Cum ar trebui să ne educăm copiii?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un om serios şi la locul lui, care-şi iubeşte copilul mai mult decât orice pe lume, îmi spunea deunăzi că are sentimentul că nu-şi pregăteşte cum trebuie fiica pentru viaţă, că tot ţinând-o printre cărţi, lecţii şi cursuri de dans, o privează de experienţa adevărată, de capacităţile pe care ar trebui să le deprindă de mică, pentru a se putea descurca mai târziu, în situaţii limită. Omul spunea, printre altele, că i-ar plăcea, dar nu îndrăzneşte să-şi lase copilul în faţa blocului, aşa cum au crescut cei din generaţia noastră. Ca să guste puţin şi din şcoala vieţii, să înveţe cum să reacţioneze când mai primeşte câte un brânci, sau cum să facă faţă unei altercaţii „prieteneşti”. Pentru că lucrurile nu vor fi totdeauna roz, aşa cum se străduieşte el să le facă în familie. Pentru că nu întotdeauna în viaţă se va confrunta cu oameni bine crescuţi.

Ascultându-l, am simţit sub limbă gustul amar al unei vinovăţii fără margini, pe care-l am ori de câte ori mă asaltează sentimentul că nu mă pricep să-mi educ copilul în ton cu vremurile pe care le trăim şi le vom trăi. Degeaba mă chinui eu să îl determin să se raporteze la un anumit sistem de valori, când cei mai mulţi din generaţia lui învaţă în familie şi aiurea cu totul alte lucruri. Stau şi mă întreb de câte ori, mai târziu, voi primi reproşuri din partea copilului meu, care va descoperi pe pielea lui că alţii se descurcă mult mai uşor în viaţă şi nu aplică aceleaşi principii morale cu care l-am obişnuit eu. Ba mai rău, ar putea veni vremea când, fiind „altfel” decât cei din jurul ei, va începe să pună la îndoială faptul că tot ce îl învăţ eu îi e de vreun folos. Pentru că e mai greu în perioada adolescenţei şi a primei tinereţi, când consideri că lumea e a ta şi că totul ţi se cuvine, să te poţi echilibra cu gândul că eşti împăcat atâta vreme cât nu ai ce să-ţi reproşezi şi poţi să pui liniştit capul pe pernă. 

Degeaba îl învăţ eu că totul se câştigă prin muncă cinstită, când alţii i-o vor lua înainte, pentru că au învăţat, fie din familie, fie din faţa blocului sau de la modelele televizate şi mediatizate la greu să fie băieţi şi fete descurcăreţe. Ce certitudini îi voi putea oferi copilului meu că este pe drumul cel bun, când cei se vor bucura de lucruri câştigate ilegal vor fi admiraţi de cei din jur, în loc să fie arătaţi cu degetul? Pentru că aşa merge societatea noastră. Ştii să furi, ştii să minţi şi să unelteşti pe la colţuri, atunci eşti deştept. Eşti şmecher, eşti tare. Cei corecţi sunt fraieri şi mă înfioară gândul că al meu copil ar putea fi catalogat, pe nedrept, ca „looser”, un ratat, un perdant. Şi mai ales că toate acestea s-ar putea întâmpla din cauza mea. Şi atunci? Ce drum sinuos ar trebui să parcurgă educaţia pe care ar trebui să i-o dau? Care e limita până la care să-i cultiv bună-cuviinţa şi cât de mult tupeu ar trebui să-l las să aibă? Cât de mult ar trebui să-l critic, când încearcă să trişeze? Să ne înţelegem, când vine vorba de mine, nu am milă. Dar parcă îmi vine s-o mai „scald” atunci când mă gândesc la faptul că nu am dreptul să-l fac pe copilul meu să devină un inadaptat al vremurilor lui.

Citit 1511 ori Ultima modificare Duminică, 17 August 2014 17:19

8 comentarii

 • postat de abraCAdaBRA
  Luni, 18 August 2014 21:06
  5.13.229.***
  POATE mai binE AR FI SA EduCE COPIII, pARiNTII....ASTE-as noile vremi.
  2
  1
  Raportează
 • postat de cora
  Luni, 18 August 2014 16:27
  5.13.153.***
  Copilul trebuie învăţat cu corectitudinea de mic. Cum să traverseze strada pe verde, cum să înoate în viaţă prin propriile puteri, cum să se ferească de şmecheri şi de şmecherii, cum să devină un bun cetăţean al planetei, indiferent de modă, de curente, de spiritul de turmă. Iar dacă reuşeşte să lase şi ceva bun în urmă, nu a trăit degeaba. Banii, casele şi maşinile fără număr nu le iei cu tine când mori, ci doar sentimentul că ai făcut sau nu umbră pământului degeaba. Iar generaţia care se ridică va reuşi să urnească căruţa atunci când va ieşi masiv în stradă afisând pancarde cu "NU ŞMECHERIEI".
  5
  2
  Raportează
 • postat de un simplu cetatean
  Luni, 18 August 2014 12:55
  5.13.224.***
  Meseria de PARINTE nu se termina de invatat niciodata. Toti ce care suntem parinti responsabili, am fost invatati sa fim corecti, cinstiti si muncitori. Un singur lucru n-am fost invatati: sa fim pregatiti minim atunci cand situatia o cere, sa fim liderii ai grupului nostru, cei care au aceleasi principii. Frica, stangacia sau orice alt defect pe care il avem poate fi observat si ni se face rusine, din cauza asta multi stau in banca lor si sunt lasati sa conduca cei fara rusine.
  1
  7
  Raportează
 • postat de /Optimistul/ din educaţie
  Luni, 18 August 2014 11:06
  86.127.211.***
  Cred că nu vor trece mulţi ani (poate că nici nu vom apuca să-i numărăm cu degetele de la ambele mâini) şi educaţia se va oferi pe cip. Cât priveşte educaţia şcolară, în mod sigur că, nu vom apuca să numărăm anii pe degetele de la ambele mâini. Ce spuneţi de chestia asta? Sfârşitul lumii, nu-i aşa?!
  (Poate că din cauza asta pupă Viorel moaşte)
  0
  6
  Raportează
 • postat de MODELE
  Luni, 18 August 2014 10:34
  92.84.126.***
  Avem un prim ministru /maine, poimiine,presedinte/ care a ajuns doctor,/cum ,necum/ si pupa moaste.Si e... mandru !
  0
  7
  Raportează
 • postat de andreea
  Luni, 18 August 2014 10:04
  194.145.238.***
  Copilul trebuie ajutat sa se descopere pe el insusi. Apoi trebuie sprijinit si indrumat in directia in care ar avea cea mai mare satisfactie ocupationala.
  Initial am fost tentat sa-mi las copilul in fata blocului sa se joace asa cum faceam si eu candva. Insa am realizat ca este mult mai important sa socializeze cu alti copii care au ACELEASI PREOCUPARI. Mai tarziu, se va inconjura de oameni cu valori similare si se va simti implinit.
  0
  12
  Raportează
 • postat de Johnescu
  Luni, 18 August 2014 09:02
  86.127.211.***
  Sa nu va para rau pt educatia corecta data mai departe. Nu s-a inventat inca locul de munca unde descurcareala sa fie pusa deasupra calitatilor capatate prin studii sau a seriozitatii. Cel putin in mediul privat.
  Privind obiectiv, cei care prea-slavesc ocolitul sistemului sunt cei cu nu prea multa scoala, oarecum nevoiti in a face tot felul de scheme pt castiguri suplimentare. Plus o scuza pt esecurile personale sau profesionale.
  In Galati sunt cateva mii bune de locuri de munca de birou. IT, inginerie, banci. Posturi care cer studii, seriozitate, decenta. Descurcareala prezentata obsesiv la tv nu are o raportare la realitate decat partiala, prin cocalarii de Spania si Italia, indivizi incapabili de evolutie, adaptare, indivizi care in timp vor fi lasati in urma.
  Eu vreau sa-mi cresc copilul spre a deveni un om demn, cu atitudine, cu principii corecte. Inevitabil, oricat Gigeii s-ar pune contra, si partea asta de tara se va schimba. Vor muri pensionarii si cei ce se apropie de pensie, si lumea va fi a copiilor nostri. Si in cazul in care evolutia normala ne lasa in urma, copiii nostri, educati corect, vor fi niste oameni normali, adaptabili, decenti, care-si pot face o viata oriunde lucrurile progreseaza normal.
  3
  12
  Raportează
 • postat de cir
  Luni, 18 August 2014 09:01
  83.103.186.***
  Roxana, copiii ii educam asa cum trebuie, cu buna-cuviinta asa cum am invatat si noi. Pentru problemele de compatibilitate, ii invatam si una-doua limbi straine, ca sa nu ajunga sclavi la "smecherii" din Romania.
  0
  12
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.