DATORITA SOARELUI)
  0
  3
  Raportează
 • postat de soldado
  Miercuri, 19 Martie 2014 21:26
  5.13.196.***
  Matale, domnule IONUT, ai mai degraba o problema cu limba romana, decat cu poza lui Crangan.
  Dupa ce ca esti analfabet mai pui si sub semnul intrebarii capacitatea intelectuala a altuia.
  Insa n-ar trebui sa ma mai mir, pentru ca ai o atitudine tipica pentru vremurile astea, in care orice imbecil cu acces la net se crede academician.
  0
  4
  Raportează
 • postat de ionut
  Miercuri, 19 Martie 2014 21:16
  5.13.223.***
  de cite ori ajung sa citesc editorialele d-lui cringan am o problema din copilarie cind vad poza atasata. atunci am vazut un iluzionist ce i-si baga o andrea pe ureche si o scotea pe cealalta. am fost oripilat si am tras concluzia ca omul nu avea nimic intre urechi. o fi la fel , de e asa aproape pixul ala de ureche?
  4
  0
  Raportează
 • postat de Pentru gălățeanul de sub mine, o idee.
  Miercuri, 19 Martie 2014 19:12
  92.86.69.***
  Păi chiar dacă se închid toți robineții termostatici din apartamente, undeva circuitul tur-retur se închide pe undeva, pe scară printr-un calorifer sau un bypass, o conductă ascunsă, de regulă la cap de coloană proiectată pentru a nu intra instalația în suprapresiune dacă consumatorii închid toți caloriferele., schemă din proiect. Cel mai bine să se închidă vana de alimentare, dar atenție, vana trebuie să se găsească înaintea gigacalorimetrului, nu după. Deci, dacă toți consumatorii închid robineții, undeva circuitul se închide pe undeva, posibil și la vasul de expansiune unde se găsește o țeavă ce închide circuitul tur-retur, deci apare diferență de temperatură la gigacalorimetru pe tur-retur și calculează inclusiv volumul de apă caldă pentru calorifere, deci are funcție ca și apometru.
  0
  4
  Raportează
 • postat de Galatean
  Miercuri, 19 Martie 2014 13:12
  86.127.208.***
  Cum va explicati faptul ca toata luna februarie caloriferele au fost inchise, repartitoarele nu au inregistrat nimic si a venit caldura 110 lei???
  0
  4
  Raportează
 • postat de Pentru Dan D. sfat...închideți vana de la subsol ce alimentează blocul cu agent termic pentru calorifere. Simplu.
  Miercuri, 19 Martie 2014 10:38
  92.86.69.***
  Pentru cei ce sunt nemulțumiți că au căldură la calorifere cu toate că temperatura exterioară este pozitivă......La noi la bloc administratorul s-a dus la subsolul blocului și a închis vana pe conducta de încălzire pentru a nu mai plăti pierderile comune cu toate că aveam în bloc robineții termostatici închiși. Eu am rezolvat pe cel bătrân cu un calorifer electric pe ulei pus termostatic pe mediu sau economic și ies mai ieftin dacă aveam căldură de la caloriferul cu apă călâie și cu preț exorbitant.
  1
  3
  Raportează
 • postat de Claudiu
  Miercuri, 19 Martie 2014 09:12
  82.137.10.***
  Domnule ziarist. Parca aveati o regula care spunea ca trebuie sa verificati o informatie din 3 surse.
  Va informez ca e foarte posibil ca sa fie si mai mare factura la caldura. Legal.
  Ca e imoral, asta e altceva.

  Acel gigacalorimetru masoara ceva. Ca si apometrul. Daca nu este defect si indica acel consum, atunci beneficiarul e bun de plata.
  Problema grava apare atunci cand distribuirea costurilor se face la pausal.
  In fine, problema e mai complicata si are multe aspecte si inainte de a face un articol, ar fi bine sa va informati si macar partial sa intelegeti cum stau lucrurile ca altfel, cititi mai sus propriul articol sa vedeti ce iese.

  Sunt satul de cati scriu... vorbe... fara valoare, fara efect, fara consecinte. Va dati ca sunteti de partea cetateanului dar nu pricepeti nici dumneavoastra si din pacate nici cetateanul, care este originea eventualelor probleme.

  Oricum, din toate astea, se desprinde o idee, corecta si cu care suntem toti de acord: Apatermul are si creeaza probleme. Dar asta o stim deja cu totii.
  Ar fi bine sa vedem cum rezolvam aceste probleme si culmea, parte din rezolvarea lor sta chiar in puterea fiecarui beneficiar al serviciilor Apaterm, Apa-Canal, etc.
  Dupa cum se poate observa, cu cei de la Distrigaz sau Enel, nu sunt aceste probleme.
  Iata ca v-am dat un hint.
  6
  3
  Raportează
 • postat de dan d.
  Miercuri, 19 Martie 2014 07:00
  89.137.136.***
  Domnule Crangan, oameni buni ! O alta mare anomalie (hotie enorma) este ca afara sunt temperaturi suficient de mari incat sa nu se justifice livrarea de agent termic. Capusa aceasta numita Apaterm, care functioneaza ILEGAL, fara licenta, trage cu dintii sa prelungeasca furnizarea caldurii cat mai mult posibil in scopul ca si pe luna martie sa umfle facturile cetatenilor. Domnule Primar ! Nu traiti in Galati, sunteti la cercul polar? Nu puteti discuta cu factorii de raspundere de la aceasta societate anacronica sa opreasca furnizarea de agent termic? Seful de acolo parca a fost numit chiar de dumneavoastra daca nu ma insel. Vorba unui contemporan de al nostru : nu e bine domn` Primar, parca noi cetatenii v-am facut primar. Asa ca, in numele bunului simt, va rog luati masuri in acest sens.
  1
  10
  Raportează
 • postat de alice
  Miercuri, 19 Martie 2014 01:05
  5.13.169.***
  cel putin 100 de declaratii de avere ale parlamentarilor, consilierilor si directorilor de pe la pensii sau sanatate stau pe net. Durbaca are doua apartamente. Ichim are trei. Saghian, Lucretia Rosca, Paslaru, Viorel Stefan,Chebac, Toader,si cu Dobre au cite unul. Lor cit le-a venit intretinerea?
  1
  10
  Raportează
 • postat de Se poate verifica metrologic repartitoarele, de regulă nu dau erori.
  Miercuri, 19 Martie 2014 01:02
  92.86.70.***
  Nu știu, dar la mine merg bine repartitoarele, în primul rând nu trebuie acoprite cu perdele, apoi la vecini am observat că închid robineții termostatici, dar de obicei caloriferele se găsesc în dreptul geamului și pornește , se deschide automat robinetul termostatic pentru că are funcția autodezghețare, apoi caloriferele de aluminiu au un factor de cedare a căduri mai bun, se încing mai bine și repartitorul numără ''mai bine'' față de cele din fontă. Oricum, se poate verifica pe factură. Cu repartitorul am un control al consumului pe încăperi. O vecină a ieșit mai bine cu un calorifer electric, caloriferele din cameră fiind închise toată Iarna.
  9
  3
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.