"Noi am vrut, dar UE nu ne-a lăsat!"

Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

E curios cum, după zece ani de progres economic demonstrabil, avem încă o mulţime de eurosceptici care se tem - sau susţin că se tem, de dragul audienţei şi al propriului buzunar - că Uniunea Europeană e un fel de bau-bau care vrea să ne răpească autonomia, identitatea şi capacitatea de a fi noi înşine.

Îngrijorător n-ar fi musai euroscepticismul vârstnicilor (cu toate că, aşa cum s-a văzut la alegerile de până acum, ei rămân principalii votanţi din ţară). Poate că cine şi-a trăit tinereţea şi maturitatea în comunism, cu drepturile ciuntite, acceptă mai greu că frământările sociale din ţări ca Marea Britanie şi Franţa nu reprezintă "haos", ci, până la un punct, doar provocări anticipabile ale democraţiilor respective. Dar când eşti bătrân şi, pe deasupra, sărac, ţi-ar putea fi mai greu să pui lucrurile în perspectivă…

Alarmant mi se pare, mai degrabă, euroscepticismul nefondat al tinerilor. Spre deosebire de părinţii vârstnici sau bunicii de azi, generaţia Y - cea a copiilor născuţi între 1980 şi 1995 - a avut la dispoziţie mijloace de informare pentru a înţelege care ne e locul şi rostul în UE. Dar din cauză că mulţi n-au profitat, au ajuns să îşi reprezinte lumea în baza informaţiilor culese de pe Facebook şi alte platforme, nu degeaba numite "de socializare", nu "de informare". E tocmai mediul din care nu afli că România a încasat, în ultimul deceniu, cu 25 de miliarde de euro în plus faţă de cât a plătit la bugetul UE. Sau că, la aderare, exportam mai multă materie primă, iar acum trimitem afară mult mai multă marfă decât atunci, şi mai degrabă produse finite. Sau că România a înregistrat cea mai mare creştere procentuală a produsului intern brut din UE, în ultimii zece ani. Şi toate astea, chiar sub presiunea corupţiei care ne sufocă.

Periculos pentru noi e că încă îi mai credem pe politicienii care îşi ascund neputinţa sau hoţiile în spatele mult vehiculatului "noi am vrut, dar nu ne-a lăsat UE să facem". Periculos pentru ei, păcălicii, ar fi să ne informăm şi să înţelegem cum stau, într-adevăr, lucrurile în UE.

Citit 1356 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2017 16:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.