Pleacă ai noştri, vin ai noştri, noi rămânem tot ca proştii

Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Astăzi se împlinesc două săptămâni de la tragedia din clubul "Colectiv". 14 zile în care s-au tot făcut anunţuri teribile: încă o persoană a încetat din viaţa, alte două persoane s-au dus să cânte cu îngerii. Bilanţul este crâncen. 54 de persoane şi-au pierdut deja viaţa, iar alte 18 sunt în stare foarte gravă, în spital. Medicii au spus încă de acum două săptămâni că numărul deceselor se va dubla, dar toată lumea a sperat în minuni. Ne-am apropiat, poate prea mult, de această cifră.

Dispariţia acestor oameni pare însă să nu mai fie chiar în centrul atenţiei publice. Mulţi şi-au îndreptat privirile spre politică, spre noul viitor prim-ministru, speculând cu privire la cine şi ce post va ocupa în viitorul guvern.

După tragedie, mii de români au ieşit în stradă şi au cerut schimbarea. Nimeni nu a spus însă să schimbăm un prim-ministru sau un ministru dintr-un anumit partid cu un altul dintr-un alt partid. E pe principiul pleacă ai noştri, vin ai noştri, noi rămânem tot ca proştii.

Da, rămânem ca proştii, pentru că de schimbat nu s-a schimbat nimic. Vin tot oameni din sistemul corupt care a dus la tragedia din "Colectiv". Oameni care, după ce 54 de persoane au murit, iar alţi 18 se zbat între viaţă şi moarte, şi-au amintit că trebuie să fie efectuate controale, că trebuiau emise autorizaţii sau că unele societăţi, printre care şi clubul "Colectiv", funcţionează doar pentru că au dat şpagă cui trebuia.

Toate acestea mă duc cu gândul la actulalul prim-ministru interimar, care a apărut pe posturile de televiziune şi a spus că vrea să fie transparent, motiv pentru care anunţă public că majoritatea şcolilor din România nu au autorizaţie de la ISU. Domnule Câmpeanu, până acum aţi locuit în grotă? Dacă nu, poate nu ar fi rău să îi faceţi o plângere penală fostului ministru al Educaţiei, care ar fi trebuit să ia măsuri pentru ca toate şcolile să aibă autorizaţie de la pompieri. Asta în cazul în care nu vă amintiţi că transparenţa înseamnă să recunoaşteţi şi faptul că o parte din vină vă aparţine, pentru că tocmai dumneavoastră eraţi în măsură să rezolvaţi aceste probleme, înainte de tragedia din "Colectiv". Sau atunci nu eraţi la fel de transparent? Sau poate până la tragedia din 30 octombrie nu era atât de important că în unităţile de învăţământ, care adăpostesc zilnic, şi nu ocazional, ca la "Colectiv", sute sau mii de suflete, se poate întâmpla oricând o tragedie asemănătoare?

În acest moment, răspunsurile sunt de prisos. Tragedia din "Colectiv" nu mai poate fi evitată, iar altele asemănătoare se pot repeta oricând. Şi nu doar în unităţile de învăţământ, la care am făcut referire, ci în orice altă locaţie. Şi asta pentru că, în scurt timp, toată lumea va uita de obligativitatea efectuării controalelor, iar cluburile, restaurantele sau celelalte clădiri în care se organizează evenimente vor funcţiona ca şi până acum, cu autorizaţii obţinute pe ochi frumoşi sau prin închisul ochilor autorităţilor, contra unei mici atenţii. Că aşa e sistemul în care am trăit, trăim şi vom trăi şi de acum înainte. Tocmai de aceea, oamenii au strigat în stradă, zile la rând, că vor schimbare, dar o schimbare adevărată, nu una care să aducă alţi oameni care să guverneze după aceleaşi reguli ca şi până acum.

Citit 1936 ori Ultima modificare Joi, 12 Noiembrie 2015 19:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.