În municipiul Galați, școlile se redeschid în scenariul galben

În municipiul Galați, școlile se redeschid în scenariul galben
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

După neclaritățile evidente de joi dimineață, spre seară, ​​Ministerul Educației și cel al Sănătății au reușit să finalizeze ordinul comun privind măsurile pentru redeschiderea școlilor cu începere de luni, 8 februarie, în contextul pandemiei de Covid-19. Acesta a fost publicat vineri în Monitorul Oficial. Ulterior, tot vineri, la orele prânzului, cei doi miniștri, Sorin Cîmpeanu și Vlad Voiculescu, au organizat o conferință de presă comună pe acest subiect.

În cele din urmă, a fost păstrată rata de infectare locală de 1 la mie ca limită maximă pentru scenariul verde, cel în care elevii de la toate clasele participă fizic la ore. Varianta finală face referire și la faptul că, în scenariul galben, în care se află și municipiul Galați, vor participa zilnic, cu prezență fizică în unitățile de învățământ, toți preşcolarii şi elevii din învăţământul primar, cei din clasele a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a și cei din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, în timp ce elevii din celelalte clase/ani de studiu vor participa la ore, ca și până acum, în sistem on-line. 
Principalele prevederi ale ordinului comun ce trebuie menționate se referă, în primul rând, la recomandarea distanțării de un metru între elevi acolo unde este posibil, iar aceștia vor purta masca în permanență, exceptați de la această normă sanitară fiind doar preșcolarii. La fel de importantă este aerisirea sălilor de clasă înainte și după terminarea cursurilor, precum și în pauze. Totodată, orele de curs în format fizic într-o clasă se suspendă la apariția unui caz de infectare cu SARS-CoV-2, în cazul grădinițelor și claselor primare și a două cazuri pentru gimnaziu și liceu. Închiderea întregii școli se decide punctual de către DSP împreună cu conducerea unității de învățământ dacă apar cazuri în rândul profesorilor și se pot face teste la cabinetele medicale școlare, dacă există acordul scris al părinților.
În Galați, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis ca redeschiderea unităților de învățământ să se facă în funcție de rata de infectare cu noul coronavirus calculată vineri, 5 februarie 2021. Astfel, potrivit acesteia, școlile, liceele și grădinițele din 49 de unități administrativ-teritoriale vor deschide porțile în scenariul verde. Totuși, în alte 15 localități, printre care și municipiile Galați și Tecuci, reluarea cursurilor se va face în scenariul galben în toate unitățile de învățământ primar, gimnazial și liceal. Conform aceleiași rate de infectare cu SARS-CoV-2, doar în comuna Vârlezi (peste 3 la mie) redeschiderea școlilor ar urma să se facă în scenariul roșu, cel care presupune prezența fizică în clase doar a preșcolarilor și a elevilor din ciclul primar. Pentru cei interesați, incidența îmbolnăvirilor, actualizată zilnic, poate fi consultată pe site-ul Instituției Prefectului - Județul Galați, la secțiunea situații de urgență.
În județul Galați sunt, potrivit Inspectoratului Școlar Județean, 251 de unități de învățământ care se redeschid în scenariul verde, 179 - în cel galben  și patru - din localitatea Vârlezi - în scenariul roşu.

Citit 3627 ori Ultima modificare Marți, 09 Februarie 2021 15:54

5 comentarii

 • postat de Blob
  Sâmbătă, 06 Februarie 2021 17:28
  5.13.208.***
  Mereu in spatele blocului stau cate 10-12 adolescenti adunati pe o suprafata de un metru patrat, fara masti de protectie...
  Scoala poate sa inceapa fara probleme...
  2
  15
  Raportează
 • postat de Florin
  Sâmbătă, 06 Februarie 2021 15:57
  82.79.152.***
  Pentru Angi - La Tecuci nu a scăzut rata incidenței în mod miraculos ci în mod eronat directorii de școli și primarul Tecuciului a luat de bună situația dată de către Ministerul Educației care a inclus în mod eronat și focarele mărind astfel incidența!
  În conformitate cu articolul 15 alineatul 4 din Hotărârea de Guvern 3/2021, la stabilirea incidenței la 1.000 de locuitori în ultimele 14 zile nu se iau în considerare focarele!
  Singura instituție abilitată este DSP Galați!
  Pentru Ion - în fiecare zi se publică pe https://gl.prefectura.mai.gov.ro/despre-noi/situatii-de-urgenta/ și pe http://dsp-galati.ro/index.php/supraveghere situația epidemiologică pe județ!

  Situația se actualizează zilnic!
  4
  6
  Raportează
 • postat de ADYtza74
  Sâmbătă, 06 Februarie 2021 10:38
  86.124.205.***
  Sa inceapa normal scoala cu prezenta fizica. Si asa stau toti elevii in grupuri peste tot ,in autobuze ,la mall si marketuri ,parcuri ,strazi. Ii vezi mereu gramada asa ca nu scoala e baubaul cel mare
  6
  18
  Raportează
 • postat de Angi
  Sâmbătă, 06 Februarie 2021 09:47
  82.79.152.***
  Pentru orașul Tecuci CJSU a decis aseara sa se aplice scenariul verde...rata incidentei de infectare a scăzut miraculos...
  3
  12
  Raportează
 • postat de Ion
  Sâmbătă, 06 Februarie 2021 06:43
  5.13.155.***
  Care sunt ratele de infectare calculate vineri 05.02., pentru fiecare localitate din judetul Galati? Cum putem sa avem acces la aceste rate?
  Cand se vor actualiza /recalcula?
  2
  15
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.