Franceza ca joc seducător, în bibliotecile gălăţene

Franceza ca joc seducător, în bibliotecile gălăţene
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Graţie unui proiect Erasmus+, au "aterizat" la Galaţi, pe 23 octombrie, profesori de franceză din Guadalupe, din Bulgaria şi din judeţ, aducând metode neobişnuite, atractive şi eficiente de predare. Devize: „Împreună pentru fiecare” (asemănătoare cu cea a muşchetarilor), sau „Să gândim global, să acţionăm local pentru a asigura reuşita fiecăruia.”

Cunoscută traducătoare de franceză, gălăţeanca Carmen Andrei, prof. univ. dr. la Departamentul de Limbă şi Literatură franceză al  Facultăţii de Litere a Universităţii „Dunărea de Jos”, a spart gheaţa, susţinând, la Biblioteca Franceză Eugène Ionesco”,o conferinţă plină de imaginaţie, cu titlul „Plaisantons francophone! - Propos sur les blagues”, despre predarea… prin glume. 

Ceva mai târziu, la primitoarea Bibliotecă Judeţeană „V. A. Urechia” – în prezenţa managerilor, a bibliotecarilor, a dascălilor şi elevilor participanţi – aveam să asist la un mod special de a preda, complex: prin… desen animat, declaraţii de dragoste şi avioane de hârtie, însă într-o frumoasă mică viclenie, bine pusă la punct şi fermecător susţinută de tânărul profesor (35 ani) marocan Zouhair Hariq, lector universitar, de anul trecut la facultatea gălăţeană evocată, care a lucrat ca profesor de franceză în cadrul L’Alliance française de Safi (Institutul francez din Maroc – o reţea din 12 centre culturale), expert în dezvoltarea competenţelor de exprimare orală. Cuceritor, ne-a îndemnat mai întâi să scriem o declaraţie de dragoste, să facem apoi din foaie avion, să-l trimitem hazardului (poate... unui viitor prieten), să urmărim filmul (cu sonorul exclus) de animaţie, amuzant şi gingaş (un filmuleţ… american!) – un joc al dragostei şi al întâmplării în care declaraţiile de iubire sunt încurcate/ purtate de micile avioane – totul legat, în final noi trebuind să imaginăm dialogurile filmului, să comentăm atitudini, expresii, reacţii din poveste…

Au participat, ca şi la Biblioteca Franceză, manageri, profesori, pedologi de la Şcoala Primară Beauséjour – din comuna cu acelaşi nume, de pe insula La Désirade (a Dorinţelor), departamentul Guadelupe, adică din Indiile de Vest Franceze, din Marea Caraibilor, de la Şcoala Primară „Braya Miladinovi” din oraşul Sliven, Bulgaria, Grădiniţa „Baie Mahault”, tot din Désirade, precum şi de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 din Băneasa, România. 

La Galaţi s-a desfăşurat astfel cel de-al treilea pas al proiectului, după descinderea din Caraibe, respectiv Bulgaria. Peste tot s-au extras experienţe numai bune de aplicat şi s-a vorbit despre şanse egale şi luptă împotriva rasismului, despre reţele de învăţământ, crearea de legături între elevi, învăţarea limbilor şi geografiei europene etc.

Repere geografice şi culturale

Curiozităţi: adăugăm şi faptul că insula Désirade, de 11 pe 2 km., din piatră veche de 145 millioane de ani, a fost călcată în 1493 de un prim european, însuşi Cristofor Columb! Acolo funcţionează două grădiniţe şi Colegiul „Maryse Condé”. În aşezarea principală a insulei, satul Beauséjour (Şedere frumoasă), există un oficiu poştal, o bibliotecă, câteva magazine alimentare şi restaurante şi o biserică, renumită pentru altarul din lemn de păr de pe insulă. Piaţa centrală poartă numele  La Place du Maire mendiant (Piaţa primarului cerşetor), în amintirea unui erou îndăgit, de odinioară:  primarul Joseph Daney de Marcillac, care, după un incendiu care, în 1922, a pârjolit aproape toată aşezarea, a bătut din uşă-n uşă în Guadelupa, „cerşind” bani şi materiale de construcţie pentru cele două şcoli primare. Situat la 300 km de capitala Bulgariei, Sofia, găsim „Oraşul celor 100 de Voyvodi” (adică de „voievozi”, de căpetenii haiduceşti), Sliven, care este renumit pentru haiducii de odinioară, eroii săi care au luptat împotriva turcilor otomani în secolul al XIX-lea.

Aici poţi admira celebrul masiv Sinite Kamani („Stâncile Albastre”) şi parcul naţional asociat, cu aer curat şi izvoare minerale.

Citit 3513 ori Ultima modificare Duminică, 03 Noiembrie 2019 19:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.