O joacă serioasă prin care înveţi să te descurci în viaţă

O joacă serioasă prin care înveţi să te descurci în viaţă
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Cu toţii suntem de acord că şcoala românească nu oferă o îmbinare echilibrată între teorie şi practică, astfel să-i pună pe învăţăcei în conexiune cu realitatea şi lumea care-i înconjoară. Iar lipsa de motivaţie care se resimte în rândul elevilor, fie ei mari sau mici, provine tocmai din această ruptură între conţinutul lecţiilor şi realitate. Cursurile de Young Engineers se străduiesc să regleze acest lucru.

Cum funcţionează acest concept dedicat copiilor cu vârste între cinci şi 12 ani ne-a explicat Florentina Chiriac, organizatoarea cursurilor, un om cât se poate de potrivit pentru acest lucru, întrucât este absolventă a unei facultăţi tehnice, cea de Nave, dar și a unei specializări pentru învăţământul preprimar şi primar. "Copiilor li se explică întâi nişte noţiuni teoretice minime, legate de fizică, dar cu aplicabilitate practică imediată: structură, roţi dinţate, forţă centripetă, forţă centrifugă, transmisia prin curele. La prima vedere, sună complicat. Cum să înveţi un copil de cinci ani despre aceste lucruri? Învaţă! Şi cu multă plăcere, pentru că, imediat după noţiunile teoretice, li se pune la dispoziţie un set cu piese Lego cu ajutorul cărora construim ceva legat de aceste noţiuni, ca să vadă ei exact cum funcţionează principiile respective. Pentru structuri, am făcut corabia piraţilor, pentru forţa centrifugă şi centripetă - caruselul, pentru transmisia prin curele, am făcut banda transportoare de alimente de la supermarket. Sunt lucruri din realitatea lor imediată, bazate pe aceste noţiuni de fizică. Iar ei învaţă cu plăcere, pentru că le place să se joace cu Lego şi să construiască", povesteşte Florentina Chiriac.

Pe lângă aceste lucruri, copiii câştigă şi independenţă, creativitate, devin mai organizaţi şi învaţă să lucreze şi să găsească soluţii sub presiunea timpului, pentru că li se impun nişte limite de timp. De asemenea, îşi dezvoltă simţul practic, dar îşi însuşesc şi o serie de cunoştinţe valoroase de cultură generală, despre oameni celebri din istorie care au descoperit diferite lucruri importante, Arhimede, Leonardo Da Vinci, Newton, Einstein etc.

Nu ar fi dificil ca astfel de cursuri să existe şi în şcoală, în loc de alte discipline, gen Educaţie tehnologică, în care se predau doar noţiuni teoretice fără acoperire practică. Însă ar presupune un minimum de efort financiar pentru achiziţia seturilor Lego, pe care nici autorităţile centrale nu vor să şi-l asume, dar şi din partea profesorilor, care ar trebui să înveţe să facă altfel lucrurile.

Citit 1989 ori Ultima modificare Vineri, 25 Februarie 2022 01:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.