Măzăriche de Galaţi

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ce m-aş bucura dacă măcar astăzi, de Ziua Marinei, s-ar întâmpla ceva care a devenit mai rar decât prezenţa unui VIP internaţional de talia lui Julio Iglesias la Galaţi. Să văd adică din nou, aşa cum se mai întâmpla în anii trecuţi, pe străzile oraşului dintre ape (başca infiltraţiile babane din subsol, başca inundaţiile periodice din Valea oraşului) maşinile Primăriei udând cu apă de Dunăre străzile încinse! Sigur, mă bucur că vor fi spectacole în aer liber, de-acum obişnuite şi la noi. Deşi nu fastuoase ca la Constanţa, unde sunt defilări nebuneşti şi colorate precum la Rio, ci aşa, o… măzăriche mai mică. Acum vor veni trupele „Pasărea Colibri” şi „Proconsul”, foarte bine! Mă gândesc însă că, aşa cum nu se mănâncă vara cozonac şi nici iarna ouă roşii de Paşti şi nici slănină tot timpul anului, ideea de a da cam acelaşi gen de distracţie cu orice ocazie nu arată o imaginaţie prea mare. Apoi, Ziua Marinei, serbată la… Casa de Cultură a Sindicatelor, unde vor evolua trupele? Sigur, tot acolo este şi festivalul folcloric. Şi e mai comod decât să mergi până la Palatul Navigaţiei, după ce s-a „găurit” Faleza într-atât că nici n-ai pe ce să-ţi aşezi, vorba ceea, fundu´ şi să admiri Dunărea…

Sigur, suprapunerea cu Festivalul Internaţional de Folclor aminteşte că suntem port maritim şi că aici lumea a fost odinioară foarte cosmopolită, mulţi dintre dansatorii care vin acum de peste hotare putând afla că au avut poate străbunici pe aici. Este bine să lucrezi şi cu ce ai şi să foloseşti prilejul reuşitului festival, dar, să fim drepţi, aşa „a căzut”, nu este ceva inventat anume pentru o sărbătoare cu specific. Specifice erau, până acum doi ani, jocurile marinăreşti, răpirea miresei, cu trimitere la frumoasa poveste a (brăilencei…) Chirei Chiralina. Erau tradiţii „marcă înregistrată”, care puteau să fie mai degrabă amplificate, îmbunătăţite, nu desfiinţate! Mai rămâne cursa nautică, un lucru bun şi ceva mai recent, mai rămâne tradiţionala paradă navală (să vedem cât poate fi de ofertantă, cu doar câteva nave aduse tot de la Brăila)… Ce mi se pare deosebit şi frumos gândit este “Ziua gălăţenilor de pretutindeni”, august fiind luna în care fiii rătăcitori ai Galaţiului, cu poveştile lor de succes mai mic sau mai mare de peste hotare se întorc acasă. Ce se va petrece de fapt, rămâne de văzut cât de spectaculos, emoţionant, de neuitat va fi. Ori nu…

Mă uitam într-un ziar gălăţean de pe vremuri, „Acţiunea” din 1937, cu un an înainte de marele boom economic: salve de tun, slujbă religioasă, o petrecere şi o plimbărică pentru mahări, dar şi tradiţionale „distracţii ” (peste Dunăre !), cu jocuri marinăreşti şi exerciţii de război. Şi Fanfara Regimentului 11 Siret, în loc de „Proconsul”. Galaţiul pare să fi rămas captiv undeva în timp… Am putea măcar contribui la atmosferă... vărsând apă pe străzi. Eu o să ies cu sticla mea, ca ofrandă…

Şi uite, iar nu s-au mutat vara Serbările Galaţiului! Unirea din 1859 se făcea… într-o iarnă foarte călduroasă, care făcea posibil pentru Cuza şi unioniştii săi să poată ajunge fără probleme de circulaţie, repede, de la Iaşi la Bucureşti, şi a dat avânt şi bucureştenilor să iasă în stradă, să susţină dubla alegere de domn. Cine ştie ce s-ar fi întâmplat sub nămeţi? Căci da, cred că suntem un popor meteorologic: şi revoluţia din ´89 a avut parte de vreme bună! Dar pentru acel 24 ianuarie 1859 au stat în ger generaţii întregi de copii, scoşi iarnă de iarnă la statuia domnitorului… Iar dacă Ziua Marinei era iarna, nici nu trebuia udate străzile.

Citit 1569 ori Ultima modificare Joi, 14 August 2014 16:52

7 comentarii

 • postat de @Unu
  Sâmbătă, 16 August 2014 11:27
  5.13.162.***
  Din pacate ai dreptate in disputa cu ''Kasanova'' . Exista excelenti cunoscatori ai vechiului oras , care fac analize extrem de pertinente asupra fiecarei institutii , stradute sau cladiri galatene . Insa analiza lor intelectuala excelenta se opreste la forumurile si ONG-urile in care actioneaza , fara a putea sa contracareze viguros si adecvat anomaliile amintite de cel cu care te-ai contrazis . La noi nu prea se intelege ca pt a stopa o porcarie daunatoare orasului trebuie sa te iei altfel la tranta cu problemele si autoritatile , nu doar sa te arati intrigat si oripilat pe aici sau pe alte forumuri galatene . Si , din pacate , ceea ce facem si noi aici se incadreaza tot intr-un ciclu de actiune sterila si nedusa la capat .
  3
  12
  Raportează
 • postat de BASIL
  Sâmbătă, 16 August 2014 06:52
  76.121.151.***
  Spre aducere aminte :un celebru galatean fost director al TAPL -Gl fost director al statiunei NEPTUN , actualmente coleg de loc de veci la cimitirul BELLU cu printul Stirbei, i-a nashit orthodox pe tinerii Victor si Xenia Dobre..Domnule Cilinca ,cetatenii stan ,nicolae,durbaca ,sunt niste diletanti pe langa acest NASH de calibru artilerie grea.Astept un articol '' pe cinste'' cu acest subiect fierbinte .Galatenii se pot mandrii cu acest SUPER NASH care prin anii ' 70 isi permitea sa- arate degetul mijlociu potentului costica dascalescu .
  1
  12
  Raportează
 • postat de Unu
  Sâmbătă, 16 August 2014 00:33
  83.70.255.***
  @Kasanova,
  Stii ce? Lucrurile se schimba, la fel si ceea ce numesti "gradul de civilizatie a orasului" la '60. Galatiul nu are cum sa fie ca in anii aia, dar daca orasul se misca in directia gresita si e condus de-alde Marius Stan, Dumitru ori Durbaca e fiindca au fost singurii care s-au apucat de ceva, chiar si de facut bani din politica. Crezi ca ti se cuvine ceva fiindca te-ai nascut intre blocurile comuniste, in cea mai saraca tara in Europa, asta e ceea ce numesti tu "valoare"?! Spui ca-ti pasa de oras, insa ai fost tu o alternativa la ceea ce fac ei? Ai fost vizibil in vreun fel? Ai aratat ca esti capabil de ceva sau doar dai din gura?
  Stai pe gard si presupui ca aia nascuti la oras sunt educati, iar aia de la sat sunt inculti, idiotenie si aroganta mai mare ca asta n-am auzit! Te asigur ca esti la piciorul broastei, cu gramatica putina si limbaj de mahala, mai rau ca aia care-ti scuipa seminte din BMW, macar aia nu pretind ca sunt altceva!!Numai bine!
  8
  13
  Raportează
 • postat de Kasanova
  Vineri, 15 August 2014 18:42
  5.13.227.***
  @Unu
  Sunt intradevar unul cu origini nesanatoase dupa principiile comuniste,Insa daca a te adapta inseamna sa te prostituezi,sa faci trafic de prostitutie sau sa fii sclav in tari straine,atunci te las pe tine sa-ti faci tatuaje,sa conduci BMW-ul sau Audi in maieu,bermude si slapi si sa stai la terase privind sfidator la cei din jur. Stiam ca nu te intereseaza traditia orasului,istoria lui,gradul lui de civilizatie de dinainte de anii 60 ci doar cum sa epatezi in fata celorlalti de nivelul tau,Din cauza celor ca tine orasul si-a pierdut traditiile,din cauza celor ca tine orasul arata asa,plin de gropi si de daramaturi sau de santiere neterminate,din cauza celor ca tine exista edili ca cei fosti sau actuali,interesati sa va faca pe plac pentru a va castiga votul si a-si spori conturile personale. Ce va trebuie voua cultura,ordine,civilizatie cand pe voi va intereseaza doar distractia cu manele si bautura? Ce va intereseaza pe voi de ceilalti cand sunteti plecati afara la produs? Are vreo importanta pentru voi ca restul europei va considera niste romi analfabeti care sunteti primiti sa le faceti lor muncile umile sau sa va prostituati?Va intereseaza pe voi ce o sa ajunga copiii vostri atat timp cat aveti bani sa faceti chiolhane de pomina in cluburi?Uite ca mai exista oameni diferiti de voi,carora le provocati sila si care se feresc de voi ca de ciuma. Si tineti minte,orice cal de curse ajunge candva gloaba.
  12
  8
  Raportează
 • postat de Unu
  Vineri, 15 August 2014 13:40
  83.70.243.***
  @Kasanova,
  se pare ca esti unul cu origini nesanatoase -dupa criteriile comuniste; si mai mult, cazut nu pe partea moale dupa '89.. Insa ce vina au copii veneticilor ca ti-au luat-o inainte si s-au adaptat mai repede?Fugi de-i prinde din urma daca ai cu ce, iti bati capul cu prostii de sange albastru, mai ales cand trebuie folosita o harta detaliata ca sa fii gasit pe harta Europei?!
  6
  17
  Raportează
 • postat de Kasanova
  Vineri, 15 August 2014 10:13
  5.13.227.***
  E simplu, starea de facto a orasului nu mai are nicio legatura cu trecutul. Galatiul e acum un peisaj pestrit in care cladirile si drumurile fac un contrast evident cu masinile de lux din care te sfideaza analfabetii.Ce legatura au veneticii adusi cu forta sa construiasca combinatul cu traditiile marinaresti din perioada interbelica?Si,inainte de a uda strazile,ar trebui sa umple gropile,deci efortul ar fi zadarnic! La fel ca puterea de intelegere a majoritatii manipulata prin intermediul televiziunilor.
  15
  10
  Raportează
 • postat de aduceri aminte
  Vineri, 15 August 2014 01:18
  92.84.110.***
  Nu uita ca esti muritor,Primarule !
  10
  16
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.