La Galați, descoperire astronomică unică în România

La Galați, descoperire astronomică unică în România
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

O nouă descoperire în domeniul astronomiei a avut loc la Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă”. Este vorba de o stea variabilă lung periodică de tip Mira, descoperire care s-a realizat în mai multe etape, pe parcursul mai multor ani.

Este pentru prima oară când se descoperă o stea variabilă de tip Mira la Observatorul astronomic din Galaţi, iar acest lucru reprezintă, în același timp, și o premieră pentru astronomia din România.

În noaptea de 30 septembrie – 1 octombrie 2014, în timpul derulării Programului de observaţii astronomice “Nova Search” în Calea Lactee, a fost o observată o creștere foarte mare în luminozitatea unei stele din constelația Vulpea. În acel moment s-a crezut că este o novă, dar nu exista suficiente date științifice pentru a crede că este o posibilă novă. Din acest motiv s-a considerat că este un “transient object” și a fost raportat imediat la Biroul Central pentru Telegrame Astronomice de către echipa formată din Ovidiu Tercu – coordonatorul Observatorului astronomic și Alex Dumitriu – membru în consiliul de administraţie la The Astronomical Society of Glasgow, dar și membru al Astroclubului ”Călin Popovici” din Galaţi. 

O novă este un sistem binar strâns format din două stele (una gigantă roșie și alta pitică albă) care se rotesc în jurul centrului comun de masă. Steaua pitica albă atrage materie de la steaua gigantă roșie și când a fost colectată suficientă masă pe suprafața piticei albe, hidrogenul se aprinde în mod exploziv, iar strălucirea stelei crește rapid devenind foarte mare. Deoarece în următoarea perioadă nu a existat nicio confirmare a acestei nove, variabilitatea acestei stele a fost raportată în luna octombrie 2017 la AAVSO - American Association of Variable Stars Observers.

În luna aprilie 2020, echipa formată din Ovidiu Tercu, Andrei-Marian Stoian, Gabriel Neagu și Dominic Zlat (membri ai Astroclubului “Călin Popovici” din Galați) folosind date de survey de la Zwicky Transient Facility (ZTF) au analizat curba de lumină a acestei stele variabile și au determinat următoarele lucruri: minimul și maximul strălucirii, perioada de 291 zile și tipul de variabilitate specific stelelor variabile lung periodice de tip Mira. Toate aceste date au fost raportate către AAVSO, unde au fost incluse în baza de date internaţională a stelelor variabile. 

Stelele variabile lung periodice de tip Ceti (Mira) au fost denumite după steaua reprezentativă Mira (omicron) Ceti. Periodicitatea lor este bine pronunțată, iar perioadele sunt cuprinse între 80 și 1.000 de zile. De cele mai multe ori steaua este înconjurată de o anvelopă de gaz în expasiune. O stea variabilă de tip Mira este o stea gigantă roșie aflată într-o etapă foarte târzie a evoluției sale stelare. Această stea își va expulza straturile exterioare, devenind o nebuloasă planetară cu o stea pitică albă în centru.

Citit 5596 ori Ultima modificare Marți, 05 Mai 2020 00:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.