Campioanele liceenilor consideră că se poate face carieră în România

Campioanele liceenilor consideră că se poate face carieră în România

Diana Lazăr, Alina Basarabi (stânga) și Diana Gheorghiţă (dreapta)
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)
5 comentarii

Nu au obţinut nota de vis, dar cele două sau cinci sutimi care le-ar mai fi trebuit până la 10,00 nu le fac cu nimic mai prejos decât cei care au promovat cu notă maximă Bacalaureatul 2019. Cele mai mari medii din judeţul Galaţi au fost obţinute de Diana Selena Lazăr - 9,98 şi Alina Otilia Basarabi - 9,95, ambele de la CNVA, şi de Diana Gheorghiţă - 9,95, de la Colegiul Naţional "Calistrat Hogaş" din Tecuci.

Toate cele trei fete ne-au declarat că vor rămâne să urmeze facultatea în România, pentru că sunt suficiente oportunităţi de dezvoltare şi în ţară.
Diana Lazăr va da la Facultatea de Psihologie, iar pentru ea media de la Bacalaureat nu contează la admitere. "Am vrut să termin frumos liceul şi, e drept, am învăţat pentru bacalaureat în mod constant tot anul, dar nu m-am stresat foarte tare, pentru că asta ar fi fost neconstructiv, nu m-ar fi ajutat să-mi valorific potenţialul la maximum". Diana a obţinut 10,00 la Română şi Anatomie, iar la Matematică a luat 9,95. A depus cerere de contestaţie, în speranţa că-şi va rotunji şi mai frumos media. "Ştiu ce l-a deranjat pe unul dintre corectori, e doar o chestiune de exprimare. De aceea, sper că mi se va mări nota", ne lămureşte Diana, care nu se aştepta să ia cea mai mare medie din judeţ, dar care ştia că făcuse de peste 9,80 după ce ieşit şi de la ultima probă. A ales Psihologia pentru că presupune o latură intuitivă, care la ea este foarte dezvoltată. În timpul liber, îi place să scrie. De altfel, a fost olimpică la Română din clasa a V-a, în fiecare an clasându-se pe primele locuri în judeţ, iar în clasa a XI-a a ajuns şi la faza naţională la "Lectura ca abilitate de viaţă".
Alina Basarabi este deja admisă, la Bucureşti, la Facultatea de Limbi Străine, în baza diplomei pe care a obţinut-o la Olimpiada Naţională de Limba franceză. Crede că a reuşit să obţină rezultate frumoase pentru că s-a detaşat, neavând o miză pentru admitere. "Am învăţat pentru notă bună la Bacalaureat, pentru că mi-am dorit să-mi fac profesorii mândri. Să se reflecte munca lor în rezultatele mele, pentru că am avut norocul să am profesori foarte buni. Este singurul motiv pentru care mi-am dorit note mari. Notele oricum nu te pot defini". A ales să studieze în România, pentru că se teme că nu s-ar putea adapta într-o ţară străină, dar şi pentru că "a studia în străinătate nu este egal cu a avea succes în viaţă. Poţi avea o carieră şi în România, dacă munceşti şi-ţi doreşti să faci ceva", spune absolventa, care a fost olimpică şi la Română, limbi străine şi geografie, stiinţele umaniste fiind pentru ea o pasiune. Elevilor care vor da Bacalaureatul în anii următori le transmite să aibă încredere în forţele proprii şi să nu plece urechea la nimeni (nici părinţi, nici prieteni), dacă aceştia încearcă să-i descurajeze.
Diana Gheorghiţă este tecuceanca cu 9,95 la Bacalaureat şi va alege să rămână tot în România, dar pe o carieră mai puţin obişnuită pentru fete: vrea să fie admisă la Politehnică în Bucureşti, la Inginerie aerospaţială, pentru că e pasionată de avioane, de matematică, dar şi de inginerie. Pentru ea, media de la Bacalaureat contează la admitere în proporţie de 20 la sută. Recunoaşte că i-a plăcut să înveţe constant şi că rezultatul ei e rodul unei munci susţinute pe parcursul tuturor anilor de şcoală: "Notele mele nu sunt nici întâmplare, nici noroc. Am muncit mult pentru ele", mai spune tânăra, care recunoaşte şi că, învăţând zi de zi, nu a avut timp să dezvolte alte pasiuni.

Citit 5896 ori Ultima modificare Vineri, 12 Iulie 2019 14:29

5 comentarii

 • postat de MIHAIL Miercuri, 10 Iulie 2019 20:54 5.13.249.*** Link la comentariu
  1
  6

  AM UN SIGUR COPIL,O FIICA,CU ANI IN URMA A TERMINAT PRINTRE PRIMII TREI LA ,C.N.VA..A FOST ADIMISA IMEDIAT LA 3 UNIVERSITATI,UNA IN AMERICA SI DOUA AICI.,IN EUROPA......A PLECAT IMEDIAT LA FRANKFURT,CU O SIMPLA VALIJOARA SI AMBITIA DE AFIRMARE....A AJUNS SPECIALIST IN IT CU FIRMA PROPRIE,ARE PROPRIETATI IN CARTIERUL DE LUX NIEDERRAD,A COLINDAT LUMEA CU PROIECTE SAU IN PLIMBARE,ARE UN BMV DE ULTIMA CLASA ,MAI IMPORTANT,MI-A SALVAT VIATA ,FIIND OPERAT PE BANII EI LA UNIVERSITATEA DIN FRANKFURT DE SEFUL CLINICII DE UROLOGIE DE ACOLO,ARE TOT CE II TREBUIE UNUI OM OBISNUIT SI ,SINCER,CRED ,CA SI PESTE,NE VEDEM DE 3-4 ORI PE AN ,ESTE FOARTE MULTUMITA,!!! TRAIM O SINGURA VIATA ,SA LASAM PATRIOTISMUL DE PARADA ,UNDE S-AR FI REALIZAT MAI BINE UN COPIL DE PROFESORI BUGETARI,DAR DESTEPT ,INTELIGENT SIFOARTE AMBITIOS!!!CE SA FACA AICI CA IT-ist CU CEVA PESTE 2000 DE EURO,VIATA NOASTRA ESTE UN VIS PRIN SATISFACTIILE COPILULUI NOSTRU DRAG!!!! SUCCES CELOR CE AU [POSIBILITATI SA FIE FERICITI AICI ,NOI ,FARA RELATII SI BANI AM MIZAT TOTUL PE MINTEA SI INTELIGENTA SI AMBITIA SI FORTA DE LEOAICA(ZODIA!!!),A UNICULUI NOSTRU COPIL....SA NU INTELEGETI GRESIT,MUNCIM SI CUM SI SUNTEM FOARTE MULTUMITI AICI,DAR SUPREMA BUCURIE ESTE FERICIREA COPILULUI NOSTRU DRAG!!!!FARA SA MA CONTRAZIC,SPER,VA AMINTESC CA INEGALABILA SI GENIALA MARIA TANASE A LASAT IN URMA,CA AVERE,O GARSONIERA,SI NUSTIU DACA ERA PROPRIETATE,BUCURIA VIETII ESTE IN PRIMUL RAND DATA DE SATISFACTIA IMPLINIRILOR PROFESIONALE SI DIN FAMILIE!!!SANATATE SI NUMAI BINE LA TOATA LUMEA!!!!DOAMNA REDACTOR PENCIU,SARUTARI DE MAINI ,SUNT FOSTUL COLABORATOR AL ZIARULUI ,TATAL RALUCAI GEORGIANA ,DIN FRANKFURT AM MAIN,GERMANIA!!!SANATATE SI NUMAI BINE LA TOTI!!!

  Raportează
 • postat de Au trecut 30 de ani, speranța moare ultima, tot sperând. Miercuri, 10 Iulie 2019 14:40 213.233.101.*** Link la comentariu
  1
  2

  Întro țară fără de ,,carieră", măcar în UE, nu poți să ai o carieră profesională, predictibilitatea României şi implicit personală, fiind aleatorie.

  Raportează
 • postat de Maxim Miercuri, 10 Iulie 2019 10:45 5.13.229.*** Link la comentariu
  1
  5

  Formularea din inceputul textului pune o vina ne-necesara pe spatele acestor eleve. Sunt niste copiii minunati dar incepeti articolul cu ceva negativ.

  Raportează
 • postat de HAHAHA Miercuri, 10 Iulie 2019 09:17 194.105.20.*** Link la comentariu
  6
  3

  Campioanele - Da ! Campionii - NU ! (n-au aceleasi atuuri)

  Raportează
 • postat de Eu Miercuri, 10 Iulie 2019 05:46 213.233.103.*** Link la comentariu
  7
  21

  Copiii de la CNVA au de regulă părinții bine ancorați în mediul politic sau de afaceri, așa că le este mai ușor să vadă viitorul în roz aici în țară. Restul la ce să apere, la un loc de muncă plătit regește cu 1.300 lei pe lună?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.