Campioanele liceenilor consideră că se poate face carieră în România

Campioanele liceenilor consideră că se poate face carieră în România
Diana Lazăr, Alina Basarabi (stânga) și Diana Gheorghiţă (dreapta)
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Nu au obţinut nota de vis, dar cele două sau cinci sutimi care le-ar mai fi trebuit până la 10,00 nu le fac cu nimic mai prejos decât cei care au promovat cu notă maximă Bacalaureatul 2019. Cele mai mari medii din judeţul Galaţi au fost obţinute de Diana Selena Lazăr - 9,98 şi Alina Otilia Basarabi - 9,95, ambele de la CNVA, şi de Diana Gheorghiţă - 9,95, de la Colegiul Naţional "Calistrat Hogaş" din Tecuci.

Toate cele trei fete ne-au declarat că vor rămâne să urmeze facultatea în România, pentru că sunt suficiente oportunităţi de dezvoltare şi în ţară.

Diana Lazăr va da la Facultatea de Psihologie, iar pentru ea media de la Bacalaureat nu contează la admitere. "Am vrut să termin frumos liceul şi, e drept, am învăţat pentru bacalaureat în mod constant tot anul, dar nu m-am stresat foarte tare, pentru că asta ar fi fost neconstructiv, nu m-ar fi ajutat să-mi valorific potenţialul la maximum". Diana a obţinut 10,00 la Română şi Anatomie, iar la Matematică a luat 9,95. A depus cerere de contestaţie, în speranţa că-şi va rotunji şi mai frumos media. "Ştiu ce l-a deranjat pe unul dintre corectori, e doar o chestiune de exprimare. De aceea, sper că mi se va mări nota", ne lămureşte Diana, care nu se aştepta să ia cea mai mare medie din judeţ, dar care ştia că făcuse de peste 9,80 după ce ieşit şi de la ultima probă. A ales Psihologia pentru că presupune o latură intuitivă, care la ea este foarte dezvoltată. În timpul liber, îi place să scrie. De altfel, a fost olimpică la Română din clasa a V-a, în fiecare an clasându-se pe primele locuri în judeţ, iar în clasa a XI-a a ajuns şi la faza naţională la "Lectura ca abilitate de viaţă".

Alina Basarabi este deja admisă, la Bucureşti, la Facultatea de Limbi Străine, în baza diplomei pe care a obţinut-o la Olimpiada Naţională de Limba franceză. Crede că a reuşit să obţină rezultate frumoase pentru că s-a detaşat, neavând o miză pentru admitere. "Am învăţat pentru notă bună la Bacalaureat, pentru că mi-am dorit să-mi fac profesorii mândri. Să se reflecte munca lor în rezultatele mele, pentru că am avut norocul să am profesori foarte buni. Este singurul motiv pentru care mi-am dorit note mari. Notele oricum nu te pot defini". A ales să studieze în România, pentru că se teme că nu s-ar putea adapta într-o ţară străină, dar şi pentru că "a studia în străinătate nu este egal cu a avea succes în viaţă. Poţi avea o carieră şi în România, dacă munceşti şi-ţi doreşti să faci ceva", spune absolventa, care a fost olimpică şi la Română, limbi străine şi geografie, stiinţele umaniste fiind pentru ea o pasiune. Elevilor care vor da Bacalaureatul în anii următori le transmite să aibă încredere în forţele proprii şi să nu plece urechea la nimeni (nici părinţi, nici prieteni), dacă aceştia încearcă să-i descurajeze.

Diana Gheorghiţă este tecuceanca cu 9,95 la Bacalaureat şi va alege să rămână tot în România, dar pe o carieră mai puţin obişnuită pentru fete: vrea să fie admisă la Politehnică în Bucureşti, la Inginerie aerospaţială, pentru că e pasionată de avioane, de matematică, dar şi de inginerie. Pentru ea, media de la Bacalaureat contează la admitere în proporţie de 20 la sută. Recunoaşte că i-a plăcut să înveţe constant şi că rezultatul ei e rodul unei munci susţinute pe parcursul tuturor anilor de şcoală: "Notele mele nu sunt nici întâmplare, nici noroc. Am muncit mult pentru ele", mai spune tânăra, care recunoaşte şi că, învăţând zi de zi, nu a avut timp să dezvolte alte pasiuni.

Citit 7158 ori Ultima modificare Vineri, 12 Iulie 2019 14:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.