Împotriva mitei sau împotriva impozitării ei?

Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Nu-mi miroase deloc bine mesajul Alianţei medicilor postat pe Facebook în care au început să se bată cu pumnul în piept că nu vor legalizarea şpăgii, pe motiv că ar fi sub demnitatea acestei categorii profesionale şi că, vezi dragă Doamne, pacienţii ar fi obligaţi de guvernanţi să plătească de două ori aceleaşi servicii medicale. O asemenea făţărnicie nici că am întâlnit în ultima vreme şi am să vă spun şi de ce.

Din toate experienţele mele legate de sistemul de sănătate, experienţele cunoscuţilor mei şi ale cunoscuţilor cunoscuţilor mei, doar în procent de maxim cinci la sută actul medical s-a desfăşurat fără acea "mică atenţie", cerută chiar de medici sau dată de bunăvoie de pacienţi, în speranţa că omul în halat alb va avea mai multă grijă de sănătatea lor. Încă de pe vremea lui Ceauşescu, toată lumea ştie că la medic nu te duci cu mâna goală, se ştiu tarife, se ştiu medicii care cer bani înainte de operaţie, cei care-i preferă după, cei care nu se uită la tine, dacă nu vii cu plicul, cei care au suflet şi te tratează, indiferent dacă dai sau nu plocon. Bani trebuie să scoţi nu numai pentru medic, ci şi pentru anestezist, asistentă, infirmieră şi aşa mai departe.

Prin urmare, legalizarea mitei nu ar aduce prea mari atingeri demnităţii acestei categorii profesionale, pentru că românului i se pare normal să "cotizeze" la doctor, chiar dacă lunar i se opresc bani din salariu pentru asigurările de sănătate. Nici faptul că omul e nevoit să plătească de două ori bani pentru serviciile medicale nu cred că-i deranjează prea mult pe doctori, având în vedere că există suficiente exemple de oameni în halat alb care nici nu se uită la pacient până când nu simt ceva în buzunar. Singura problemă pe care o văd în revolta de acum a doctorilor este faptul că aceste sume vor începe să fie impozitate şi, implicit, cunoscute de toată lumea.

Aşa cum am mai spus, practica e încetăţenită încă din comunism, când salariile cadrelor medicale erau cât de cât decente. Acum, cu un sistem sanitar subfinanţat şi cu nişte salarii de mizerie mai ales pentru cei aflaţi la început de carieră, chiar ai crede că şpaga e pe undeva îndreptăţită. Omul vine şi repară greşeala făcută de guvernanţi, îl mai stimulează pe doctor cu ceva bani ca să rămână credincios profesiei, dar şi ţării unde s-a născut. Altfel ce l-ar mai lega de spitalele din România, când poate primi de zece ori mai mult în străinătate?

Până la urmă nu faptul că plăteşti în plus unui anumit medic drept mulţumire că te-a îngrijit e deranjant. Sănătatea ta şi a familiei tale merită toţi banii din lume. Cine nu e dispus să dea cât poate unui doctor care l-a pus pe picioare şi l-a născut a doua oară?

Deranjant este doar atunci când toată povestea se transformă într-o târguială jegoasă, acolo unde ar trebui să existe doar întâmplarea fascinantă şi miraculoasă prin care un om poate salva viaţa altui om. Deranjant este că, deşi "cotizezi" la dublu, nu eşti sigur că oamenii în halate albe au făcut tot ce era posibil ca să-ţi fie bine, deranjant este că banii pe care-i dăm cu toţii la stat pentru sănătatea noastră sunt făcuţi praf şi pulbere, nu se regăsesc nici în spitalele care arată ca nişte cavouri, nici în materialele şi dotările pe care ar trebui să le aibă acestea, nici în gratuitatea tratamentelor pentru cazurile disperate şi nici măcar în salariile medicilor.

Citit 1340 ori Ultima modificare Joi, 20 August 2015 10:30

9 comentarii

 • postat de rarinca ana
  Vineri, 21 August 2015 14:26
  82.137.14.***
  Doamna Penciu ,uneori e bine sa ne vedem de treaba.Mai ales atunci cand nu putem generaliza.Un articol plin de ura scris de un jurnalist ce ar trebui sa fie impartial si bine informat.Pacat,imi placeau articolele dumneavoastra...
  1
  1
  Raportează
 • postat de Cateodata pacient
  Joi, 20 August 2015 17:23
  78.96.40.***
  Cliseul este corect realizat. Degeaba se supara cineva pe aici. Cum sa nu te izbeasca in crestet ipocrizia cu mila fata de pacient care va fi pus in situatia de a plati de doua ori acelasi act medical? (Si totusi exista si medici care te trateaza cu tot profesionalismul fara sa pretinda nimic si se jeneaza cand le oferi ceva. Raritati!)
  0
  6
  Raportează
 • postat de rusia mama
  Joi, 20 August 2015 16:47
  89.136.231.***
  pina la urma intr-o tara atit de implicata in rahatul asta nato-rusia, atit de aproape de rusia, sa destabilizezi asa deodata echilibrul clasele sociale, sa creezi tensiuni in cadrul lor, sa le pui sa se uite urit una la ele, sa modifici atit de mult legile ce guverneava economia, tocmai acum si cu lozinci obraznice gen" aia au luat, noi dam". de ce? de ce oare? cred ca ne asteapta zile foarte grele.
  1
  4
  Raportează
 • postat de VICOL
  Joi, 20 August 2015 16:33
  5.13.246.***
  LEGALIZAREA SPACII VA FI O CRIMA PENTRU PACIENTI!! DOCTORUL NU TE VA INTREBA NIMIC PE BOLNAVUL INTERNAT PANA NU SCOATE PLICUL CU SPAGA!! CHIAR DACA PLATESTE IMPOZIT!!
  VA FI FFFF GREU PENTRU BOLNAVII SARACI CARE SE VOR TRATA IN SPITALELE DIN ROMANIA!!!!
  0
  4
  Raportează
 • postat de cel mai josnic guvern+un pres
  Joi, 20 August 2015 16:20
  89.136.231.***
  eu cred ca pina la urma in tara asta vor putea trai doar o parte din bugetarii, doctorii, profesorii, armata si politie. ei vor si cistiga mereu drepturi salariale, ei vor spaga legalizata dar fara sa nu se recunoasca ca fac averi din spagi si meditatii....pina la urma de unde vin banii astia? pina acum era clasa bogata a politicienilor si afaceristilor de carton pe superevaziune fiscala si restul de sarantoci. acum se mai adauga si o parte din bugetari care sint "creerele" natiei, doctori si profi. ce vor si ei la categoria "bogati". armata si politia au deja multe drepturi si la pensionari la virste "minore" pe bani multi, judecatorii, procurorii au si ei case de pensii speciale. CINE MAI RAMINE? DOAR PROSTII DIN SISTEMUL PRIVAT. EI TREBUIE OMORITI DE DARI SI TAXE SI IMPOZITE. sint sigur ca noul cod fiscal omoara pe micii contribuabili. stiti de ce toate astea? PENTRU CA VIN ALEGERILE SI PONTA@COMP. omoara pe aia mici si fara de putere si stiu ca forta e in mina lor atita timp cit au pe cei puternici si bogati cu ei. alexandru lapusteanu spunea despre "puulimea vremurilor" ca sint prosti dar multi.... paharul se va varsa pina la urma, asa ne invata istoria.... cel mai corupt si hot guvern al ROMANIEI, si un presedinte in care s-au investit multe sperante e numai in concediu.
  0
  6
  Raportează
 • postat de qwaszx
  Joi, 20 August 2015 15:35
  5.13.158.***
  Categoric trebuie sa fim impotriva mitei si sa sustinem impozitarea veniturilor de la cabinetele particulare.
  Daca vrei sa mergi in policlinica, la unii medici de la judetean programarile sunt si peste 3 luni, iar la cabinetele particulare iar trebuie sa astepti cate-odata si o luna sau mai mult.
  -Nu cred ca acesti medici se plang de salarii mici, daca faci un calcul simplu, doar trei zile pe saptamana (4x3=12 zile intr-o luna), cate 20 pacienti pe zi, intr-o luna au cel putin 6000 de euro care sunt mai mult sau mai putin impozitati, uneori chitante ioc.
  Si e asa o vajaiala in fisele medicale personale care nu sunt completate sau sunt superficial, sau nu sunt de loc,
  Orisicat am recunoaste meritele unor doctori. cand ajungi la ei trebuie sa vii cu bratul de analize vechi, internari, tratamente etc., cand ar putea sa existe si in evidenta lor o baza de date cu notite de la ultimul consult.
  E clar, sistemul sanitar e ,,bolnav'', trebuie sa se hotarasca odata, ori lucreaza la privat, ori la stat.
  De unde salarii europene la toata lumea? Mai ales la bugetari care sunt platiti din taxe si impozite la venituri romanesti.
  Nesimtire mare la politicieni care si-au facut ei primii salariile, apoi au atras de partea lor armata, politia, acum incearca sa pacaleasca si pe medici, peste o luna incep scolile e randul profesorilor s.a.m.d., deci se pregatesc de alegeri.....
  Cum sa facem sa fie bine?
  1
  7
  Raportează
 • postat de La șpagă...adunarea !! Sănătate la buzunare !!! Cât mai pline, doar suntem în top UE la mortalitate.
  Joi, 20 August 2015 13:44
  178.138.63.***
  Prin legalizarea șpăgii, deci recunoaștere oficială a statului, putem spune că avem medici șpăgari, mita fiind a lor a doua profesie...nu au nimic în comun cu Jurământul lui Hippocrate...umpluturi umane, Doreii în sănătate...jafuri umane. Doctorii buni sunt în afară, aici au rămas jafuri umane, fără morală, fără caracter, inuman....mai buni sunt medicii veterinari, au mai mult suflet.
  1
  9
  Raportează
 • postat de corneliu
  Joi, 20 August 2015 12:46
  5.2.205.***
  Fara mita si in consecinta impozit pe ce? La Galati oricum traim in noaptea mintii asa ca opiniile care circula ne tin departe contemporani, indraznesc chiar sa cred ca galatenii se vad cu capitala la Moscova. Tipul de distributie a serviciului medical prin colectare la buget prin CAS si redistribuire spre populatie prin clinici ale statului nu are concurent si in consecinta este slab calificat indiferent de cate resurse bagi in el! Dreptul cetateanului de a plati sau a nu plati CAS NU EXISTA. Mai mult CAS ar trebui sa functioneze ca o societate de asigurari PRIVATA. Poate intelegeti de ce oamenii care pot se servesc afara, poate intelegeti de ce avem cel mai slab corp medical din lumea civilizata. Ca sunt spagari sau nu ce mai conteaza?
  3
  9
  Raportează
 • postat de valll
  Joi, 20 August 2015 11:33
  109.102.130.***
  Stimata doamna, nu ti-ai pus deloc problema ca, inafara medicilor care iau spaga, sau printre medicii nevoiti sa ia spaga, exista si unii care detesta acest obicei?
  Faptul ca dumneata si cercul dumitale de cunostinte v-ati acomodat si va complaceti in acest penibil mod de a trai, este un argument prin care sa condamnati efortul unor reprezentanti mai elevati ai acestei bresle de a-si face dreptate, pretinzand, inclusiv, o tinuta corespunzatoare studiilor si importantei muncii lor?
  Si dumneata scrii editoriale, esti formator de opinie!
  Mama, in ce hal am ajuns! Cine si cum ne mai scoate la liman?!!
  10
  10
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.