Curse de mare viteză pe tărâmul cunoașterii

Curse de mare viteză pe tărâmul cunoașterii
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

A fost odată o școală cu pereți turcoaz. Cu vise plăpânde înconjurând-o în chip tandru; cu armii de Feți-Frumoși și Ilene-Cosânzene dând târcoale poveștilor ei. Era robustă, veselă. Clasele-i pulsau de priviri licărinde; ferestrele fremătau într-o anonimă plăcere a rutinei înălțătoare, destinate cunoașterii. Școala era veșnic antrenată în hazardul clopoțelului; clopoțelul îi alerta pe elevi spre delectarea cu lecții și jocuri.

Școala nu avea nicio clipă de răgaz, nu se putea plictisi. Copiii gustau din rozul terific al literelor, ronțăiau – mai lent sau mai repede – adunările, scăderile, înmulțirile. Mai jos, la gimnaziu, se scriau cu pasiune istorii personale. Algebra făcea ravagii, geometria se destăinuia într-o migăloasă coregrafie de patinaj artistic. Biologie. Franceză. De toate știa școala; le absorbea și le scotea la iveală, din nou și din nou, și iar le ascundea, rotindu-se ca un patefon împovărat de ritmuri universale.

Într-o zi, a venit, însă pandemia. Școala s-a volatilizat sfioasă; sunetul clopoțelului a emigrat în computere. Teme online. Clădirea – privată de orice ilustră experiență pâlpâitoare, s-a cufundat într-o oarecare nevralgie. Primăvara a venit, a trecut; vara, la fel. Toamna scăpăra de promisiuni gălbui, pandemia – de amenințări rostite palatalizat pe sub masca albăstruie. Cea de-a doua a fost mai promptă în a-și ține cuvântul. Și așa tabletele și computerele s-au trezit iarăși sub presiunea nedumeririlor febrile ale copiilor.

Misiunea tehnologiei este deopotrivă de sensibilă și importantă și astăzi, în mediul educațional. Școala cu pereți turcoaz a primit, însă, ajutorul unor prieteni de nădejde – de la StartONG by Kaufland implementat de Asociația Act for Tomorrow – care au dotat-o cu mai multe tablete; informațiile năzdrăvane – hoțoaice aurii – evadează, circulă mai ușor. Start ONG a șlefuit o neprețuită pistă virtuală. Datorită lor, elevii școlii turcoaz se pot mândri cu perspectiva unor curse de mare viteză pe tărâmul cunoașterii.

Citit 2162 ori Ultima modificare Joi, 02 Decembrie 2021 00:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.