Virozele şi gripa golesc clasele de elevi

Virozele şi gripa golesc clasele de elevi
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Numărul mare de infecţii respiratorii afectează desfăşurarea normală a cursurilor din mai multe şcoli gălăţene. În unele cazuri, virozele respiratorii şi gripa au făcut ca mai bine de jumătate dintre elevii unei clase să lipsească de la ore. În timp ce mamele şi taţii neliniştiţi îşi scriu nemulţumirile şi îngrijorările pe grupurile de părinţi, autorităţile sanitare din Galaţi spun că încă nu sunt motive pentru suspendarea cursurilor. În ţară, aproape 50 de unităţi de învăţământ au fost deja închise, parţial sau integral, din cauza virozelor şi a gripei.

Într-un grup al părinţilor de pe o reţea de socializare, o mamă din Galaţi spune că într-o clasă au fost, marţi, doar câţiva elevi. "Au fost doar cinci (elevi - n.r.) şi nu mai fac ora de sport. Am fost să vorbesc şi cu doamna directoare, în numele mai multor părinţi, iar răspunsul dumneaei a fost că elevii care pot ajunge la şcoală să o facă, iar cine nu poate ajunge, să nu vină. Mi-a mai spus că băncile sunt dezinfectate în fiecare dimineaţă, cu spirt, înainte de începerea cursurilor. Deci, indiferent că vin unul sau zece copii, cursurile vor continua, iar noi ne vom chinui copiii cu antibiotice", scrie femeia.
Informaţii similare vin şi din partea altor părinţi din Galaţi. Sunt clase în care doar jumătate dintre elevi mai pot veni la ore, restul fiind acasă, sub tratament, din cauza gripei şi a infecţiilor respiratorii. Situaţia este confirmată şi de statisticile oficiale valabile pentru judeţul Galaţi. În ultima perioadă, de la o săptămână la alta, medicii au diagnosticat din ce în ce mai multe infecţii respiratorii, cei mai afectaţi fiind copiii de vârstă şcolară. Mai mult, într-o singură săptămână, numărul cazurilor de gripă confirmate prin analize de laborator a crescut de la unul la cinci, toţi pacienţii fiind adulţi.
Totuşi, în ciuda sutelor de elevi bolnavi nevoiţi să lipsească de la cursuri, autorităţile sanitare spun că, în Galaţi, cel puţin pentru moment, nu se impune măsura suspendării cursurilor în unităţile de învăţământ. "Ştim despre situaţia existentă în şcolile din Galaţi. În cele mai multe cazuri este vorba despre viroze respiratorii şi nu despre gripă. Conform protocolului încheiat anul acesta între Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei, pentru moment nu avem motive de suspendare a cursurilor din şcoli. În acelaşi timp, trebuie spus că nu toate absenţele sunt cauzate de viroze respiratorii sau de gripă", a declarat, pentru "Viaţa liberă", dr. Liliana Moise, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi.

Când pot fi suspendate cursurile şcolare

Conform protocolului încheiat între cele două ministere, măsura suspendării cursurilor dintr-o clasă sau dintr-o unitate de învăţământ poate fi dispusă de direcţia judeţeană de sănătate publică pentru o perioadă care să nu depăşească cinci zile lucrătoare, în cazul în care în unitatea de învăţământ "se înregistrează focare de infecţii respiratorii acute/gripă cu minimum trei cazuri/clasă, respectiv o rată de absenteism de peste 20 la sută din efectivul unităţii de învăţământ din această cauză, timp de trei zile consecutiv". "Suspendarea activităţii se va face în funcţie de contextul epidemiologic, etapizat, evitându-se întreruperea activităţii în întreaga unitate şcolară", mai scrie în document.
Protocolul în cauză a fost trimis în fiecare şcoală. "Directorii de şcoli au fost informaţi astfel despre măsura efectuării triajului epidemiologic zilnic şi despre măsurile pe care fiecare unitate şcolară trebuie să le ia pentru dezinfectarea claselor. Până în prezent (marţi - n.r.), nu a fost sesizată nicio situaţie care să ducă la închiderea unei unităţi de învăţământ din judeţ. Pentru a suspenda cursurile într-o clasă, condiţia este ca cele trei cazuri de gripă să fie confirmate de Institutul Cantacuzino", a precizat Mioara Enache, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi.
Astfel, triajul epidemiologic zilnic trebuie efectuat de personalul fiecărei unităţi de învăţământ, căruia îi revine şi sarcina de a raporta la Inspectorat îmbolnăvirile. Inspectoratul este apoi cel care poate solicita DSP Galaţi suspendarea cursurilor, în cazul în care condiţiile enumerate în protocol sunt îndeplinite. Marţi după-amiază, Ministerul Educaţiei a anunţat că 47 de unităţi de învăţământ din mai multe judeţe şi din municipiul Bucureşti au fost închise parţial sau integral, din cauza gripei şi a virozelor.

Testele pentru gripă pot da erori

În privinţa celor cinci cazuri de gripă depistate până acum în judeţul Galaţi, acestea sunt doar cele care au fost confirmate prin teste de laborator, la Institutul Cantacuzino. În realitate însă, numărul bolnavilor de gripă este mai mare. "La Institutul Cantacuzino nu se trimit probe de la toţi pacienţii cu infecţii respiratorii. Lunar, trimitem în jur de patru-cinci astfel de probe. De regulă medicii trimit probe la Cantacuzino atunci când au dubii şi pentru a se asigura că tratamentul pe care îl prescriu este cel potrivit pentru tipul de virus respectiv.
Din probele biologice trimise la Cantacuzino, specialiştii pot depista ce tipuri de virusuri gripale circulă în acest sezon rece. În ceea ce priveşte testul rapid de depistare a gripei, acesta poate da rezultate eronate. De aceea, dacă simptomele clinice pe care le are un pacient sunt evidente, nici nu are rost să se mai facă acest test", explică dr. Liliana Moise.

Citit 5675 ori Ultima modificare Joi, 06 Februarie 2020 01:33

3 comentarii

 • postat de remo girone
  Miercuri, 05 Februarie 2020 15:45
  81.12.148.***
  Problema virpzelor repiratorii în şcoli este legată de patul că procentul de fumători este îngrijorător de mare. fumatul le slăbeşte imunitatea la boli. Copiii ăştia nu ştiu nici să alerge. Praf la capitolul condiţie fizică
  0
  2
  Raportează
 • postat de Cristi
  Miercuri, 05 Februarie 2020 10:43
  86.124.204.***
  Mda, n-ar fi rau ca in fiecare scoala sa existe un afis mare deasupra intrarii in scoala prin care parintii sa fie informati ca pt viroze respiratorii nu exista tratament de vindecare, ci doar pt ameliorarea simptomelor.
  Iar utilizarea antibioticelor in cazul virozelor este cea mai mare greseala posibila.
  Mai ales in lipsa unui exudat.
  In legatura cu scolile si gradinitele:
  Stersul bancilor cu spirt nu este rau.
  Insa nici nu ajuta prea mult.
  Problema majora din toate scolile si gradinitele galatene este lipsa aerisirii in anotimpurile reci.
  O cladire cu cateva sute de copii inauntru necesita aerisire permanenta sau macar regulata.
  In lipsa acesteia, virusurile se corcesc intre ele in acest mediu inchis si sarac in oxigen, dand nastere la tot felul de viroze respiratorii de care nu mai scapam decat prin luna Aprilie.
  1
  11
  Raportează
 • postat de Posibil sfat :
  Miercuri, 05 Februarie 2020 10:00
  89.137.225.***
  in comert se gasesc recipiente cu pompite pentru stropit ,spalat geamurile sau pentru stropit florile..etc.
  Montati o asemenea pompita la un recipient cu alcool sanitar care se gaseste in comert,
  Astfel va puteti stropi/dezinfecta mainile. Iar pentru obiecte stropiti pe un servetel , alcool sanitar si apoi stergeti obiectul respectiv.
  0
  5
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.