Galaţiul devine capitala sturionilor (FOTO)
Foto: Tudor Ionescu

Galaţiul devine capitala sturionilor (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(33 voturi)

După mai multe proiecte câştigate pe diferite finanţări, de eliberare şi monitorizare a 200.000 de exemplare de sturioni, după demersuri de a înfiinţa o fermă la Sf. Gheorghe, unde urmează să conserve "pe viu" un număr mare de exemplare sălbatice din toate speciile, cercetătorii de la Universitatea "Dunărea de Jos" vor organiza la Galaţi una dintre cele mai mari conferinţe cu participare internaţională.

Peste 120 de specialişti din 22 de ţări, reprezentând 59 de instituţii şi foruri europene se vor întâlni la Galaţi, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, în perioada 28-30 octombrie, la o conferinţă internaţională pe tema "Conservarea sturionilor de Dunăre, o provocare sau o povară". Dată fiind importanţa acestei probleme, evenimentul organizat de Centrul de Cercetare şi Dezvoltare pentru Sturioni, Habitate Acvatice şi Biodiversitate (CCDSHAB) se va derula sub patronajul Academiei Române şi a Preşedinţiei Strategiei UE pentru regiunea Dunării. Parteneri sunt, pe lângă instituţii locale şi din ţară, şi organizaţii din toată lumea, pe care e greu să le aduni sub aceeaşi umbrelă, printre care se numără Ministerul Apelor şi Pădurilor, Ministerul Mediului, Societatea Mondială pentru Conservarea Sturionilor, World Wide Found for Nature (WWF), Uniunea Internaţională pentru Conservarea Speciilor (IUCN) etc.

"Sturionii sunt peşti care migrează pe distanţe destul de mari, prin urmare nu au graniţe. Pentru prima dată s-a reuşit organizarea unei conferinţe internaţionale la care vor participa, în vederea implementării unei strategii comune, toate statele riverane Dunării, dar şi cele cu deschidere la Marea Neagră. Dunărea şi Marea Neagră reprezintă unicul ecosistem acvatic din lume în care se mai găsesc încă şase specii sălbatice de sturioni, de aici valoarea lor inestimabilă", ne explică directorul CCDSHAB, Tudor Ionescu.

Acesta a mai precizat că a fost destul de greu să organizeze o conferinţă cu peste 60 de participanţi internaţionali într-un oraş ca Galaţi, care nu are aeroport: "Am ţinut neapărat să o organizăm aici, pentru că e un lucru bun pentru oraş să fie vizitat de atâţia oficiali, să se ştie că aici se face cercetare serioasă, ba, mai mult, am arătat că avem capacitatea să facem prima întâlnire regională pe această problemă. Lucrările care se vor prezenta vor fi un material spectaculos, care va putea fi folosit de toţi factorii implicaţi, astfel încât să putem stabili în final politici de protecţie a sturionilor în concordanţă cu Planul de Acţiune Pan European pentru Sturioni, adoptat la Berna. Considerăm că a venit momentul să facem o analiză complexă, la scară regională, care să identifice cauzele care au condus la declinul acestei specii, care să genereze soluţii de ameliorare. Va fi, totodată, prilejul pentru demararea unor parteneriate internaţionale, cu scopul de a aplica măsuri concrete pentru ca această bogăţie vie, specie care a trăit încă pe vremea dinozaurilor, să fie păstrată în continuare, peste veacuri", a mai adăugat Tudor Ionescu.

Citit 9837 ori Ultima modificare Joi, 24 Octombrie 2019 15:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.