Sănătatea, "butoiul cu pulbere" al economiei

Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Facebookul a dovedit încă o dată că este mediul perfect pentru iniţierea schimbărilor politice semnificative sau pentru răsturnările spectaculoase de situaţie. După ani şi ani în care negocierile dintre sindicatele din Sănătate şi autorităţi au bătut mai mult pasul pe loc, o iniţiativă pornită sub cele mai modeste auspicii s-a dovedit a fi vectorul prin care cadrele medicale au reuşit să-i smulgă premierului promisiunea dublării salariilor, până la sfârşitul anului 2016. Pornit pe 12 august ca o reacţie la scrisoarea dr. Letiţia Coriu, grupul "Medici gata de greva generală" s-a extins rapid, ajungând ca, în doar o săptămână, să numere în jur de 30.000 de membri. Concret, iniţiatorii acţiunii ameninţau cu greva generală chiar de la 1 septembrie. Totul s-a petrecut asemenea unei reacţii în lanţ, fapt ce pare să-i fi luat prin surprindere pe guvernanţi.

Nu trebuie însă să fii Nostradamus pentru a intui faptul că mărirea lefurilor unei părţi dintre bugetari va duce la cereri similare din partea tuturor angajaţilor din sistemul de stat. Din slăbiciune şi din lipsă de viziune, guvernanţii par să fi deschis astfel Cutia Pandorei, fapt ce poate avea efecte nebănuite asupra economiei naţionale. Efortul bugetar pentru majorarea salariilor medicilor s-ar ridica la 1,7 miliarde de lei pe an, sumă care, într-un fel sau altul, ar putea fi acoperită. Numeroşi specialişti cred însă că mărirea veniturilor tuturor bugetarilor ar fi ca un cataclism pentru bugetul României. Iar măsura vine în cel mai nepotrivit moment cu putinţă, adică exact odată cu reducerile de taxe aplicate pe baza noului Cod fiscal.

Se estimează că în România lucrează în jur de 1,2 milioane de angajaţi în sistemul bugetar. Dintre aceştia, în ceea ce priveşte ponderea, cei din Sănătate ocupă abia locul al cincilea, fiind depăşiţi de cei din Învăţământ, Administraţie, Apărare şi Ordine Publică. Calculele făcute de mai mulţi miniştri arată că mărirea cu 25 la sută a salariilor de bază ale tuturor acestor angajaţi ar însemna o cheltuială anuală de 15-16 miliarde de lei de la buget. Iar statul nu ar avea suficiente fonduri pentru a acoperi această sumă, fapt ce ar duce la îndatorare. Oricum ar fi, dacă lucrurile vor continua pe făgaşul pe care deja au pornit, perspectiva unei noi crize economice devine tot mai îngrijorătoare.

Etic vorbind, odată ce a promis mărirea salariilor pentru o parte dintre bugetari, Guvernul nu mai are nicio scuză ca să nu crească în mod proporţional lefurile şi pentru restul angajaţilor din sistem. Iar fondul problemei se află tocmai în faptul că autorităţile au decis să îi includă pe medici în categoria bugetarilor, în condiţiile în care în restul Europei această profesie este una cu statut liberal. Cu alte cuvinte, noi toţi vom plăti de-acum pentru greşelile politicienilor din ultimii ani.

Mai trist este faptul că mărirea lefurilor nu va rezolva nici pe departe problemele pe care aproape fiecare pacient român le întâmpină acum. Şpaga la medic va rămâne mai mult ca sigur o practică curentă, obiceiul fiind deja împământenit de pe timpul vechiului regim. Lipsa de medicamente şi materiale sanitare din spitale va fi la fel de evidentă, iar saloanele şi spitalele în întregime vor respira acelaşi aer fetid al unui sistem medical bolnav.

Citit 1301 ori Ultima modificare Joi, 20 August 2015 16:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.