Termoficare de te trec fiorii!

Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Mai este cam o săptămână până când ar trebui să înceapă probele de încărcare a reţelei de termoficare… Dar nimeni nu bagă mâna în foc că vom şi avea căldură la iarnă. Se va mai găsi de la 1 octombrie încolo ceva abur pentru a dezmorţi instalaţiile, dar mai departe nu se ştie!

Noi ce să mai credem? Prin primăvară, autorităţile ridicau din umeri şi îşi declarau neputinţa în recuperarea datoriilor care sufocau Apaterm şi Electrocentrale. Sistemul centralizat de termoficare părea numai bun de dus la groapă. Acum, locul defunctului Apaterm a fost luat de Calorgal, dar noua societate nu pare a fi decât o altă Mărie cu aceeaşi pălărie a unui sistem ineficient şi gripat de datorii. Mai mult, nici până în prezent autorităţile nu au reuşit să facă o diagnosticare a sistemului de termoficare, pentru a şti exact câte apartamente mai sunt branşate la acesta. Am intrat, iată, în toamnă, dar abia acum se realizează caietul de sarcini pentru licitaţia prin care va fi atribuită realizarea studiului. Altfel spus, municipalitatea va afla abia vara viitoare câţi gălăţeni vor căldură iarna asta!

Nu-i de mirare că bâlbele în gestionarea sistemului centralizat le dau încă de pe acum fiori gălăţenilor. Singura regulă valabilă pare a fi „scapă cine poate”. Varianta cea mai bună ar fi instalarea unei centrale de apartament, însă dacă ne gândim cât costă proiectul, instalaţiile, montajul, renovările ulterioare, mai că te apucă disperarea. Iar dacă, de bine, de rău, un om în putere ar mai reuşi să acopere costurile unei asemenea minuni, ce ar putea să facă un pensionar sau o persoană care trăieşte cu salariul minim pe economie şi mai are şi vreun copil, doi pe lângă casă? Aceştia fie sunt condamnaţi la îngheţ, fie vor fi nevoiţi să folosească reşouri, calorifere electrice, iar facturile pentru o asemenea variantă nu sunt deloc mici. Dacă la asta s-ar mai adăuga şi facturile la întreţinere, atunci, cu siguranţă, iarna va fi lungă şi grea pentru mulţi gălăţeni.

Grav este şi că, în lipsa unei perspective clare privind termoficarea Galaţiului, încep să fugă din sistem taman cei care până acum au fost bun-platnici şi care, deşi dispuneau de un oarecare confort material, nu-şi punea problema de a renunţa la sistemul centralizat, fiind mulţumiţi de „căldura de la bloc”. Asta înseamnă că, de resuscitatul Calorgal fug taman clienţii cei mai buni, care formau „structura de rezistenţă” a încasărilor care se făceau pe vremea Apaterm. Oamenii nu mai pot fi ţinuţi nici măcar cu forţa în sistem. De exemplu, acele „zone unitare de termoficare”, din care, teoretic, nu puteai să te debranşezi, pentru a nu destabiliza, chipurile, sistemul, încep şi ele să se dezintegreze. Sub ameninţarea frigului, oamenii preferă să se debranşeze clandestin şi să rişte fie şi plata unor amenzi decât să mai rămână într-un sistem centralizat care nu se ştie dacă va mai fi sau nu funcţional vreodată.

Toate astea spun multe despre încrederea pe care cetăţenii o mai au în autorităţile publice. E o realitate care ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru administraţia locală. Relaţia cu cetăţeanul e profund alterată într-o chestiune esenţială pentru traiul de zi cu zi. E o stare de nemulţumire care mocneşte şi care duce tot mai mult la îndepărtarea cetăţenilor de cei ce ar trebui să le reprezinte interesele în conducerea comunităţii. Iar gălăţenii nu mai sunt dispuşi să plătească la nesfârşit oalele sparte de alţii.

Citit 1585 ori Ultima modificare Marți, 22 Septembrie 2015 19:28

19 comentarii

 • postat de galatean
  Miercuri, 23 Septembrie 2015 21:55
  5.254.65.***
  "Grav este şi că, în lipsa unei perspective clare privind termoficarea Galaţiului, încep să fugă din sistem taman cei care până acum au fost bun-platnici şi care, deşi dispuneau de un oarecare confort material, nu-şi punea problema de a renunţa la sistemul centralizat, fiind mulţumiţi de „căldura de la bloc”. Asta înseamnă că, de resuscitatul Calorgal fug taman clienţii cei mai buni, care formau „structura de rezistenţă” a încasărilor care se făceau pe vremea Apaterm."

  Asta e unul dintre putinele lucruri bune, destepte, pe care le-am citit de cand se mananca rah*t cu tona de cand cu criza asta cu caldura.

  Si mai e o afirmatie de valoare. Va las sa o descoperiti singur domnule Amalinei ;)
  0
  3
  Raportează
 • postat de normal, robert popescu....
  Miercuri, 23 Septembrie 2015 19:54
  89.136.231.***
  eu vreau sa-mi dea centrala primaria. da nu montata ca vreau sa o duc in talcioc. doar sa nu dea la multi ca le scade pretul. poate duc mai multe odata ca vorbesc si cu aia de la 3 si cu aia de la 4.
  4
  0
  Raportează
 • postat de Gheorghe
  Miercuri, 23 Septembrie 2015 19:44
  95.76.36.***
  Sa le bage si cate un sirian in casa celor care au centrala, ca au conditii !!!
  2
  4
  Raportează
 • postat de pai da
  Miercuri, 23 Septembrie 2015 16:22
  193.194.132.***
  Iauzi domnule, de ce subventii? De ce eu om cu centrala (am fost nevoit sa imi pun tocmai ca nu aveam caldura in parametri) nu ar trebui sa am si eu subventie la gaz/curent electric. Pai pana mea, subventia data de primarie la caldura cu ce bani se achita? Nu tot din banii mei? Vrem sa dam subventii, sa dam la toata lumea, la toti care platesc inpozite si taxe. De unde si pana unde ata mila de unii care nu isi permit caldura??? Sa isi faca soba in casa ca la Barlad, dar stai ca nici asa nu-i bine, ca primaria da subventie la lemne mama ei de treaba si de pomana. Parca traim numai din mila altora... Ca pe vrememuri, iei de la aia care au si dai la aia care nu au... Comunismul dracului cu subventia masii cu tot!!!
  4
  5
  Raportează
 • postat de @Popescu Robert
  Miercuri, 23 Septembrie 2015 15:32
  109.166.128.***
  Asa e daca n - aveți căldură cred că o să muriți ca de plecat vă e prea lene!
  5
  7
  Raportează
 • postat de Popescu Robert
  Miercuri, 23 Septembrie 2015 14:24
  5.13.185.***
  Bai Robert,n-ai cu cine discuta!!!!!Animalul nu intelege ca face parte din societatea omeneasca,el crede ca e in jungla!!!!!
  Nu intelege faptul ca noi cei care muncim avem dreptul intr-o tara din UE la incalzire pe timp de iarna!!!!!
  El nu intelege ca daca nu avem caldura,ori murim ori plecam din oras sau tara!!!!1
  Iar daca plecam afacerile intra in regres si dispare si locul lui de munca!!!1
  Si atunci chiar daca are centrala,nu mai locuieste in orasul asta....pentru ca nu mai are loc de munca!!!!!
  Mai explica-i tu....dar de fapt ei sunt rau-intentionati....se bucura de faptul ca unii care si-au platit facturile stau in frig...atat ii duce capul!!!!!
  6
  8
  Raportează
 • postat de RADULIAN
  Miercuri, 23 Septembrie 2015 14:17
  81.12.150.***
  MAI 109 166 208, te-am rugat sa nu mai dai sfaturi, tinele pt tine eu vad ca matale ai minte, dar nu toata este buna. Ai aflat de patania ASTRA (asigurari) , afla Dle DESTEPT ca aceasta a intrat in faliment dar inainte nu mai asigura apartamentele cu **CENTRALE DE APARTAMENT**.In matale e gol mare de bun simt si civilizatie. Necazul poate veni oricand si la oricine si la cei care fac ciorba si la cei care mananca fripturi cu **CETRALA ** in spate. De ce sa ma complic eu cu JUDECATA sau cu ASIGURAREA. Nu toata lumea este avuta ca matale.Ai auzit de dezastrul de la pitesti cand un BLOC de 50 de apartamente a fost scos din uz dupa o explozie din CAUZA UNEI CNTRALE DE AP CEI DREPT PE GAZ CU 4 morti ( cum asiguri desteptule MORTII ), dar de explozia din Targoviste morti (tata si copil), sau cel de la Oravita cu apartamente distruse stanga-dreapta, jos si sus cu multe victime,Vrei mai multe. m-ai zgandarit. Esti civilizat...??? Traieste intr-o comunitate civilizata...!!!! Palavragesti ignar ,baiete si cu tupeu prostesc si marlanesc.
  6
  5
  Raportează
 • postat de @Robert Popescu
  Miercuri, 23 Septembrie 2015 13:58
  109.166.208.***
  Ba Robi,
  Nu te obliga nimeni sa scoti 80 milioane sa-ti pui centrala.
  Vad ca te-ai incalzit, bine de tot, si fara centrala.....
  La iarna, deschizi calculatoru' si incepi sa-njuri pe toata lumea. Sa vezi ce te-ncalzesti! E si ecologic si gratis!!
  Chestia e ca nici primaria nu e obligata sa dea 80 de milioane ca sa-ti puna tie centrala.
  Cel putin eu nu sunt de acord!

  Io ce sa-ti doresc?! Sa nu-ti plesnesca jugulara de atata "caldura interioara"!
  6
  6
  Raportează
 • postat de fu-m
  Miercuri, 23 Septembrie 2015 13:57
  94.176.183.***
  Va trece si iarna asta , la primavara mergem sa alegem urechiatu dintos , la vara facem baie in Dardanele si asa apare ciclul vietii si a mortii . Daca a devenit un lux sa avem apa calda si caldura inseamna ca suntem sariti rau din axa . Asta convine de minune alesilor infractori . In loc sa ne preocupe niste salarii europene in jur de 1500 euro sa putem sa traim si noi civilizat , ni s-a aruncat in brate aceasta pisica numita [ fosta Apaterm ] Calorgal . Nu-mi place expresia dar chir suntem saraci in mansarda si ne ducem crucea cum putem . Atat meritam oare ? S-ar parea ca da , din pacate .
  0
  6
  Raportează
 • postat de Robert Popescu
  Miercuri, 23 Septembrie 2015 13:35
  91.208.234.***
  Bai sa-ti explic pe limba ta de ingamfat pentru care existi doar tu si restul
  Daca desfiintezi un serviciu public cum e cel de termoficare, il inlocuiesti cu altceva. Adica imi asiguri posibilitatea sa ma incalzesc cu ceva fara sa fiu obligat sa scot din buzunar 80 de milioane sa-mi pun centrala.
  Acum ai inteles?
  Adica nu imi pun centrala pentru ca vreau un grad in plus. Vreau ceva in locul sistemului centralizat pe care nu eu l-am falimentat.
  Din cauza celor ca tine cu gandire primitiva a ajuns tara asta in halul in care a ajuns.
  Si cu asta am terminat discutia cu tine. Esti prea egoist ca sa intelegi ceva mai mult.
  Iti doresc ca la iarna cand o fi gerul de -20 de grade sa ti se strice de tot centrala (adica sa n-o poti repara cu 50 de lei) si sa n-ai de unde scoate 30 de milioane sa-ti iei alta. Atunci o sa intelegi despre ce vorbesc. O sa ai bani de gaz da n-o sa ai bani sa schimbi centrala.
  5
  7
  Raportează
 • postat de @Robert Popescu
  Miercuri, 23 Septembrie 2015 12:40
  109.166.208.***
  Ma, Robi,
  Tu vrei sa pacalesti poporu' cu calculatoru': cand mergi cu trenu' se cheama ca mergi la comun cu altcineva, cu un bun care nu-ti apartine tie si nici lu' ala. Trenu' (adica bunu' ala) e proprietatea "tutulor" ....
  Tu zici altceva: sa-ti dea tie primaria subventie ca sa-ti pui tu personal centrala individuala, adeca, carevasazica, vrei sa mergi cu masina personala (nu cu trenu' cum bagi din top) data de primarie, ca tu platesti biletu'....
  Ce sa zic, vrabia malai viseaza....
  6
  4
  Raportează
 • postat de Robert Popescu
  Miercuri, 23 Septembrie 2015 10:58
  91.208.234.***
  Tot n-ai inteles sau ma rog ai inteles ce-ai vrut tu.
  Cei care si-au pus pana acum centrale de apartament au avut de ales intre a ramane la sistemul centralizat (bun/rau cum era, cat de cat functiona) si a-si pune centrala pentru un confort sporit.
  De acum incolo vor exista doua variante: ori pui centrala, ori stai in frig (pentru ca sistemul centralizat e mort).
  Sistemul centralizat o data desfiintat (ceea ce se va intampla) trebuie inlocuit cu altceva. Dar nu la modul cine poate poate, cine nu sta in frig.
  Vreau ca cei 300 de lei pe care pana acum ii dadeam la Apaterm sa ii dau la alt furnizor. Dar daca nu am infrastructura.
  La mentalitatea ta paguboasa, daca vreau sa circul cu trenul trebuie sa-mi cumpar si trenul si calea ferata sau e suficient sa platesc doar biletul?
  Asta vreau si eu acum: am bani de bilet, dar primaria ar trebui sa-mi asigure trenul. Fostul tren a dat faliment(apaterm) datorita blatistilor si a faptului ca in loc sa investeasca in reparatii, CFR -ul a baut banii. Eu daca vreau sa circul cu alt tren rebuie sa cumpar si trenul in conditiile in care pana acum eu cand circulam, luam bilet.?
  Acum ai inteles?
  4
  7
  Raportează
 • postat de @Radulian
  Miercuri, 23 Septembrie 2015 10:57
  109.166.208.***
  Incerc sa-ti raspund: daca explodeaza centrala de apartament a vecinului de sub tine si iti distruge tie proprietatea, fie plateste societatea de asigurari la care ti-ai asigurat locuinta, fie plateste vecinul pe care-l dai in judecata.
  Dar nu explodeaza nici o centrala. Mai degraba explodeaza aragazul cu flacara deschisa unde face nevasta-ta ciorba! Centralele au sisteme de siguranta puse la punct.
  Inca ceva: in caz ca nu stiai, exista si centrale ELECTRICE de apartament!
  4
  6
  Raportează
 • postat de @Robert Popescu
  Miercuri, 23 Septembrie 2015 10:45
  109.166.208.***
  ......aaaaaa! ACUM am inteles: astia care si-au pus centrale de apartament pe banii lor e prosti!
  Numa' aia care asteapta cuminti sa le puna primaria centrala subventionata, e destept!
  Ba, da' cum de nu m-am gandit pana acum?!
  3
  6
  Raportează
 • postat de RADULIAN
  Miercuri, 23 Septembrie 2015 10:39
  81.12.150.***
  REVIN. Trebuie retinut un amanunt foarte important: PROPRIETARII DE APARTAMENTE NU SUNT PROPRIETARII SI DE BLOC. Instalatiile (conductele )de alimendare cu apa rece si calda, alimentarea cu gaz pentru aragaz, terasa (acoperisul ) blocului, subsolul, casa scarilor. instalatia electrica s.a sunt proprietati comune. Cei cu dare de mana, CEI CU CENTRALE DE APARTAMENT nu trebuie sa puna conditii celor care nu au si nu vor sa-si monteze astfel de CENTRALE. NU au nicio catare, niciun drept sa monteze, sa demonteze, sa blindeze conducte dupa cum ii duce capul, dupa cum le convine lor. BLOCUL ESTE UN CONDOMINIUM. IN U E notiunea de ** CENTRALA DE APARTAMENT** nu exista sunt CENTRALE DE BLOC sau CENTRALU PENTRU CASE P sau P+1. In Albania, Croatia, Slovenia, Cehia s-au interzis prin LEGE montarea in APARTAMENTE acest tip de **CENTRALE**.In Austria,Germania, Franta, Olanda, Belgia, Elvetia nu se pomeneste de CENTRALE DE APARTAMENT montate, DUMNEZEULE!, in bucatarii...!!! Blocurile cu mai multe apartamente au centrale pentru apa calda si caldura instalate in constructii speciale dimensionate riguros ( betoane, armatura spatiu, suprafata de goluri sau ferestre etc). CENTRALELE DE APARTAMENT asa cum se instaleaza la noi constituie UN REAL PERICOL nu numai pentru proprietar ci si pentru vecini pentru integritatea INTREGULUI BLOC. Cine ma dezpagubeste pe mine daca, FEREASCA DUMNEZEU,se produce o explozie la CENTRALA APARTAMENTULUI DE SUB MINE...??? CINE...??? Am mai scris si mai scriu cu toate ca am multi, ff multi opozanti. NEPUTINTA SI INDOLENTA CU OBICEIUL DE A INSELA SI FURA PE PROPRIETARI AI CELOR DIN FRUNTEA ADMINISTRATIEI LOCALE ( PRIMAR, CL, APATERM, CET etc) AU PRODUS O IMENSA NEINCREDERE din partea locuitorilor in capacitatea lor de a gestiona cat de cat SERVICIILE DE FURNIZARE DE APA CALDA SI CALDURA. Dar au reusit sa ne dezbine sa ne inraiasca vecini contra vecini, galatean contra galatean, cei cu un pic de bani contra celor cu mai putin, cei mai rationali si responsabili contra celor irationali si mai iresponsabili. SOLUTIA este, ATENTIE...!!!, MODERNIZAREA SI EFICIENTIZAREA SISTEMULUI CENTRALIZAT DE PRODUCERE SI LIVRAREA AGENTULUI TERMIC asa este in EUROPA CIVILIZATA. CU PLATA SERVICIOILOR DE CALITATE NEGOCIATE LA SANGE. Voi cativa cu CENTRALE abtineti-va de A MAI DE LECTII, CE ESTE BINE SI SIGUR Pt TINE, ESTE RAU SI PERICOL Pt MINE, opritiva de a mai judeca pe altii...!!! Presa **VIATA LIBERA** trebuie sa dezbata aceasta problema. CENTRALELE DE APARTAMENT MONTATE CA LA NOI IN FIECARE BUCATARIE CONSTITUIE UN MARA,MARE PERICOL Pt FIECARE DINTRE NOI.
  11
  8
  Raportează
 • postat de Robert Popescu
  Miercuri, 23 Septembrie 2015 10:11
  91.208.234.***
  Hai sa-ti mai explic o data ca vad ca nu stii sa citesti!
  Nu era vorba de subventii pentru rau platnici.
  Era vorba de subventii pentru bun platnici, care la iarna vor ramane fara caldura.
  Banii pe care ii dadeam in fiecare luna de iarna la caldura centralizata i-as fi dat la gaz. Adica 300 lei in loc sa mearga la Apaterm, merg la distrigaz,
  Nu era vorba de subventionarea gazului ci de subventionarea investitiei initiale (montarea centralei + instalatie de gaz).
  Pentru ca un sistem trebuie inlocuit cu un alt sistem. Adica nu tai caldura si lasi oamenii in frig.
  E mult mai ok sa incurajezi inlocuirea sistemului centralizat scump si ineficient cu un sistem mai ieftin si mai rentabil decat sa pompezi in continuare bani in ceva ce e clar ca nu va merge.
  Instalatia de termoficare e veche, supradimensionata pentru nevoile actuale si cu randament foarte mic.
  Acum ai inteles?
  Daca nu, mai explic o data!
  6
  6
  Raportează
 • postat de @Robert Popescu
  Miercuri, 23 Septembrie 2015 09:09
  109.166.208.***
  Da de ce mortii ma-sii', sa primeasca subventii pentru centrale termice, cei care nu si-au pus centrala ca n-au avut bani?????? Nu scrie nicaieri ca toata lumea trebuie sa-si puna centrala de apartament!

  N-ai bani de centrala?!N-o sa ai nici pentru gaz!
  Toti astia sa mearga la centrul de asistenta sociala unde primesc gratis si caldura si apa calda sau inapoi la coada vacii de unde au venit!
  5
  14
  Raportează
 • postat de Robert Popescu
  Miercuri, 23 Septembrie 2015 07:57
  79.116.108.***
  Problema se pune altfel. Ce se va intampla cu cei care erau la zi cu intretinerea, dar acum, din varii motive nu au bani sa-si puna centrala.
  Autorul articolului a punctat f f bine problema.
  In loc sa sponsorizeze o firma fantoma numita Calorgal si capusele care o vor parazita, inclusiv rau platnicii mai bine s-ar gasi solutii penrru subvenționarea instalarii de centrale termice de apartament sau unde este posibilitatea si vointa cetatenilor chiar a unor centrale de bloc.
  Cat ar vrea unu sau altul sa mai parfumeze mortul numit apaerm cu solutie calorgal, tot pute. Si bataia de joc se vede in intregul orqs
  6
  14
  Raportează
 • postat de Comunicat oficios
  Miercuri, 23 Septembrie 2015 04:58
  84.117.40.***
  Ce incalzire centralizata pentru o mana de apartamente in tot orasul ? Purceaua e moarta in cocina ei si n-o mai invie nici macar primaria !
  5
  19
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.