Regina Ana, ultimul dar

Evaluaţi acest articol
(17 voturi)
3 comentarii

Într-o societate românească în care nu ducem lipsă de sămânţă de scandal, corupţie, ipocrizie, minciună, pare oarecum surprinzător ecoul pe care l-a avut stingerea discretă a Reginei Ana. Parcă toată lumea s-a oprit o clipă din nimicurile de care ne lovim în „meandrele concretului” şi şi-a adus aminte de lucrurile cu adevărat importante. Acesta a fost, poate, ultimul mare serviciu pe care Regina Ana l-a adus ţării, acela de a ne reaminti ce înseamnă cu adevărat un spirit regal, prin eleganţa caracterului, modestiei, curajului şi loialităţii. Cât de rare sunt aceste calităţi la cei care, într-un fel sau altul, au ajuns să conducă în ultimele decenii destinele acestei ţări! Ce contrast între nobleţea acestui Om şi fudulia hrăpăreaţă a „baronilor” de tot felul care ne-au infestat cu prezenţa lor viaţa de zi cu zi!

Vă mai amintiţi cum iluştrii noştri conducători „emanaţi” după 1989 au înţeles să se raporteze la ideea de libertate, dreptate şi respect faţă de istorie? Chiar unii dintre cei care astăzi adresează mesaje de compasiune Casei Regale nu au ezitat, în 1990, să aţintească kalashnikovul spre Regina Ana şi Regele Mihai. Şi asta nu pentru că ar fi fost – ca mai toţi românii la acea vreme - victime ale propagandei comuniste care timp de 50 de ani s-a străduit să acrediteze ideea că regalitatea este o „monstruozitate”, ci pentru că, în nimicnicia lor, s-au temut că oamenii ar fi putut afla adevărul despre istoria ce le-a fost ascunsă şi ar ajunge să-şi dorească o societate având ca repere valori morale autentice şi nu unele izvorâte din miasmele neocomuniste. „Tovarăşii” au vrut să aibă mână liberă în a minţi în continuare, în confisca din nou destinul acestei ţări şi de a ne conduce ei, în „legea” lor, spre „democraţia originală” şi „capitalismul” multilateral dezvoltat.

Nici până astăzi nu a dispărut cu totul buruiana propagandei din trecut, deşi, încet - încet, naţiunea începe să-şi redescopere istoria şi rolul pe care Casa Regală l-a jucat în făurirea României moderne. Au dovedit asta sutele de mii de oameni care, în 1997, puteau, în sfârşit, la revenirea în ţară, să-şi aclame Regele şi Regina, o dovedeşte astăzi rolul tot mai pregnant de „arbiter elegantiarum” pe care Casa Regală îl joacă într-o societate în care „eleganţa” morală, mai ales în rândul clasei politice, este încă… un lux.

Paradoxal, deşi a trecut pragul acestei lumi, imaginea Reginei Ana a devenit în inima românilor mai vie ca niciodată. Povestea vieţii ei, în care s-au împletit curajul din anii de război cu frumoasa poveste de dragoste alături de Regele Mihai, dar şi cu dramatismul exilului şi devotamentul faţă de o ţară în care, din păcate, a trăit prea puţin, a ţinut „prima pagină” a ziarelor de peste tot. Sună, poate, puţin senzaţionalist, dar acest moment, deşi trist, a readus în conştiinţa publică - fără patimi, doar respectând un om şi adevărul istoric - mai multe crâmpeie dintr-o epocă pe cale să se încheie, cum rar s-a întâmplat până acum.

Regina Ana păşeşte în istorie alături de Regina Elisabeta, Regina Maria, Regina Mamă Elena, lăsându-ne moştenire imaginea unui ideal feminin. Întrebarea e, când vom reuşi noi să găsim înţelepciunea de a ne preţui mai mult Regii şi Reginele atunci când sunt încă alături de noi şi nu abia după ce intră în istorie?

Citit 1129 ori Ultima modificare Miercuri, 03 August 2016 17:27

3 comentarii

 • postat de R.I.P Joi, 04 August 2016 18:04 95.76.32.*** Link la comentariu
  3
  3

  indiferent daca a fost sau nu cetatean roman, daca a vorbit sau nu limba romana, ea a fost si este un model de viata intr-o societate normala. ca in acest moment romania e tara golanilor politic si acolitilor lor e altceva, ca traim intr-un sistem bolnav de coruptie ce genereaza saracie pentru majoritatea romanilor si imbogatire pentru cei ce sint boierii actuali intr-o tara democrata, ca traim intr-o societate pe care o legiferam dupa fiecare alegeri, e altceva...... regina ana a fost o femeie deosebita prin comportamentul si educatia ei......DUMNEZEU SA O ODIHNEASCA IN PACE. AMIN.

  Raportează
 • postat de Eu Joi, 04 August 2016 08:22 82.222.81.*** Link la comentariu
  7
  8

  Nu vad câtă legătură a avut cu țara, în condițiile în care Mihai s-a căsătorit cu ea în 1948, deci ulterior abdicării si părăsirii României

  Raportează
 • postat de Can Caragiale ,ce mai !!! Joi, 04 August 2016 08:01 5.13.159.*** Link la comentariu
  9
  8

  DA, DOMNULE AMALINEI,doamna Ana si-a iubit atat de mult poporul peste care nu a domnit nicio clipa efactiv,din simplul motiv ca la data casatoriei sale cu domnul MIHAI,ACESTA ABDICASE DE LA TRON,REPET,si-a iubit atat de mult poporul incat in apropape 70 de ani de cand este consoarta domnului MIHAI NU A REUSIT SA INVETE CAT DE CAT LIMBA ROMANA,asta da respect pentru tara ,ca sa nu mai vorbim de manevrele oneroase ale casei zis regale de a mai stoarce avutii din biata noastra tara,si dupa '89;ASTA DA,iubire de tara si de presupusii supusi ...SUNT CURIOS DACA ACEASTA POSTARE ,in dezacord cu dispozitiile sefilor dumneavoastra ,va fi acceptata ,aveam naivitatea sa cred ca ziarul ,,VIATA LIBERA,, ESTE CHIAR UN ZIAR,CUM ALTFEL,DECAT ....LIBER!!!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.