Dirijorul nu cântă, primarul… compune

Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Te duci cu încredere la un spectacolul dirijat de un nume celebru. Bine, dar dirijorul… nici măcar nu cântă, doar mişcă bagheta. Cântă viorile, contrabasul, tuba… însă nimeni nu se duce la concert pentru o tubă, ci pentru armonie. Fără dirijor, un instrument ar acoperi pe altul şi am năvăli nervoşi afară! Tot aşa, nici primarul nu „cântă” singur, trebuie să dirijeze „orchestra” sa tehnică, pe „melodia” (proiectul) pe care o compune, căci, mai peste tot, el iniţiază majoritatea proiectelor care se transformă în hotărâri în urma „interpretării” date de „instrumentiştii”-consilieri pe „instrumentele”-funcţionari publici ai aparatului Consiliului.

De nu ştii sau nu vrei să te porţi cum trebuie cu instrumentele, poţi să ai surpriza să se spargă toba mare.

Mulţi primari „dau bine” în faţa publicului chiar dacă n-au mai „cântat”, fiindcă ştiu să-i lase în pace să lucreze pe instrumentişti şi achiziţionează instrumente noi, păstrând, desigur, vreun Stadivarius sau un Steinway… Când „instrumentele” au fost jicnite sau ele au format grupuleţe parşive (în ani de serviciu, mulţi investitori cu interese şi influenţe ştiu să evite drumul întortocheat al dosarelor şi uneori funcţionarul e mai important decât primarul), primarul „n-a putut” în faţa aparatului, sau s-a trezit blocat de Consiliu.

Dacă ştii să „dirijezi” bine, să ştii ce vrei, să mai… laşi, echipa te face să străluceşti.

Nu ştiu dacă este bine sau rău că actualul primar provine din rândul „instrumentelor muzicale”, chiar dacă a fost „solist”. Sigur, e o experienţă în plus, din interior chiar, dar nu mi-aş dori un edil care doar să dea cu var sau să măture câinii, ci un veritabil „compozitor”, care să aibă frumoasa nebunie de a inventa un oraş acolo unde e un fel de comună.

Fiecare dintre primarii postdecembriştii a lăsat în urmă câte ceva, dar nu la nivelul unor mari edili de pe vremuri, precum prinţul Moruzi sau avocatul Ressu, care au adus dezvoltări uimitoare - o canalizare uriaşă, cartiere noi, pavaje, grădină publică, stradă europeană cu tei, uzină de apă, au adus tramvaie…

Ultimul primar a făcut nişte blocuri în plus, a început în sfârşit un proiect îndrăzneţ, lărgirea pe patru benzi a străzii Traian şi sper ca în continuare să apară în sfârşit o piaţetă, într-un oraş care avea vreo zece înainte de război. Un alt primar legalist (uite însă câţi primari anchetaţi au fost acum aleşi pentru că au şi înfăptuit CEVA!) blocase pe fiul predecesorului său, lăsând intersecţia fără vizibilitate, dominată de o clădire în paragină.

Edilul ultimului mandat s-a făcut nepopular începând cu gafa teilor decapitaţi şi s-a izolat public, renunţând la balcanicele, dar de neînlocuit audienţe, nereuşind apoi să dreagă busuiocul prin apariţii TV. Primarul s-a tot plâns de blocaje politice, măcar noul primar poate fi „la pachet” cu o majoritate susţinătoare în Consiliu.

A fost mai rău însă în trecut când, cu acelaşi PSD, dar cu majoritate absolută, proiectele treceau pe bandă rulantă, cu inerente defecţiuni.

Sigur, pentru majoritate absolută, primarul va trebui să „cânte” niţel pe placul altei majorităţi, PNL plus ALDE, dar am mai văzut înţelegeri, pentru  interesul public sau pur şi simplu din interes…

Văd acum şi mulţi consilieri tineri în acest nou mandat, sper într-un suflu nou şi să nu fie dominaţi de cei câţiva „vieţaşi” mai vârstnici, cu mai multe mandate şi prestanţă.

Aştept ca în sfârşit să existe consultări publice, să se „compună” şi după ce fredonăm noi…

Citit 2116 ori Ultima modificare Marți, 07 Iunie 2016 19:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.