Musical al unei studente gălăţence, premiat la un festival internaţional

Musical al unei studente gălăţence, premiat la un festival internaţional
Evaluaţi acest articol
(33 voturi)

Maria Drăgoi este una dintre gălăţencele care ne dau motive să fim mândri. Fostă absolventă de CNVA, actualmente studentă în anul al doilea la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, Maria a câştigat recent o menţiune specială la un festival internaţional de film, cu un musical filmat la Galaţi.

"Do You Think It's Serious", lucrarea Mariei Drăgoi pentru examenul final de anul I, a primit o menţiune specială la Bucharest Internaţional Dance and Film Festival (BIDFF). După ce a fost admisă din prima încercare la Regie de film, specializare unde admiterea este extrem de grea, distincţia acordată de juriul de la BIDFF vine să confirme talentul gălăţencei, dar şi munca depusă.

"Au fost cinci musical-uri în concurs. Eu am fost cea mai mică realizatoare şi singura româncă la această secţiune. Juriul a fost internaţional. Singura româncă a fost Ada Solomon. Vă daţi seama ce emoţii am avut când am fost invitată pe scenă să-mi înmâneze diploma nimeni altul decât Peter Schneider, primul preşedinte de la Walt Disney, producătorul filmelor animate care ne-au luminat copilăria "Regele Leu", "Mica Sirenă", "Frumoasa şi Bestia"? A fost primul meu film, prima participare la un festival şi primul meu premiu!", povesteşte entuziasmată Maria.

Motivaţia acordării acestui premiu sună cam aşa: "Cei cinci membri ai juriului au simţit că trebuie să încurajeze regizoarea să creeze noi musicaluri. Scurtmetrajul realizat ca examen de an la UNATC are cântece şi versuri de un umor inteligent".

Deşi a avut ca actori colegi de facultate de la Bucureşti (unul dintre ei - Andrei Cojocaru - câştigător la IUmor), musicalul a fost filmat la Galaţi. Mai mult decât atât, a primit contribuţia unui alt gălăţean celebru, dirijorul şi compozitorul Dan Eugen Drăgoi, care este nimeni altul decât tatăl tinerei premiate internaţional. El a semnat muzica, dar a şi contribuit la realizarea versurilor, în calitate de compozitor. Povestea a fost însă creată de Maria, pornind de la o experienţă personală: "Am transformat o mică tragedie a mea într-o comedie. În clasa a XII-a, când aveam de învăţat pentru bacalaureat şi pentru facultate am fost foarte bolnavă, timp de o lună fiind aproape scoasă din circuit. S-a născut o ipohondrie, pe care am transferat-o personajului meu, o liceană care merge la prima ei întâlnire, iar băiatul este răcit. De aici şi conflictul, dar şi umorul situaţiei. Musicalul a fost filmat pe faleză într-o perioadă în care ploua tot timpul, apoi ieşea soarele şi iar ploua. Iar la montaj nu se mai legau scenele între ele, a fost greu. Unde mai pui că şi eu şi protagoniştii am răcit zdravăn. Şi acum ne mai distrăm că a fost filmul care aduce boala", povesteşte amuzată Maria.

În final, s-a dovedit filmul care aduce premiul. Şi, probabil, nu va fi singura distincţie pe care o va primi. Încurajată de aprecierile juriului, Maria Drăgoi l-a mai înscris şi în alte competiţii, de la care aşteaptă acum cu sufletul la gură rezultatele. Primele roade le-a cules deja. Scurtmetrajul va fi difuzat tocmai la Londra, la un cinema specializat pe musicaluri.

Despre cum a ales această carieră de regizor, mi-a relatat cu umor: "La fel ca mai toţi artiştii, am fost dusă de tata la teatru de mică. Am asistat la sute de repetiţii şi spectacole şi am simţit că viaţa mea e acolo. La patru ani am văzut "La Traviata", iar tata spune şi acum că am stat tot spectacolul concentrată la ceea ce se întâmplă pe scenă. Întâi am vrut să fiu actriţă. Dar de prin clasa a VII-a am vrut regie, pentru că îmbină mai multe laturi, e mai complet. Aşa am început să citesc mult şi să văd filme şi piese de teatru. La examenul de la facultate, care a fost destiul de greu şi s-a desfăşurat pe parcursul a trei săptămâni, am reuşit să impresionez prin cultura pe care am reuşit s-o acumulez în ciuda vârstei destul de mici pe care o am, în comparaţie cu alţi candidaţi şi colegi. M-au ales pentru că au văzut că sunt tenace şi muncitoare".

În foto 2, galerie -  Maria Drăgoi, alături de Peter Schneider, la înmânarea premiului

Citit 9131 ori Ultima modificare Joi, 31 Octombrie 2019 00:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.