Discriminare la acordarea ajutorului pentru centrale

Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Primăria Galaţi a anunţat recent care sunt criteriile de acordare a ajutorului public pentru instalarea unui sistem alternativ de încălzire. Despre criteriile de acordare şi ce persoane se încadrează pentru ajutorul public de 3.000 de lei aţi putut citi, pe larg, în paginile ziarului nostru.

Ce nu s-a discutat însă este faptul că nimeni nu a luat în calcul că sunt familii care, deşi nu se încadrează, ca venit, pentru banii de la Primărie, ar avea mare nevoie de ei. Este vorba despre familiile care au credite ipotecare sau alte tipuri de credite. Aceste familii nu au luat în calcul, atunci când s-au îndatorat pe zeci de ani la bancă, pentru un acoperiş deasupra capului, că vor fi obligate ca, într-un timp destul de scurt, să-şi pună centrale de apartament.

Calculul este foarte simplu: o familie cu doi membri, care câştigă, de exemplu, 4.100 de lei lunar, deci nu se mai încadrează în criteriile Primăriei, poate plăti la bancă, lunar, şi 2.000 de lei rată pentru casă. Adică, cele două persoane nu mai rămân cu mare lucru în mână, din care îşi achită, lunar, întreţinerea, lumina şi toate celelalte obligaţii fiscale pe care le au. Aceşti oameni sunt obligaţi fie să apeleze la altă bancă, dacă se mai încadrează pentru un credit, fie să apeleze la mila prietenilor şi a familiei, dacă nu cumva şi ei sunt în aceeaşi situaţie. Aşadar, să se îndatoreze până peste cap şi să se gândească de două ori dacă cumpără un kilogram de carne sau doar nişte legume.

Strigător la cer este faptul că aceşti oameni nu primesc niciun ajutor din partea autorităţilor locale, dar primesc cei care au datorii la întreţinere. Este adevărat că datoriile (bază şi penalităţi) au fost plafonate până în 3.000 de lei, dar, cum vor recupera autorităţile aceşti bani şi pe cei acordaţi pentru centrale, dacă respectivii nu şi-au plătit întreţinerea cu lunile şi până acum nu au putut fi obligaţi să o facă? Explicaţia pare simplă: apelează la executare silită, ceea ce presupune cheltuirea altor bani din bugetul public.

În aceste condiţii, egalitatea de drepturi pare să fie doar o chestiune de scos ochii, fără să aibă şi o reflectare în realitate.

Citit 9892 ori Ultima modificare Vineri, 28 Aprilie 2017 17:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.