Gogomănia guvernamentală

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Huiduielile cu care au fost cadorisiţi câţiva lideri politici unora chiar le prind bine. Se face campanie şi din fluierături nu numai din băi de mulţime.

Însă, oricâte vocalize ar face electoratul, ele nu pot suplini tăcerea absolută pe care o lasă ideile guvernamentale privind ieşirea României din criză. Rămâi cu gura căscată, mut, interzis de câtă nonşalanţă se manifestă în exercitarea prostiei pe bani publici. Scandalul Ridzi este doar bomboana de pe tort, mărunţişul conjunctural al nebuniei care i-a cuprins pe guvernanţi.

Tot auzim că guvernul este îndatorat la bănci, că nu mai avem bani nici până la sfârşitul verii, că poliţiştilor nu le mai pot fi plătite chiriile, că judecătorii fac proteste, profesorii au lege pentru salarii, dar asta nu îi ajută cu nimic, şi câte altele.

Micuţul nostru premier se dă de ceasul morţii cu procentele de reducere a personalului administrativ, pasând româneşte greutatea pe umerii autorităţilor locale, în timp ce şomajul prin întreprinderile private creşte în proporţie geometrică.

Legile sunt şchioape ca şi ideile celor care le propun, preocupaţi mai curând de imaginea lor pe micul ecran decât de studierea serioasă a consecinţelor. Uitaţi-vă la prostia cu impozitul forfetar, ce ravagii a făcut.

Şi totuşi, strategiile şi măsurile pe care le ia pentru ieşirea din criză  acest guvern tăiat în două de orgolii şi interese politice sunt dintre cele mai stupide. Orice om cu bun simţ, când vrea să-şi ridice o casă, pune mai întâi temelia, pe terenul curăţat, aranjat, apt să suporte greutatea unor ziduri.

Pentru guvernanţii noştri nu contează dacă spânzură terasa peste o ruină care se surpă. Ei vor să primească musafiri cu gunoiul ascuns sub preş. După ce au împărţit pe bani buni pliante de Ziua Tineretului, acum aruncă milioane de euro ca să transmită pe posturi străine spoturi publicitare gângave pentru promovarea unui turism aflat pe nisipuri mişcătoare.

Drumurile noastre sunt încă povârnite prin râpi adânci, autostrăzile au devenit poveste pe hârtie, obiectivele istorice n-au bani de restaurare, gunoiul musteşte prin văile oraşelor, pe litoral inspectorii zburdă în campanii televizate să culeagă chiloţi din bucătăriile restaurantelor, dar noi promovăm „România, the Land of Choice”.

Alegerea le aparţine. Pot veni la iarnă, pentru că promovarea de acum va da roade când vine crivăţul pe meleagurile dacice şi când chindiile cu mititei şi fete gătite popular vor fi doar o amintire din campania prezidenţială.

N-avem bude lângă mânăstirile din nordul Moldovei, cad tinerii în prăpăstiile din Bucegi, Transfăgărăşanul este recomandat doar conducătorilor auto care au participat la raliuri periculoase, dar chemăm mapamondul la noi să ne vadă corturile şi grătarele de la malul apelor şi să se obişnuiască tradiţional cu refugiul în tufiş.

Într-o perioadă de criză, când fiecare bănuţ trebuie chivernisit cu maximă atenţie, România geme de pliante publicitare, de cântece optimiste, de serbări câmpeneşti şi clipuri costisitoare, de comitete şi comiţii. Totul costă, se face pe buzunarul public, pe sărăcia votanţilor ameţiţi cu un festival sau o sarma de ziua cine ştie cărui sfânt.

Guvernanţii fituiesc banii noştri, pe ai europenilor, ne fură căciula şi ne aburesc ochelarii să nu mai vedem uriaşa gogomănie românească devenită politică de stat. Cu EBA, Becali şi Vadim europarlamentari, Elena Udrea încălecând şaua Turismului, premierul cosind normele de aplicare ale unor legi interşanjabile, cu parlamentari care fac schimb de experienţă cu urangutanii prin călătorii exotice, avem şanse sigure să consumăm un faliment la rece odată  cu venirea anotimpului hibernal.

Dormiţi liniştiţi, ne va spune noul preşedinte, aici sunt banii dumneavoastră! Au cumpărat gogomănia la pachet, ambalată, certificată, conform normelor în vigoare.

Citit 718 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.