De data asta cine ne-a furat alegerile?

Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

"Bună dimineaţa, dacă un alegător a murit azi-noapte, mai poate să voteze?”. Vi se pare o glumă macabră? Este întrebarea cât se poate de serioasă pe care a primit-o preşedintele unui birou electoral de circumscripţie, de la un alt preşedinte, al unei secţii de votare din respectiva circumscripţie. În faţa unei asemenea dileme electorale, ce poţi să mai spui? Să facă defunctul o cerere pentru a i se trimite urna mobilă? Că, oricum, era nedeplasabil?

Până la urmă, întrebarea era întrucâtva îndreptăţită: la alegerile precedente cum au votat unii răposaţi? De ce-ar fi fost defunctul cu pricina prejudiciat în drepturile lui electorale…

Totuşi, ca să dăm Cezarului ce-i al Cezarului, trebuie să recunoaştem că, mai transparent ca votul de la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016, nu a mai fost alt scrutin până acum. Nu mai puţin de două platforme electronice, una pe portalul Biroului Electoral Central, cealaltă lansată de Guvern, au contabilizat fiecare vot. Cum îi era scanat actul de identitate şi primea alegătorul undă verde să voteze, cum apărea în sistem participarea lui la vot! Bine, când pica sistemul sau tableta de scanare… asta era deja altă treabă.

Nici la numărătoarea voturilor n-ar trebui să fie prea multe necunoscute. Ca să nu mai iasă iar discuţii cu privire la buletine de vot valabile, nule, albe şi anulate, de această dată numărătoarea a fost filmată de operatorul IT care a avut misiunea de a scana actele de identitate. Toate bune, dar nu şi operative! Pentru că, în unele secţii de votare, numărătoarea voturilor a durat incredibil de mult! Şi în condiţiile în care participarea la vot a fost slabă, şi în fiecare urnă n-au intrat mai mult de câteva sute de voturi, nu poţi să nu te întrebi de ce unora le-a luat zece ore ca să afle rezultatul alegerilor în secţia respectivă. Repet, zece ore! Or fi tras, oare, mai multe „duble”, ca pe platourile cinematografice? Întreb, nu dau cu parul!

Despre greşelile din procesele-verbale ale secţiilor de votare mi-e şi frică să dezvălui prea multe. Mă voi mărgini să spun doar că unii preşedinţi de secţii au reuşit să blocheze sistemul de verificare şi scanare a proceselor-verbale şi au fost trimişi să-şi refacă documentele, timp în care alţi preşedinţi şi-au aşteptat rândul, la coadă, fierbând de oboseală şi de nervi…

Dar e bine măcar că deocamdată n-a cerut nimeni renumărarea voturilor şi nici n-au apărut acuzaţii de fraudă sau de furt a alegerilor. Deşi pentru unii – mulţi sau puţini – rezultatul dur al alegerilor poate părea greu de acceptat şi de înghiţit. „Asta a vrut poporul!”, au comentat, fericiţi sau dezamăgiţi, cei care au privit harta României roşie ca para focului. Şi dacă în timpul campaniei electorale unii s-au temut că „Liviu o să le fure sandvişul”, iar „Victor o să le copieze toate temele”, acum mă întreb cât de iute vor regreta, unii sau alţii, alegerile făcute. Pentru că, dacă nu ne-a furat nimeni alegerile, e posibil să ne fi furat singuri. Căciula! Când? Atunci când am decis să nu mergem la vot...

Citit 1438 ori Ultima modificare Marți, 13 Decembrie 2016 19:11

4 comentarii

 • postat de crystal
  Miercuri, 14 Decembrie 2016 19:15
  95.76.32.***
  Baietii rosii se imbata cu apa rece crezand ca 45% din popor i-au ales dar de fapt doar 45% din cei care au venit sa voteze. Oricum ar fi tara nu mai vrea PSD si lumea chiar astepta o greseala de a psdului si va iesi in strada . Practic ce s-a inceput si luptat impotriva coruptiei de cand cu domnia lui ponta acum se naruie si vom fi aruncati iar in medievalul coruptiei pentru inca 4 ani.
  Dragnea, sfetnicul de taina a lui ponta, sta pe un butoi cu pulbere si nu mare mirarea ar fi daca isi aprinde singur fitilul prin copierea lui ponta in ce priveste ignoranta abuzul si minciuna.
  Cei care au stat acasa si nu au venit la votat sa le fie rusine nici nu au dreptul sa comenteze sau chiar sa dea likeuri la viata libera .
  Pentru doamna Melinte : am fost in comisie la votare la o sectie din oras cu zona cu densitate mare de blocuri , cu ceva ani in urma cand votarea se oprea la ora 00:00 , in 3 ore maxim , numaratoarea era gata.
  Nici acum numaratoarea in tara nu e gata , inca nu este 100% ,dureaza deja mai mult de o zi si au venit la votat MULT MAI PUTINI .
  Inca din minutul 1 dupa inchiderea sectiilor am fost sufocati deja de asa zis sondajul IRES care culmea a fost extraordinar de precis . Domana draga suntem dusi de nas in contiunuare de PSD cu diverse forme de fraudare . Nu s-a facut legatura la televziuni sa vada lumea numararea . De data asta a mers cu IRES ,sa vedem peste 4 ani cu ce vom mai fi mintiti.
  2
  1
  Raportează
 • postat de resovietizarea
  Miercuri, 14 Decembrie 2016 16:42
  89.136.187.***
  sint sigur ca exista undeva butoane care transforma romanul in zombi. nu doar in sensul de buton fizic ci si de un plan superbine pus la punct de indobitocire si saracire a masei mare de romani. de ce? pentru manipulare cind trebuie. unii au stiut sa transforme neamul asta dupa cum au vrut si cred ca cei din tara ce actioneaza in sensul asta ca factori de putere si decizie sint doar slugi bine platite pentru rezultatele lor, poate unii chiar fara sa realizeze ceea ce fac...... haide frate odata sa o rupem de europa si nato si sa cerem cetatenie rusa. oricum acolo se va ajunge, e clar. de ce oare in rusia exista institute de parapsihologie din anii "40? sua se pare ca pierde razboiul actual cu rusia. asa ca trebuie sa reintroducem limba rusa in scoli de urgenta.
  3
  4
  Raportează
 • postat de M. Cozma
  Miercuri, 14 Decembrie 2016 13:47
  109.99.197.***
  Da pe 60 la suta care n-au fost la vor i-a tinut cineva cu forta sa nu voteze?
  Bravo Dragnea, bravo PSD!
  9
  5
  Raportează
 • postat de Yon Ylycesku tatuku borfasilor rumenos
  Miercuri, 14 Decembrie 2016 04:34
  95.77.196.***
  Pesedeul, fireste, ca le-a furat,ca in ultimii 27 de ani, pe langa fabrici, hoteluri, terenuri furate de ei etc. Dar, cu doar 18 la sutadin totalul alegatorilor ( 45 la suta din 40 la suta prezenti la vot) nici nu se pot lauda ai lu DRACnea ca ar fi castigat alegerile, ci ca romanilor le e sila de DEMONcratia originala.
  6
  12
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.