Când bunul simţ conduce autobuzul

Evaluaţi acest articol
(41 voturi)

A trecut fix o lună de zile de când circulăm doar cu mijloacele de transport în comun ale Transurb. În această perioadă am constatat că mulţi dintre şoferii Transurb merită o bilă albă. Amabili, răbdători cu cei care încă nu au învăţat traseele, atenţi să coboare toţi călătorii, pe scurt, profesionişti. Am admirat un astfel de şofer chiar zilele trecute, când, rugat de o gălăţeancă să deschidă uşa autobuzului pentru a coborî la semafor, că aşa se obişnuia pe vremuri, omul a reuşit să îi explice atât de frumos doamnei că nu are voie încât s-a lăsat cu scuze. Şi nu din partea şoferului, ci din partea doamnei care a lansat cererea. Un alt exemplu este al unui şofer care a fost foarte atent, când a văzut că, în staţie, există o doamnă în cărucior cu rotile. Imediat ce a oprit autobuzul s-a ridicat de la volan şi a coborât pentru a întreba călătorul dacă doreşte să urce. Astfel de oameni merită tot respectul.

Din păcate însă, aceşti oameni, care ştiu să îşi respecte meseria, sunt puşi în aceeaşi oală cu alţii, care se comportă ca şi cum ar fi singuri pe pământ. Ştim că orice pădure are uscături, tocmai de aceea nu ne mai miră că există şi şoferi care îşi fac treaba de mântuială. Şi la acest capitol vă pot da exemplu, din păcate negativ, al unui alt angajat Transurb care, întrebat care este exact traseul pe care îl face, i-a răspuns doamnei, răspicat, că el nu este birou de informaţii. Tot de lipsă de profesionalism a dat dovadă şi un alt şofer, care, după ce a uitat să oprească într-o staţie, a ţipat la călători că sunt prea comozi.

Toate aceste exemple le-am văzut cu ochii mei în doar o lună de zile. Tot în acest interval am văzut însă că bunul simţ nu lipseşte doar unora dintre şoferi, ci şi călătorilor, care sunt mult mai mulţi decât cei care lucrează la Transurb. Poate uneori şoferii uită să se comporte frumos tocmai pentru că, exact în ziua aceea, au întâlnit zeci de gălăţeni care s-au luat de ei pentru că nu au ajuns în staţie exact atunci când au vrut ei sau că autobuzul este mult prea aglomerat. Nu le caut scuze acestor domni care ne transportă zi de zi de acasă la serviciu şi înapoi, dar, pe alocuri, îi pot înţelege pe unii dintre ei. Şi asta pentru că am văzut şi foarte mulţi gălăţeni care şi-au uitat bunul simţ acasă şi se comportă de parcă ar fi pe tarla şi nu într-un mijloc de transport în comun.

Este adevărat că transportul în comun are încă suficiente deficienţe. Sunt convinsă că şi autorităţile au realizat acest lucru. Timp de o lună s-au tot făcut modificări de trasee, s-au mutat staţii etc. Adică s-a încercat mulţumirea călătorilor care au semnalat problemele. Şi asta pentru că au existat gălăţeni care nu s-au mulţumit să se plângă la vecini, ci s-au implicat şi au solicitat rezolvarea problemelor.

Aşadar, o lună de zile, cu bune, cu rele, cu şoferi profesionişti sau mai puţin profesionişti, cu modificări făcute din mers, transportul în comun s-a dovedit a fi destul de eficient. Şi asta contează mult mai mult decât cei câţiva oameni care au uitat că profesionalismul poate îmblânzi şi cel mai obraznic călător din autobuz.

Citit 15847 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Iunie 2016 17:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.