Medalii şi premii la olimpiadele naţionale, pentru aceeaşi familie

Medalii şi premii la olimpiadele naţionale, pentru aceeaşi familie
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Ne-am obişnuit să credem că în spatele unor premii la olimpiadele naţionale se ascund doar profesori minune, şcoli de elită şi părinţi cu posibilităţi financiare pentru meditaţii. În realitate, podiumul rămâne accesibil şi pentru copiii care vin din mediul rural, cu posibilităţi financiare reduse, dar hotărâţi să muncească şi să răzbească prin forţe proprii. E drept că la toate acestea se adaugă şi o atitudine corectă faţă de muncă, dobândită în familie, dar şi preocuparea comunităţii locale pentru a sprijini şi a încuraja performanţa.

Despre băieţii familiei Blîndu din Valea Mărului am mai scris, e drept. Revenim acum pe subiect, pentru că ambii s-au întors cu premii şi medalii de la olimpiadele naţionale, la care au devenit nişte obişnuiţi ai podiumurilor. Este al patrulea an când Vlad Blîndu, elev la Seminarul Teologic "Sf. Andrei" din Galaţi, vine cu premiu de la Naţionala de Religie. Dacă în clasa a VIII-a, pe vremea când era elev la Valea Mărului, obţinuse locul al doilea, performanţă repetată şi în clasa a IX-a, acum Vlad obţine, pentru al doilea an, premiul I la Dogmatică. Fratele său mai mic, Claudiu Blîndu, câştigă pentru a doua oară consecutiv o medalie de bronz la Olimpiada Naţională de Matematică. Deşi disciplinele la care excelează fiecare sunt total opuse, cei doi au în comun o capacitate de muncă şi voinţă ieşite din comun, calităţi cultivate şi de familie. Dar încurajate şi de comunitatea locală, care i-a premiat cu mândrie la fiecare "ispravă" frumoasă. Şi anul acesta, primarul Virgil Doca Vălmăreanu va propune acordarea câte unui premiu de 2.500 de lei pentru fiecare dintre ei.

Vlad este elev în clasa a XII-a, peste o lună urmează să dea bacalaureatul şi apoi admiterea la facultate. Cum pentru el preoţia e o vocaţie aleasă de la o vârstă fragedă, e normal că se va îndrepta spre o facultate de teologie, unde, cel mai probabil, va fi primit chiar şi fără examen, doar pe baza premiilor obţinute în anii de liceu. "Nu ştiu exact spre care dintre facultăţi mă voi îndrepta. Sunt încă lucruri pe care nu am reuşit să le clarific. Cel mai probabil voi merge în Ardeal, la Cluj sau la Sibiu. Am studiat ofertele lor educaţionale şi mi s-au părut mai potrivite pentru ceea ce-mi doresc acum", spune aşezat Vlad. Nu se gândeşte deocamdată la planuri îndepărtate, ţinta lui este să studieze cât mai mult. "Mai am de învăţat, mai am de cercetat. Nu mă grăbesc în a lua decizii. Acestea vin după un studiu îndelungat, pentru că numai aşa capeţi o viziune mai amplă asupra lucrurilor. Aşa poţi lua deciziile corecte", mai precizează Vlad.

Aceeaşi înclinare spre rezultate obţinute după muncă îndelungată am observat şi la Claudiu. Deşi este abia în clasa a VII-a, a terminat aproape de studiat materia de clasa a X-a la Matematică. Deşi şi-ar fi dorit să vină de la naţională cu Premiul I, anul acesta s-a mulţumit să-şi dubleze performanţele din 2017, ceea ce nu-i deloc puţin lucru pentru un copil care nu a făcut o oră  de meditaţie plătită în particular.

Citit 5271 ori Ultima modificare Marți, 01 Mai 2018 18:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.