Infracţiuni cu autor cunoscut la CJ

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Trebuie să spun, din capul locului, că acest text nu este un editorial obişnuit. Articolul de faţă este, în fapt, o sesizare (cu aspecte penale şi administrative) către toate instituţiile statului care au în aria de competenţă faptele pe care le voi prezenta mai jos.

Aşadar, în vreme ce modernizarea Grădinii Zoo din pădurea Gârboavele a depăşit cu un an termenul de finalizare stabilit prin proiectul de executare, angajaţii Consiliului Judeţului responsabili de proiect ard gazul de pomană şi se ocupă - prin abuz în serviciu şi deturnare de fonduri - de fantezii personale. Mă refer la faptul că în apropierea Zoo a apărut  - la ordinul preşedintelui CJ şi a consilierei  Paraschiva Vintilă  - un adăpost de câini fără stăpân. Pare un fapt banal, însă, după cum veţi vedea, avem de-a face cu o încălcare grosolană a legislaţiei.

Informez opinia publică şi instituţiile responsabile că adăpostul în discuţie a fost construit sub îndrumarea celor două persoane amintite mai înainte şi că pentru ridicarea lui s-au folosit materiale sustrase din patrimoniul Consiliului Judeţului şi s-au folosit angajaţii Zoo. Faptul că adăpostul pentru câini nu este prevăzut în bugetul CJ Galaţi şi nu a fost înregistrat ca activ, confirmă furtul de materiale şi de mână de lucru. Intră în discuţie, de asemenea, asigurarea hranei pentru cei 30-40 de câini adăpostiţi acolo, dat fiind că există informaţii cum că se dijmuieşte din porţia animalelor de la Zoo.

Mai mult decât atât, lucrarea menţionată nu are nici un aviz legal. Potrivit legislaţiei în vigoare, ar trebui să existe acolo atât o autorizaţie sanitar-veterinară, cât şi o autorizaţie de mediu, însă niciunul dintre amintitele documente nu a fost vreodată solicitat de către cei care au construit ferma de câini pe domeniul public. Mai mult decât atât, dat fiind că pădurea Gârboavele este arie naturală protejată, ar fi trebuit să fie emis un aviz special, având în vederea că biocenoza zonei este afectată major de prezenţa câinilor fără stăpân. Evident, nici acest aviz nu există.

Fără îndoială, persoanele care au comis acest abuz grosolan la Gârboavele ar putea spune că adăpostul de câini nu aparţine CJ şi că a fost făcut dintr-o iniţiativă privată. Perfect posibil. Însă, e nevoie ca deţinătorii să dovedească, cu acte, provenienţa materialelor folosite. În al doilea rând, ei trebuie să arate temeiul juridic pentru care ocupă acea suprafaţă dintr-o arie naturală protejată aflată în administrare publică. Merită ştiut că terenul ocupat de padoc nu a fost concesionat  nimănui, fie ONG sau persoană, ci este ocupat abuziv, dicreţionar, pe bază de tupeu. Iar cum încălcarea este patronată tocmai de către persoanele plătite din bani publici să vegheze asupra legalităţii (respectiv preşedintele Bacalbaşa şi consiliera Vintilă), se poate concluziona că avem de-a face cu infracţiunea de abuz în serviciu în formă continuată.

Date fiind informaţiile prezentate în articolul de faţă, în lumina articolului 16, alineatele 1 şi 2 din Constituţia României, precum şi a articolului 221 din Codul de Procedură Penală, invit instituţiile statului – în special DNA, Garda de Mediu, Direcţia Sanitară Veterinară şi Curtea de Conturi – să ia măsuri urgente pentru restabilirea legalităţii în privinţa faptelor sesizate aici.

P.S. Despre crescătoria ilegală de maidanezi de la Spitalul Judeţean, într-un articol viitor.

Citit 1998 ori Ultima modificare Joi, 20 Martie 2014 22:23

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.