Cu o vorbă, omori omul

Evaluaţi acest articol
(54 voturi)

Te uiţi la om şi-l vezi cu toate alea la locul lor, îl vezi zâmbind, trăgând ca boul pe tarla, alergând în toate direcţiile, că aşa te foieşte amărâta asta de viaţă, dar numai el ştie cât efort face dimineaţa să se adune bucată cu bucată din toate cotloanele, ca să poată ieşi întreg, sau dând iluzia de întreg, pe uşă, în lume. Chiar şi aşa, numai Dumnezeu ştie cât de fragil este în fiecare echilibrul acela, care ţine laolaltă suflet de trup. Uneori, eşti ca şifonierul, ca frigiderul, ca un spital de urgenţă, poţi să duci cu tine, şi nici măcar să te clatini, tot noroiul, toată zgura pe care ţi-o aruncă alţii în cârcă. Alteori, eşti mai străveziu decât boarea, şi o vorbă numai te spulberă în bucăţele, te ucide.
Aşa s-a întâmplat probabil şi cu informaticiana de la "Cuza", care a făcut infarct, alergând între două comisii de examen, şi la Bacalaureat, şi la  Evaluare, între casă, unde trebuia să fie mai întreagă decât sfera, pentru că avea un copil mic de trei ani şi altul de zece, şi muncă, unde trebuia să zbârnâie ca pe sârmă. Sigur, se fac greşeli. Mai ales când angajaţi care să organizeze un examen sunt foarte puţini. Mai ales când de săptămâni eşti năuc, pentru că le mai ai şi tu pe ale tale pe suflet. Mai ales că sistemul de învăţământ pune presiune pe angajaţi, cu proceduri alambicate, cu schimbări peste noapte, cu aplicaţii nefuncţionale, dar, în schimb, cu pretenţii ca totul să meargă ceas. Mai ales că te trezeşti singură în şcoală, la miezul nopţii, cărând tu, femeie, 20 de calculatoare. Fără ajutorul niciunui coleg. Colegi care, îşi permit, în schimb, să te facă albie de porci. Pentru ce? Pentru că aşa suntem noi românii, murim de grija altuia. De ce să nu le facem zile fripte, dacă putem, dacă tot avem funcţie? Chiar dacă mănânci aceeaşi pâine amărâtă ca şi omul de lângă tine, care, până la urmă fiind coleg, îţi e mai aproape decât decât familia. Staţi mai mult împreună la muncă decât acasă. De-aia e bine ca, atunci când stropşeşti cu veninul din cuvânt, să te gândeşti că tu, prin cuvântul tău, eşti cel care poate frânge firul acela care-l leagă pe om de viaţă. Sigur, n-ai vrut să se ajungă aici. Dar, dacă gândeai mai mult, dacă simţeai mai mult, sau poate dacă iertai mai mult, doi copii s-ar fi bucurat şi azi de soarele din ochii mamei lor.

Citit 15724 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Iunie 2017 00:48

Mai multe din această categorie:

11 comentarii

 • postat de Iancu Jianul
  Duminică, 02 Iulie 2017 11:00
  De ce se permit ture de noapte? Cand ai 2 copii taci si inghiti pana mori! Asa e cam peste tot cu mici exceptii si ceva limite! Eu lucrez si sambata care nu este platita dublu cum este normal. Dar esti pontat digital din 15 in 15 min! Ai intarziat ai pierdut banii! Esti intrebat de sef daca esti de acord sa lucrezi sambata sau peste program contra cost normal!
  Nu sunt un angajat rapid recunosc, dar macar pun suflet si fac bine ce fac! Dar romanii in afara sunt cei mai dezagreabili!
  Aceleasi "atuuri" mostenite din colonie! Pacat! LA nevoie mai mult m-au ajutat spaniolii cunoscandu-ma personal de nici 2 sapt. De asta suntem in abys-ul Europei si tot acolo vom ramane! Pana nu ne vom privi pe noi insine sa ne tragem singuri de urechi, sa ne luam la palme... vai ce rai suntem! Amin!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Florina
  Joi, 29 Iunie 2017 14:42
  Dumnezeu s-o odihneasca in liniste si pace ! De spus sunt multe ,dar viata ei ? Pacat ca suntem atat de multi fara Dumnezeu si pe cei vinovati sigur nu-i mustra constiinta. Si eu ma simt vinovata deoarece fac parte din societatea aceasta dezumanizata si nu am reusit sa fac nimic ca sa nu se intample astfel de tragedii. Un moment de reculegere pentru aceasta Doamna....
  0
  2
  Raportează
 • postat de un al doilea om nacajit
  Miercuri, 28 Iunie 2017 21:25
  Stimata doamna Roxana Penciu, am invatat, ca si dv., la aceeasi scoala de invatat despre cuvinte, insa nu sunt in stare sa exprim ce simte un om cand primeste o invitatie alcatuita de catre - chipurile - o comisie de disciplina, formata ad-hoc si nu de putine ori abuziv, la foc automat, deseori incalcandu-se regulamentele si ce or mai fi ele. Ceea ce reprezinta in zilele noastre o comisie de disciplina - in multe dintre institutiile noastre - poate fi comparabil cu un teatru al absurdului. Exista acolo, in ISJ Galati, cel putin o persoana in functia de inspector care stie ca exista abuzuri uluitoare. Nu-s morti toti cei care ar putea cere daune morale in urma harniciei cu care isi fac ''treaba'' cativa dintre directorii de scoli. Insa astazi, in situatia asta, mama celor doi copii este mai vie decat cei care executa ordinele directorilor numiti de catre altii.
  0
  9
  Raportează
 • postat de Gabi
  Miercuri, 28 Iunie 2017 16:07
  Buna ziua,

  Nu este accident de munca? Nimeni nu se auto-sesizeaza?
  De ce se permit „ture de noapte” in invatamant?
  0
  10
  Raportează
 • postat de okianu remus
  Miercuri, 28 Iunie 2017 10:33
  trist, dar și dacă te știi bolnav și mergi să te plângi că ești în conflict cu conducerea școlii unde să te duci? cine te bagă în seamă? cine te apără? NIMENI! cel mai bine e să o faci pe nesimțitul și să nu pui preț pe vorbe, asta dacă poți, și cu asta nu faci decât să-i acorzi un bilet la a trăi mai mult! în afară de familie, nimic nu merită pe lumea asta să mori! dar absolut nimic! aș muri în mine să știu că din cauza mea un om a murit, pentru că i-am vorbit cu durere, cu săgetare, cu atât de puternic efect încât să mori! de murit e ușor, e foarte ușor, problema e ce rămâne în urma ta: regrete, amintiri frumoase, amintiri urâte, oamenii care suferă sau care se bucură, asta e mai important decât actul celui care trece dincolo! oare când vom învăța că oamenii care merită trebuie tratați cu zile multe, nu cu respect, ci cu șansa de a le mai da zile doar vorbindu-le frumos, cu ton plăcut, cu atitudine pozitivă, cuminte? Dumnezeu s-o ierte pe femeia asta! iar dacă e cineva vinovat, atunci să care poverile! :(
  0
  10
  Raportează
 • postat de Cristea Costel
  Miercuri, 28 Iunie 2017 10:31
  Da, le place sa-si bata joc de angajatii buni pentru ca pot si au functie.Familia trebuie sa o cheme in judecata pe directoare pentru hartuire, intimidare si abuz in serviciu. Sa se dea exemple drastice pentru ca asemenea comportamente sa nu mai fie posibile in scoli. Sa nu credeti ca este un caz izolat, Nimeni nu te apara, sindicatul este cu directorul , consiliul de administratie este condus de director, el semneaza salariile, gradatiile de merit, deplasarile in strainatate, promovarile dar si sanctiunile, Un similar de abuz in serviciu din universitate zace de 3 ani la parchetul de judecatorie. Situatia este ignorata pana ce intervine un asemenea caz si ne trezim putin.
  Ziaristii ar trebui sa fie mai vigilenti, lumea asteapta sa se spuna adevarul nu o preudo-realitate creata pentru a-si justifica unii functiile de 5000 de euro.
  Cand se va face dreptate celor care sunt hartuiti si persecutati de "sefi" bolnavi de functie?Si mai vreti prag la abuzul in serviciu?
  2
  14
  Raportează
 • postat de Nicoleta
  Miercuri, 28 Iunie 2017 10:29
  Acest articol îndeamnă la cugetare îndelungată. Ar fi bine ca la 1 septembrie să-l avem la avizierul școlii sau poate în cancelarii și mai ales birouri de directori. Altfel vom uita căci de multe ori uităm principiile esențiale de conviețuire cu ceilalți!
  0
  10
  Raportează
 • postat de Lucian
  Miercuri, 28 Iunie 2017 08:43
  Un om bun și blând, de o competenta profesionala rar întâlnită, își da viata pe altarul unui sistem de învățământ falimentar. Singurul defect al ROZINEI MIRON îl putem numi ca era o SUFLETISTA. Probabil din acest motiv a și murit. A pus prea mult SUFLET pentru ceva ce nu merita. Un sistem de învățământ "căpuşat " de niște directori ai căror singura competență este apartenenta la "PARTID". Rușine sa va fie tuturor celor ce bine va știți a dirigui destinele acestui sistem. Voi chiar nu mai aveti niciun Dumnezeu? Ați lăsat fără mama doi ingerasi.
  Un pont pentru inspectorii ITM:
  verificați numărul de ore efectuat pe săptămână de doamna Miron și o sa constatați o încălcare grava a Codului Muncii, motiv de a sancționa o doamna director incompetenta și lipsita de cel mai elementar bun simt.
  Dumnezeu să-ți odihnească sufletul tău bun, draga ROZINA MIRON.
  0
  14
  Raportează
 • postat de Un om năcajit
  Miercuri, 28 Iunie 2017 08:31
  o societate dezumanizata,alienata,bolnava,nebuna,mânata patologic de doua obsesii:banii si puterea!ingrozitor!
  0
  9
  Raportează
 • postat de Cristina
  Miercuri, 28 Iunie 2017 01:14
  Of, Doamne... Nu pot sa spun mai mult. Pacat ca functia striveste omenia in unii, mare pacat.
  0
  7
  Raportează
 • postat de Furie
  Miercuri, 28 Iunie 2017 01:04
  Cred ca mai exact cu o convocare in scris la comisia de disciplina omori omul! Corect ce ati scris. Pentru unii cu" functie" cei de langa ei sunt niste "auxiliari". Dumnezeu sa o ierte pe Rozina si, Dumnezeu, tot el ca alcineva nu poate, sa dea alinare celor doi copii ramasi fara mama, la o mama ramasa fara copilul ei si la un sot&tata care nu stie ce si cum sa faca sa o aduca pe ROZI inapoi astfel incat copii lui sa nu simta lipsa ei.
  Sper ca Rozina sa devina acea flacara care sa uneasca oamenii care simt pe pielea lor repercursiunile "atitudinii ireverentioasa" si sa devina acea voce auzita de cine trebuie.
  Sa speram ca ISJ GL va analiza si ce zic unii profi despre managerii lor care de cand au luat concursul se comporta ca "stapanii de sclavi" in scoli de parca le-au infiintat, bugetat etc. Din pacate daca se fac sesizari se acopera comportamentul lor de proceduri, de modificari, de sfaturi cum sa se acopere, rara se incearca si o discutie pentru ca ISJ GL sa nu aiba bile negre. Cum sunt reclamatii cum directorii sunt invatati cum sa isi apere scaunul, functia nu cum sa se comporte si sa faca echipa cu colegii lui si a inspectorilor lor de fapt. Dac aerau pe bune concursurile din toamna si nu influentate de politic poate alata ar fi fost starea.
  Pacat! Mare pacat de breasla profesorilor!
  0
  10
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.