Balena albastră, mai periculoasă decât jocul în faţa blocului

Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Pe vremuri se spunea „curiozitatea a omorât pisica”. Din păcate, vechiul proverb pare să aibă o variantă mult mai dramatică, respectiv „curiozitatea poate omorî elevi”. Şi asta din cauza periculosului joc „balena albastră”. Recent, la Braniştea, o elevă de doar 12 ani a mărturisit că a auzit la televizor despre periculosul joc şi a fost curioasă să încerce. Asta a şi făcut, provocându-şi câteva tăieturi pe mâini. Din fericire, la Braniştea, răul a fost oprit din faşă, atât eleva respectivă, cât şi alţi şase colegi de-ai ei fiind descoperiţi la un control de rutină făcut de conducerea şcolii. Se pare că pentru eleva respectivă curiozitatea a avut o limită, acesta spunându-le părinţilor ce a făcut. La alţii însă, această curiozitate a mers până la capăt şi au făcut diferite alte provocări, care le-au pus în pericol viaţa. În alte state, sute de elevi şi-au pierdut viaţa, ducând totul al extrem, jocul finalizându-se cu sinuciderea.

Acest nou caz atrage atenţia, încă o dată, dacă mai era nevoie, asupra faptului că părinţii din ziua de azi preferă să îşi lase copii pe internet, în faţa calculatorului sau a televizorului, motivând că îi ştiu mai în siguranţă, decât dacă s-ar juca, printre maşini, în faţa blocului. Este adevărat că pe vremuri, când copii se jucau în faţa blocului şotronul, elasticul sau raţele şi vânătorii, numărul maşinilor era mult mai mic, iar pericolele din faţa blocului erau mai mici. Cu toate acestea, jocul în aer liber este mult mai puţin periculos decât statul pe scaun, în faţa calculatorului şi a televizorului. Şi asta, deoarece copii din ziua de astăzi învaţă violenţa de la televizor, uitându-se chiar la desene animate, sau chiar ajung să îşi facă rău sau să se sinucidă la indicaţiile unor personaje fictive de pe internet.

Psihologii atrag atenţia asupra acestor lucruri de foarte mult timp, dar pare că nu sunt mulţi cei care le iau în seamă indicaţiile.

Aşadar, dragi părinţi, faceţi-vă timp să staţi de vorbă cu copiii dumneavoastră, ieşiţi cu ei la plimbare şi acordaţi-le atenţia de care au nevoie. Dacă nu o veţi face dumneavoastră, cu siguranţă vor fi alţii care vor reuşi să se apropie de copii, şi nu mulţi dintre aceştia le vor binele.        

Citit 1540 ori Ultima modificare Vineri, 31 Martie 2017 17:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.