Doar jumătate dintre absolvenţii de liceu şi gimnaziu vin la cursuri

Doar jumătate dintre absolvenţii de liceu şi gimnaziu vin la cursuri
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Deşi toate unităţile de învăţământ din judeţul Galaţi au fost pregătite cu simţ de răspundere pentru a-i primi, din 2 iunie, pe elevii care sunt în clasele terminale de gimnaziu şi liceu, doar puţin peste jumătate dintre ei vor participa la cursuri. Există şi situaţii în care niciun elev nu a venit la şcoală, pregătirea pentru examene fiind organizată tot on-line.

De la inspectoarea generală Mioara Enache, am aflat că, în cazul elevilor de clasa a VIII-a, au hotărât să vină la şcoală pentru pregătirea pentru Evaluarea Naţională doar 59,3 la sută din totalul absolvenţilor. Dintre cei din clasele a XII-a şi a XIII-a s-au înscris şi mai puţini, doar 53 la sută din cei ce vor da Bacalaureatul.
Inspectoarea generală susţine că unităţile de învăţământ au fost monitorizate săptămâna trecută pentru a se verifica dacă se respectă peste tot condiţiile stabilite pentru redeschiderea cursurilor şi s-a constatat că totul fusese pregătit ca la carte. "Sâmbătă dimineaţa au venit şi măştile şi s-au împărţit în tot judeţul până seara la ora 20,00, toţi directorii veniseră să le ridice. Avem materialele necesare, planificările există, avem şi cadre medicale în fiecare unitate. Din acest punct de vedere, nu sunt probleme", a spus Mioara Enache. Aceasta a mai precizat că, dintre elevii care se prezentaseră ieri la cursuri, niciunul nu depăşea temperatura maximă admisă.

Niciun elev prezent la o şcoală din Tecuci

Cu toate pregătirile efectuate de unităţile de învăţământ, este clar că părinţii şi elevii, dar şi profesorii se tem să se reîntoarcă în bănci. La Şcoala Nr. 11 din Tecuci am găsit chiar o situaţie aparte: niciun elev de clasa a VIII-a nu s-a înscris să participe la pregătirile faţă în faţă: "Am discutat cu părinţii şi am constatat că nu prea voiau să-şi trimită copiii la şcoală. În plus, avem şi profesori care sunt bolnavi şi cu risc, unul cu o boală autoimună, celălalt cu transplant de rinichi făcut recent. Avem şi elevi din Toflea aflaţi în carantină. Aşa că s-a hotărât în Consiliul de administraţie al şcolii ca aceste pregătiri să se realizeze on-line. Clasele sunt împărţite pe grupe şi fiecare grupă are câte trei ore de pregătire pe zi", ne -a explicat directorul Cristian Stănilă. El a mai declarat că şcoala e pregătită să primească elevii şi are inclusiv două cadre medicale prezente.
Directoarea de la Şcoala din Frumuşiţa, Maria-Magdalena Oprişan, ne-a declarat că aici prezenţa e una foarte bună, din 21 de absolvenţi de gimnaziu au venit la pregătire 19.

Prezenţă scăzută şi la CNVA

Chiar şi la Colegiul Naţional "Vasile Aşecsandri", unde pregătirea pentru examenele finale este de regulă foarte riguroasă, absolvenţii au preferat să stea acasă şi să înveţe, de teamă să nu se îmbolnăvească. Dintre cei 215 elevi de-a XII-a, doar 86 s-au înscris să participe la cursurile faţă în faţă. Nici măcar la gimnaziu, unde nota la Evaluarea Naţională este importantă, pe baza ei făcându-se admiterea la liceu, elevii nu au ales să vină la şcoală. Din 61 de absolvenţi de-a VIII-a, au venit doar 41 la cursuri.
"Noi ne-am pregătit. Avem 1.600 de măşti de la la Inspectorat şi am mai achiziţionat şi noi 2.500. Toate măsurile au fost luate. Dar cum prezenţa nu este obligatorie, mulţi au rămas să înveţe de acasă", ne-a spus directorul Romeo Zamfir.
La Liceul Tehnologic "Dumitru Moţoc", dintre cei 105 absolvenţi de liceu zi şi seral, doar 50 s-au înscris pentru cursurile de pregătire pentru Bacalaureat. "Am făcut cu fiecare grupă şedinţă pe Zoom, le-am explicat clar care sunt regulile, le-am spus că nu au voie să se mute din bancă sau să se plimbe în clasă la alţi colegi. Profesorii au fost instruiţi şi ei să verifice dacă se respectă regulile. Şi, din câte am văzut, elevii chiar s-au conformat cerinţelor, nu am avut probleme", ne-a declarat directoarea Corina Gavrilă.

Citit 1869 ori Ultima modificare Marți, 02 Iunie 2020 23:51

4 comentarii

 • postat de mesaj pentru Lil
  Vineri, 05 Iunie 2020 22:01
  89.137.136.***
  Nu am zis ca filozofia e inutila ci ca un aviator trebuie sa invete la scoala aviatie, inginerie si nu filozofie. Daca vrea sa invete filozofie si ca citeasca o poate face in timpul liber dar nu sa i se bage pe gat asta si sa se axeze si concentreze pe domeniul pe care il doreste. Nu mi-a placut scoala vostra comunista pui de vipere bolsevice. Ai inteles " Lil " ?!!!
  In ce priveste religia acasta trebuie scoasa din scoli. cine vrea religie sa se duca la biserica si sa creada in ce vrea dar in scoli sa ramana cei care vor sa faca performanta si sa aiba viitor castigand onest painea prin munca nu prin propaganda si manipulare religioasa.
  1
  2
  Raportează
 • postat de Lil
  Joi, 04 Iunie 2020 16:58
  178.138.33.***
  Vai de tine, daca asa crezi ca filozofia si religia si altele sunt inutile. Probabil ca scoala ti-a placut mult. Un OM nu trebuie sa se rezume doar la cat trebuie sa stie pentru a-si practica meseria.
  1
  4
  Raportează
 • postat de parinte elev
  Joi, 04 Iunie 2020 14:12
  109.96.134.***
  La CNMK Galati elevii de clasa XII-a sunt chemati la scoala pe parcursul celor doua saptamani DOAR O SINGURA DATA pentru 3 ore de matematica. E normal??????
  0
  2
  Raportează
 • postat de stiinta si tehnica
  Joi, 04 Iunie 2020 00:56
  89.137.136.***
  Care cursuri?!! Noi invatam inca morometii si alte tampenii in timp ce altii fac echipamente pt nasa si zboara in spatiu si ne mai miram ca tara asta e analfabeta si rurala. La scoala sa se invete ce trebuie pt viitor, pt firma unde mergi, pentru ce trebuie sa faci cand ajungi intr-o firma si nu toate aberatiile neschimbate de pe vremea lui ceausescu doar ca sa tinem pe unii in posturi. Un chimst sa invete chimie nu religie sau filozofie sau altele inutile. Cine vrea sa fie contabil sa invete contabilitate si iese as. Desteptati-va daca mai vreti sa aveti viitor!
  3
  4
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.