Când vă apucaţi de treabă, domnule primar?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nu ştiu dacă în (stufoasa) organigramă a Apă Canal SA Galaţi există funcţia de tăietor de apă. Ştiu însă că ar trebui să existe, căci tăiatul de apă pare să fi devenit cea mai importantă activitate realizată de societatea de interes public păstorită de inginerul de nave Gelu Stan. De 24 de ore (adică de vineri dimineaţă) absolut toţi locuitorii din Galaţi racordaţi la reţeaua publică au rămas fără apă caldă. Enervant este că oprirea furnizării s-a făcut de-a valma. Şi la rău-platnici, şi la buni-platnici, ba chiar şi la asociaţiile de proprietari care, în întregul lor, nu au nicio restanţă la plata facturilor. Pare absurd, dar este pura realitate.

Culmea este că apa caldă n-a fost tăiată, aşa cum ar fi fost de aşteptat, nici de Apaterm şi nici de Electrocentrale. Nu! De fapt, producătorul şi distribuitorul de agent termic nu au nici un rol în piesa aceasta absurdă, în care rolul de călău al apei calde a fost preluat de Apa Canal. O să spuneţi că Apă Canal nu furnizează apă caldă. Aşa e! În schimb furnizează apa rece necesară preparării apei calde. Iar robinetul cu apă rece s-a închis, cică, pentru că Apaterm SA nu şi-a plătit facturile.

Pare logic, dar nu este. În fapt, Apă Canal facturează apa rece pentru apa caldă direct asociaţiilor de proprietari, care achită contravaloarea acesteia în două locuri: cea a apei direct către societatea păstorită de Gelu Stan, iar cea a agentului termic aferent către falimentara Apaterm. În acest condiţii, Apă Canal putea să taie, în cel mai bun caz, doar apa rece furnizată la sediul de birouri al Apaterm, şi nu cea distribuită în punctele termice, pentru fabricarea apei calde necesară asociaţiilor care sunt cu plata la zi.

În cursul zilei de vineri, 19 septembrie 2014, am primit la sediul ziarului zeci de mesaje telefonice sau electronice de la gălăţenii revoltaţi de situaţia creată. Oamenii nu pot să accepte că sunt privaţi de un drept elementar – să primească apă caldă, dacă tot au plătit facturile la zi – şi-l somează pe primarul Marius Stan să lase naibii manevrele politice şi să pună mâna să rezolve balamucul păgubos din relaţia dintre Apă Canal şi Apaterm.

Sincer vorbind, oamenii au dreptate. Suntem martorii unui abuz grosolan, care încalcă flagrant până şi cele mai elementare reguli ale bunului simţ. Nu mai vorbim de legislaţie, căci acolo (respectiv în Legea nr. 51/2006, mai precis articolele 36-37) scrie clar că furnizorii de utilităţi publice nu au voie să oprească furnizarea serviciului în mod nejustificat, în caz contrar fiind pasibili de plata de despăgubiri. Or, ceea ce se întâmplă acum la Galaţi este tocmai un caz clar în care toate persoanele lăsate în mod abuziv fără apă caldă au tot dreptul să se adreseze instanţelor pentru a primi despăgubiri şi pentru ca Apă Canal să fie obligată să respecte legea.

Nu în ultimul rând, este necesar să readuc în discuţie rolul Primăriei în tot acest adevărat balamuc. Dacă Marius Stan nu este capabil să gestioneze nici măcar problemele fundamentale ale oraşului – apa rece, apa caldă, căldura, ordinea publică şi salubritatea – atunci la ce mama lui proces-verbal mai arde gazul prin cea Primărie? Întreb, nu dau cu parul!

Citit 1698 ori Ultima modificare Vineri, 19 Septembrie 2014 19:03

Mai multe din această categorie:

7 comentarii

 • postat de Chinezul
  Sâmbătă, 20 Septembrie 2014 22:04
  92.80.152.***
  Galateni!...stati linistiti!!....Primarul evalueaza directorii destituiti! Nu vor sa mearga in barca cu el!....si cand te gandesti ca cel dela Infrastuctura chiar facea treaba!.....dar deranja City Managerul!!!!!!
  1
  3
  Raportează
 • postat de ar trebui sa va fie rusine
  Sâmbătă, 20 Septembrie 2014 18:31
  5.13.211.***
  sint sigur ca orice editorial va incepe sau va sfirsi cu atacuri la primar. in campania electorala era cel mai bun ca era pnl-ist. la fel de buni erau si psd-istii, chiar si bacalbasa, ca erau cu totii in usl. basescu era facut cu ou si otet impreuna cu pdl-ul. dupa ruperea usl-ului, psd-istii si mai ales bacalbasa devin tinta ziarului. acum dupa tradarea primarului devine si el tinta ziarului pnl-ist. de basescu, pdl sau partidul cu marul nimic de rau ca ...nu se stiu aliantele viitoare a pnl-ului...concluzia mea e ca sinteti un ziar partinic si ce doreste sa influenteze si sa formeze opinia galatenilor dupa bunul interes al d-lui patron, membru de marca pnl galati. cit de "independent" e acest ziar isi poate da seama oricine ce urmareste editorialele pe timp indelungat. eu cred ca ar trebui sa va fie rusine.
  9
  6
  Raportează
 • postat de Dodoloata
  Sâmbătă, 20 Septembrie 2014 18:21
  5.13.192.***
  Cand mai generalizati va recomand sa va interesati mai intai...In 38 nu este oprita apa calda,halal ziaristi urechisti!!!
  2
  4
  Raportează
 • postat de Pentru @Claudiu
  Sâmbătă, 20 Septembrie 2014 13:26
  5.13.205.***
  @Claudiu, daca vrei sa iei legatura cu galatenii , cei plini de "spirit civic" ,mergi, te rog, la faleza, la "zidul cascatilor" si o sa-i recunosti dupa mormanele de coji de seminte, dupa gunoaiele pe care le arunca in jurul lor si nu in ultimul rand, dupa zoile de manele pe care le asculta, cu difuzoarele date la maximum, in "cazanele" second-hand cu embleme gen: bmw, audi sau mercedes, etc. La asa "civilizatie", asa oras !
  2
  12
  Raportează
 • postat de Claudiu
  Sâmbătă, 20 Septembrie 2014 09:29
  79.116.126.***
  Este vina oamenilor. A cetatenilor municipiului Galati. Sa mearga peste Stan, Gelu Stan si sa-l ia putin la intrebari sa nu mai fie atat de bazat.
  Apa-Canal, de-a lungul existentei ei, de cand nu a mai fost impreuna cu Apaterm, a fost cel mai favorizat furnizor de servicii. Plus de asta, apa, e de la Dumnezeu. E exorbitant de scumpa in Galati comparativ cu celelalte orase similare din Romania, dar oamenii, platesc, as spune eu, cu regret, ca prostii.
  Da, pretul e mare, dar altfel, cum ar putea doamna director economic de la AC sa-si primeasca salariul nesimtit pentru aroganta ce-o afiseaza fata de toti amaratii care merg in audienta la ea. E valabil si pentru altii de pe acolo din conducere.
  Asta e, pana cand oamenii nu se vor trezi, sa-si ceara drepturile legale, morale, in cazul celor care sunt cu plata utilitatilor la zi, astia vor continua cu nesimtire, aroganta, lipsa de respect si moralitate, sa faca ceea ce fac.
  Stiti ca sunt tari unde apa rece e gratuita?!? E drept, sunt alte tari unde nu e dar Romania, la cata apa are, ar putea sa o livreze gratuit si e suficient ca din asa-zisele subventii sa fie platit costul filtrarii si tratarii ei dar... dupa aia, daca apa ar fi gratuita, de unde salarii grase pentru conducerea apa-canal?
  Galateni, treziti-va!
  0
  17
  Raportează
 • postat de aURA
  Sâmbătă, 20 Septembrie 2014 07:54
  94.176.183.***
  Este efectul amatorismului politic prin confectionarea artificiala a USL-ului , in goana nebun a lui KK-rau spre Cotroceni .Acesata eroare majora a dat voie hoitului PSD sa dea din coada si sa dea sperante ca un tonta sa obtina functia suprema in stat . Doamne fereste . Din nefericire cei care sufera sunt cetatenii acestei tari . Ar trebui sa ne gandim foarte serios cand punem stampila pe un buletin de vot . Si in special cei care sunt parinti , sa-si priveasca copii in ochi si sa le poata spune ca nu au fost in stare sa le ofere mai mult , ca nu au fost in stare sa-si tina familia unita prin plecarea copiilor in tari straine in cautarea unui loc de munca .
  1
  19
  Raportează
 • postat de CETATEANUL
  Sâmbătă, 20 Septembrie 2014 07:50
  5.13.137.***
  DE CE DATI VINA NUMAI PE PRIMAR>
  STITI PREA BINE CA" GUSTERII" SUNT SI CONSILIERII LOCALI, CARE DACA NU VOR MUSCHII LOR , PRIMARUL NU POATE REZOVA PREA MULTE!!
  PRIMARUL EXECUTA HOTARARIILE CONSILULUI LOCAL , CARE SE STIE CA VOTEAZA SA-U NU DUPA CUM AU INTERESE!!
  SA-I INTREBAM SI PE CONSILIERII LIBERALI,DEMOCRATI SI CHIAR PSD DE CE NU VOTEAZA PROIECTELE PROPUSE CONFORM NECESITATILOR SI PRIORITATILOR COMUNITATII IN MAJORITATE SA-U DE CE NU IN UNAMITATE??
  EU AS PROPUNE SA AIBA DREPT DE VOT OFICIAL SI 30 DE CETATENI ALESI DE COMUNITATE SI NU FAC PARTE DIN PARTIDE POLITICE? NUMAI ASA SE VA FACE CEVA SI IN ACEST ORAS NENOROCIT!!
  9
  11
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.