Absenţa de la vot naşte primarul nedorit

Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

"Nu merg la vot, pentru că şi-aşa nu iese cine vreau eu!". Cam pe toate canalele, mesajul ăsta a prins din ce în ce mai mare amploare în ultima lună. Sătui de promisiunile electorale care se respectă doar pe sfert, în cel mai bun caz, cei mai mulţi gălăţeni, printre care te afli şi tu sau poate părinţii, sora, fratele, bunicul sau naşul tău, s-au hotărât să nu mai meargă la urne. Că şi-aşa nu rezolvă nimic! Nu e ca şi cum o ştampilă pe buletinul de vot ar asfalta aleea din faţa blocului, ar tunde iarba sau ar aduna maidanezii din cartier. Cu atât mai mult cu cât candidatul preferat nu are nicio şansă, pentru că nu e "dorit de cei mari".

În condiţiile în care Galaţiul are 12 candidaţi la Primărie, patru dintre ei cu şanse reale de a câştiga fotoliul de primar, stau şi mă întreb, de cele mai multe ori ca prostu', cine este "ăla dorit de cei mari", de cei din spatele sforilor, de la butoane, cum zic fotbaliştii. Am una din patru şanse, deci 25 la sută, să aleg primarul dorit şi de maeştrii ascunşi, masonii, iluminaţii Galaţiului. Ori, în cazul ăsta, de ce să nu mă duc la vot şi de ce să nu ştampilez pe cineva acolo? Pe toţi cei care m-au îndemnat în perioada asta să votez cu cineva anume sau să nu votez deloc i-am ignorat. Indiferent de argumentele aduse, niciunul nu m-a putut convinge că opţiunea lor este cea corectă, ceilalţi fiind falsuri, minciuni, prostii etc.

Chiar şi tu ai încercat, la un moment dat, să îmi bagi un candidat pe gât. Şi, când ai văzut că viitorul tău primar nu are şanse să câştige, ai încercat să mă faci să îi votez pe toţi (ca să nu se supere nici unul), ori să nu mă duc deloc la vot. Şi-aşa nu se schimbă nimic! Greşit!

Votul tău este un drept constituţional pe care părinţii şi bunicii tău s-au chinuit, la un moment dat, să ţi-l obţină, ca atunci când vei face 18 ani, să te duci frumos, să iei ştampila şi să alegi. Bine sau rău, asta nu ştie nimeni! Dar ai posibilitatea de a alege. În momentul în care refuzi dreptul ăsta şi stai acasă în ziua de votare, comentând de pe canapea că "ia uite, l-au ales pe ăsta, e clar că nu va face nimic, oraşul se duce de râpă", iar alături de tine mai sunt vreo 30 de procente din cetăţenii oraşului, îţi pierzi şi dreptul de a mai face comentarii ulterioare asupra realizărilor sau nerealizărilor primarului în funcţie, oricum s-ar numi el. Că, la urma urmei, tu, care puteai înclina balanţa cu votul tău, ai decis să nu te ridici de pe canapea, pentru că afară ploua, bătea vântul ori era prea cald, şi parcă era mai comod să stai în pantaloni scurţi, maiou şi papuci de casă. Aşa că de fiecare dată când vei vedea o groapă, când vei vedea că nu ai unde să parchezi, că nu sunt locuri de muncă şi că nici investitorii nu se prea înghesuie, nu vei mai putea spune nimic. Măcar de-ai fi încercat tu să iasă altcineva.

Degeaba te vei plânge începând de luni, 6 iunie, dacă pe 5, duminică, nu ţi-ai exercitat dreptul şi nu ai încercat să schimbi ceva. Dar nu e problemă, aşa e românul şi, în special, gălăţeanul. Din casă comentează cel mai bine, iar când vine vorba de schimbat ceva, parcă e mai dulce somnul. Ăla al raţiunii, care naşte monştri. Şi ăla al votării, că naşte primarul nedorit.

Citit 5178 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Iunie 2016 15:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.