PREMIERĂ în istoria învăţământului gălăţean. Trei elevi, în lotul lărgit pentru internaţionala de Astronomie

PREMIERĂ în istoria învăţământului gălăţean. Trei elevi, în lotul lărgit pentru internaţionala de Astronomie
Lotul gălăţean de Astronomie, alături de profesoara Elena Seciu
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Aproape în fiecare an, elevii gălăţeni reuşesc să obţină rezultate frumoase la Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică, graţie unor profesori pasionaţi de această disciplină, care nici măcar nu este inclusă în planul de învăţământ. Dar anul acesta s-a scris istorie pentru învăţământul gălăţean: sunt trei elevi din urbea noastră calificaţi în lotul lărgit pentru faza internaţională a concursului.

Un pas înainte faţă de anul trecut, când Galaţiul a avut doi elevi calificaţi în lotul lărgit, Daria Hărăbor (cea care a intrat în lotul restrâns şi s-a întors cu aur de la Internaţionala de Astronomie) şi Fabrizzio Jiglău, cel care a reuşit anul acesta să uimească comisiile de examinare. Tot anul acesta, Galaţiul a câştigat două premii I şi două medalii de aur din partea Societăţii Române de Fizică (SRF) prin Fabrizzio Jiglău de la Şcoala Nr. 29, pregătit de profesoara Elena Seciu şi de muzeograful Ovidiu Tercu, şi Daria Hărăbor de la CNVA, pregătită de profesoarele Cătălina Caragea şi Daniela Domnişoru. Ea a fost iniţiată însă încă de anul trecut în tainele astronomiei tot la Şcoala Nr. 29, de către profesoara Lucia Popa. Pentru că anul trecut a obţinut medalie de aur la faza internaţională a Olimpiadei de Astronomie, Daria Hărăbor este considerată, conform regulamentului, deja calificată la această etapă şi anul acesta.Alături de cei doi, s-a mai calificat în lotul lărgit încă o elevă de la Şcoala Nr. 29, pregătită tot de profesoara Lucia Popa - Sabina Mititelu, care a câştigat la naţională o menţiune şi o medalie de argint din partea SRF. Tot de la Şcoala Nr. 29, un elev din clasa a VI-a, Dragoş George Lazăr (clasa profesoarei Elena Seciu), s-a clasat pe locul 12 la nivel naţional şi a primit medalie de bronz de la SRF. Încă un elev de la CNVA (absolvent al gimnaziului la Şcoala Nr. 29), Ionuţ Dobrin (pregătit de profesoarele Daniela Domnişoru, Lucia Popa şi muzeograful Ovidiu Tercu), s-a clasat pe locul al 14-lea la nivel naţional şi a fost răsplătit cu o medalie de bronz din partea SRF. Din lotul județean a făcut parte şi un elev de la Şcoala Nr. 9, Valentin Cocâi, pregătit de profesoara Elena Seciu, care a primit o diplomă de onoare de la SRF.

Două premii speciale pentru Fabrizzio Jiglău

Revelaţia comisiei de examinare de anul acesta a fost Fabrizzio Jiglău, care a primit şi două premii speciale: Premiul Special din partea SRF şi a preşedintelui Olimpiadei internaţionale de astronomie, Mihail Gavrilov, pentru cel mai mare punctaj din concurs - 95,5 punte şi Premiu special pentru "Cutezanţă şi Meticulozitate" (pe care crede că l-a primit deoarece, la proba de analiza a datelor, "am avut 28 de pagini scrise, întrucât am demonstrat orice lege sau teorema pe care am aplicat-o").

"Rezultatul meu e rodul pasiunii ce s-a împletit frumos cu muncă, dăruire şi puterea de a fi autodidact, pe lângă multele ore pe care le-am petrecut cu doamna profesoară Elena Seciu şi domnul Ovidiu Tercu, care au făcut voluntariat şi m-au pregătit astfel încât am ajuns la această performanţă care m-a făcut mai conştient de forţele proprii. Când m-am împotmolit, nu am ezitat să apelez la olimpicii mai mari: Radu Andrei, Cosmin Andrei, Daria Hărăbor, care m-au ajutat necondiţionat şi cărora le mulţumesc", spune Fabrizzio.

În imaginea de mai jos, Daria Hărăbor și Fabrizzio Jiglău, câştigătorii celor două Premii I

Profesoara Elena Seciu, care a însoţit anul acesta lotul la naţionala de la Breaza, susţine că rezultatele minunate s-au obţinut cu sacrificii, având în vedere că, în fiecare an, atât ea, cât şi colegii săi deja menţionaţi în articol şi-au sacrificat zilele libere pentru a-i pregăti pe elevi, în afara orelor de curs, deoarece Astronomia nu figurează ca disciplină în planul de învăţământ. "Ar fi necesară înfiinţarea la Galaţi a unui centru de excelenţă care să se ocupe de pregătirea unor asemenea elevi valoroşi, aşa cum se întâmplă în alte judeţe", mai spune profesoara Elena Seciu.

Citit 13588 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Aprilie 2019 11:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.