Taxa pe WC-ul cu senzori

Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Proaspăt întoarsă dintr-o călătorie de trei săptămâni în SUA, timp în care am vizitat cinci oraşe din zone diferite ale federaţiei, aflu despre intenţia Primăriei Galaţi de a revoluţiona sistemul de toalete publice din urbe. Având în cap toaletele americane (toate GRATUITE, majoritatea impecabile, spaţioase, cele mai multe dotate cu senzori care să declanşeze tragerea apei, având, nici nu încape vorbă, hârtie igienică, protecţie pentru colac, săpun şi hârtie de şters mâinile sau uscător), vizualizam deja nişte încăperi dacă nu la acelaşi standard de dimensiune sau dotări, măcar pe aproape. Ei bine, se pare că, la capitolul dotări, WC-urile pe care le vom putea folosi de anul viitor se ridică, pe hârtie cel puţin, la înălţimea aşteptărilor. Aflu însă că municipalitatea merge şi mai departe, cerând ca toaletele să fie dotate cu acoperiş verde, format din ghivece cu plante perene, dar şi cu sirenă şi senzor de vibraţii. Ca să se evite vandalizarea, nu vă gândiţi la prostii! Toate bune şi frumoase, că ştim cu toţii cam cât respect au unii dintre concetăţenii noştri pentru bunurile proprietate publică, deşi, ţinând cont că sunt plătite din banii noştri, ai tuturor, ar trebui să le pese mai mult. Ceea ce nu pricep în ruptul capului însă este de ce trebuie ca aceste toalete să fie cu taxă. Însăşi ideea unor asemenea facilităţi publice este să le permită oamenilor să le folosească atunci când nu sunt într-un sediu de firmă sau într-un spaţiu comercial ori în locuinţele individuale sau în instituţiile statului. Indiferent din ce parte ai privi problema, nu mi se pare firesc să taxezi omul pentru o nevoie fiziologică stringentă, mai ales că avem vârstnici, copii, alte categorii vulnerabile, să le spunem, şi care poate nu mereu vor avea leul acela pentru folosit toaleta (asta presupunând că taxa va fi de un leu, fiindcă nu avem informaţii privind cuantumul ei). De ce să ceri bani pentru un serviciu public? Doar fiindcă alţii din România o fac? Suntem, cred, singura ţară europeană unde încă trebuie să plăteşti ca să mergi la toaletă în gări şi autogări, deşi, în principiu, achitând biletul de călătorie, ai dreptul la acces gratuit la aceste facilităţi. Numai că, la fel ca în alte domenii, la teorie stăm bine, dar practica e, scuzaţi-mi limbajul frust, de rahat.

Citit 2372 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Noiembrie 2017 17:16

Mai multe din această categorie:

5 comentarii

 • postat de Satul de taranoi ! satul !!
  Joi, 23 Noiembrie 2017 10:51
  5.13.251.***
  In Austria e 1€.
  In Germania e 1.75€.
  In Olanda 1.5€

  Platesti pt ca primaria sa plateasca un om sa ai conditii de WC curat nu de COCINA CU RAHATI PE PERETI !

  "Uahhh da' de she sa platim sa aviem shieva frumos???"

  Iote d-aia Moldova e in ***
  1
  9
  Raportează
 • postat de goreje
  Joi, 23 Noiembrie 2017 08:27
  82.208.137.***
  Aveti grija !
  Prin oras umbla (romi) deghizati in meseriasi (cu salopeta, folosesc jargonul din constructii ca sa te convinga), vin la poarta, foarte insistenti si sub pretextul ca au observat defectiuni (de multe ori inventate) la acoperis sau sistemul de scurgere apa pluviala, se ofera sa faca reparatii pe sume foarte mici. Citisem in ziare despre acest gen de teapa si ieri cand m-a vizitat "meseriasul" l-am trimis la naiba, mai ales ca dorea sa-mi repare elemente de constructie aflate in stare perfecta si pe care ochiul lui de "meserias"le vedea strambe. Cand aveti de executat reparatii, lucrati numai cu firme cunoscute, cu oameni pe care-i cunoasteti ori au recomandari de la persoane de incredere. De cand guvernantii au dat drumul la hoti (deoarece legile sunt dure doar pentru oamenii cinstiti), trebuie sa fim cu ochii in patru.
  1
  15
  Raportează
 • postat de bubu
  Joi, 23 Noiembrie 2017 07:30
  109.103.134.***
  La Viena, taxa pentru toaleta este tot 0,5 euro. Pe langa asta, exista si un ingrijitor acolo, care culmea, stie engleza si mai este si politicos si plin de solicititudine.
  Si nu mai dati HATE la comentariul de la ora 00:18. Ma faceti sa cred ca sunteti nostalgici dupa vremea cand statea stiti voi cine, cu sulul de hartie igienica la intrarea in wc si cerea 50 de bani pentru un patratel de ... ajutor :))
  2
  10
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Joi, 23 Noiembrie 2017 01:00
  178.118.226.***
  Si salariul cat este in Olanda? In nici un caz 300E! Cat iti ramane dupa ce platesti tot? Sub 50E? Da merci... Si in tarisoara care sunt inca am platit 30centi o copie monocrom xerox! In colonica e 2 centi! Merci... comparatii absurde cunoastem!
  6
  3
  Raportează
 • postat de Stimata jurnalista :
  Joi, 23 Noiembrie 2017 00:18
  89.137.225.***
  In Olanda , taxa este de 0,5 euro.
  Iar in caz de nevoie , cu 1 leu poti sa intri in orice carciuma, bar...( si sunt destule la noi) si sa folosesti WC-ul.
  4
  12
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.