Handbalul, furt naţional

Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Schimbi un singur cuvânt în sloganul federaţiei - “handbalul, sport naţional” - şi obţii lejer imaginea reală a unui sport cu (încă) mare priză la public. O popularitate ce rezistă în mare măsură pe spatele echipei naţionale feminine, pentru că în competiţiile interne e jale. Se fură pe capete, de la comisii până la vârful de lance al falsificatorilor de ierarhii: arbitrii.

Un nou episod l-am văzut duminică, în meciul decisiv pentru evitarea barajului, dintre CSU Danubius şi Măgura Cisnădie, cu fluieraşii Din şi Dinu în prim-plan. Când o jucătoare a oaspetelor se urcă peste două apărătoare, iar în loc de fault în atac se dă invers, ba chiar şi cu eliminare, este de mirare că publicul şi-a vărsat furia doar scandând “hoţii” vreo 40 de minute. Riscul de a se ajunge la incidente mult mai grave a fost mare, amplificat de gesturile arogante ale lui Din, care şi-a permis ceea ce nu se face, să intre des în polemică cu spectatorii.

Proteste pe moment, eventual memorii după, uneori se mai ajunge la suspendări, dar nu contează, revin după o lună - două şi arbitrează la fel, după un principiu sfânt lor: interesul. Desigur, cu observatorii deseori complici, deci vorbim de un întreg sistem specializat în furt. În tur, la meciul de la Galaţi cu Brăila, câştigat de oaspete în ultima secundă, observatorul Ionescu a fost anunţat de oficialii gălăţeni că o jucătoare a echipei brăilene a intrat cu multe secunde înainte de a-i expira eliminarea, dar a lăsat jocul să continue aşa. Ionescu a rămas, bine mersi, în sistem, iar în urmă cu o lună şi jumătate a comis-o iar, la meciul echipelor masculine Dunărea Călăraşi - HCDS Constanţa. În ultimul minut, la o solicitare simultană de time-out, a acordat-o pe cea a gazdelor, fără să ţină cont că regulamentul nu permite decât unul singur pentru o echipă în ultimele 5 minute, iar gazdele avuseseră deja unul.

În paralel, echipele se retrag în plin campionat, rămase fără bani. Păi cum să nu se ajungă aici, atât timp cât potenţialii sponsori sunt goniţi de imaginea negativă pe care le-ar aduce-o asocierea cu scandalurile din sport? Cum să nu se ajungă la dispariţii de echipe, când munca sportivilor şi eforturile financiare sunt anulate dintr-un fluier? Le pasă conducătorilor de federaţii? Alo, domnul Dedu?        

Citit 3890 ori Ultima modificare Luni, 03 Aprilie 2017 18:13

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.