Pentru a doua oară consecutiv, gălăţeanca Daria Hărăbor, medaliată cu aur la Internaţionala de Astronomie

Pentru a doua oară consecutiv, gălăţeanca Daria Hărăbor, medaliată cu aur la Internaţionala de Astronomie
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Daria Hărăbor, elevă la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri" din Galaţi, a câştigat o medalie de aur la cea de-a XXIV-a ediție a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie, care s-a desfăşurat între 18 şi 26 octombrie la Piatra Neamţ. 

Este cea de-a doua medalie de aur internaţional, gălăţeanca fiind câştigătoare şi la concursul desfăşurat în Sri Lanka, anul trecut.

În vârstă de 16 ani, Daria Hărăbor s-a pregătit cu profesoara de la Brăila Nicoleta Becheanu, iar la Astroclubul "Călin Popovici" din cadrul Observatorului Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii, a fost ajutată pentru proba observaţională de Ovidiu Tercu, coordonatorul Secţiei Planetariu a muzeului.

Daria Hărăbor a câştigat anul acesta şi medalia de bronz la Olimpiada Internaţională de Astrofizică, ediţia a XIII-a, desfăşurată în Ungaria, în perioada 2-10 august.

"A fost o organizare minunată. Cei de la Piatra Neamţ au fost lăudaţi în plen de toţi cei veniţi din afară. S-a spus că a fost cea mai bună organizare a probei observaţionale din istoria olimpiadei. Au fost multe telescoape, montate şi reglate cum trebuie. Ni s-au organizat petreceri, seri culturale, cu tradiţii şi obiceiuri din fiecare stat participant, de către elevii de la Colegiul "Petru Rareş". Cazarea a fost extraordinar de bună, la hotel de patru stele", povesteşte Daria Hărăbor.

Aceasta susţine că a avut emoţii mari la strigarea premiilor: "Nu mă aşteptam să iau aur. Speram să primesc totuşi o medalie. Uneori sunt prea aspră cu mine şi nu am fost mulţumită pe deplin de ceea ce am făcut la probe. Dar când s-au strigat toţi premianţii cu argint şi am văzut că nu sunt printre ei, mi-am dat seama că va fi aur şi anul acesta şi am început să plâng. Noroc că înainte de a se striga medaliaţii cu aur a fost un moment de dans şi am avut timp să-mi revin, ca să nu urc înlăcrimată pe scenă", mai spune olimpica gălăţeană, aflată, conform regulamentului, la ultima participare la Internaţionala de Astronomie.

Daria a mai adăugat că toţi colegii din lotul României s-au descurcat foarte bine, obţinând fiecare cîte o medalie. Cei trei juniori au primit de trei ori argint, iar la seniori au fost două medalii de aur, una de argint şi una de bronz.

În foto 1, și galerie. Daria Hărăbor, alături de academicianul rus Mikhail Gavrilov, preşedintekle Olimpiadei Internaţionale de Astronomie. Foto 2. Daria Hărăbor, alături de ceilalţi colegi din lotul României

Citit 4524 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Octombrie 2019 00:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.