Cel mai tare indicator economic al preşedintelui Traian Băsescu este consumul de energie electrică. Îl sună zilnic pe Videanu, după propriile sale declaraţii, că tot e ministrul Economiei, şi îl întreabă cât s-a consumat.
Dacă se produce, se consumă. Dacă nu, nu! Aşa trage preşedintele concluziile privind creşterea sau descreşterea economiei mioritice.
Şi consumul a scăzut. Unii afirmă că cifra ar fi de peste 9 la sută, dar un secretar de stat din acelaşi minister, Tudor Şerban, declara în luna iulie că, din motive de criză, în prima jumătate a anului consumul de energie electrică a scăzut cu 15% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Motiv de mare îngrijorare privind programele de investiţii şi aviz celor care doreau să afle că marii consumatori abia dacă mai lucrează la jumătate din capacitate.
Numai că au trecut două luni până să ajungă şi la urechile lui Traian Băsescu treaba asta. Oricum, imediat ce a aflat că e groasă cu luminiţa de la capătul economiei, preşedintele nu s-a mai încurcat în numărul de consilieri economici pe care îi are la Cotroceni, nu l-a mai interesat ce planuri şi proiecte face guvernul amicului Boc.
A decretat scurt: după cât arde becul, şeful absolut ştie la ce să se aştepte. Şi poate emite judecăţi de valoare. S-a fript cu analizele economiştilor, spune preşedintele, aşa că nu mai vrea analize economice. Ştie el ce şi cum.
Prin reducere la absurd, poate că acest indicator îi este unui anume preşedinte suficient. Şi ar putea chiar explica măsurile guvernamentale actuale. Ministerele scot şi ele fierbătoarele din priză, primăriile reduc numărul de cafele, dacă tot le dau funcţionarilor concediu fără plată, aşa că fac economie şi la energie electrică şi participă la măsurile anticriză.
Însă, pe de altă parte, nu cumva folosirea economică a fierbătoarelor de cafea în ministere, instituţii publice, în justiţie etc., va deveni un indicator serios al scăderii energiei electrice, care îl va nelinişti pe preşedinte, obligându-l să facă raţionamente eronate?
Dacă nu economia scade, ci doar numărul de cafele consumate zilnic de către angajaţii la stat? Nu-şi va găsi nimeni beleaua cu serviciile şi alte alea că l-a dus în eroare pe ditamai preşedintele?
Se reduce consumul de cafea, apă şi zahăr, înainte de a fi informat Videanu asupra reducerii de kilowaţi. În ziua respectivă cum face preşedinţia analiza privind economia naţională? Şi dacă funcţionarii ardeau gazul? Alt factor perturbator pentru analizele prezidenţiale.
Plus că, în criză, scăderea consumului duce la scăderea producţiei şi asta influenţează negativ întregul ciclu al balanţei dintre cerere şi ofertă, ca să nu mai vorbim despre lipsa lichidităţilor (cauzată de lipsa salariilor din perioada de concediu fără cafele la serviciu) poate duce şi ea la blocarea circuitului economic, fapt care determină, la rândul său, scăderea consumului, care afectează scăderea producţiei şi aşa mai departe.
E un cerc vicios care ar putea să-l scoată din minţi inclusiv pe bravul nostru preşedinte-jucător. N-ar fi mai bine să stingă lumina în ţară vreo câteva luni? De tot. Ca să terminăm odată cu prostiile, cu cafele şi cu analiza indicatorilor economici.
Pe de altă parte, relansarea economiei s-ar putea face, în acelaşi stil, prin efectuarea de investiţii în domeniul public care pot forţa relansarea consumului şi ieşirea din criză. De ce n-ar cumpăra guvernul Boc mai multe fierbătoare? Creşte consumul de energie electrică, munceşte lumea cu mai mult spor şi stă şi preşedintele liniştit în perioada asta stresantă de precampanie electorală.