Cu banii cheltuiţi pe testele de salivă s-ar fi construit 36 de creşe de la zero

Cu banii cheltuiţi pe testele de salivă s-ar fi construit 36 de creşe de la zero
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

450 de milioane de lei a cheltuit statul român pentru cele 52 de milioane de teste salivă distribuite în școli, echivalentul a 36 de creșe construite de la zero, potrivit Edupedu.ro. Cel mai mare preț per bucată a fost plătit pentru testele vrac, cele ambalate individual au fost mai ieftine.

Elevii au primit, teoretic, 52 de milioane de teste salivă pentru depistarea virusului Sars-CoV-2. Cel puțin acesta este numărul de teste cumpărate și livrate în școli de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, potrivit unui răspuns al instituției la solicitarea Edupedu.ro. Contractele subsecvente celor cadru, licitate de ONAC, au însumat 378 de milioane de lei fără TVA, adică 450 de milioane de lei. În total au fost trei loturi pentru care s-au semnat contracte cu mai mulți furnizori. Testele vrac, cumpărate în primul lot în decembrie anul trecut și care au ajuns cu întârziere la inspectoratele școlare, în timpul minivacanței de 1 decembrie, sunt cele care au costat cel mai mult, per bucată, potrivit situației contractelor comunicată Edupedu.ro de către IGSU. 

Prețul a fost de 9,78 de lei/per test și s-au achiziționat un milion de teste de la Eva Healthcare SRL – are ca domeniu principal de activitate „comerț cu ridicata al produselor farmaceutice”.

Tot în primul lot din 2021, au fost cumpărate alte 5 milioane de teste de la alt furnizor, cu un preț ridicat, de 9,39 de lei/per bucată.

Acest lot a fost câștigat la licitația ONAC de Viggo Fashion International SRL, care are domeniul de activitate principal „comerț cu amănuntul al îmbrăcămintei, în magazine specializate”, potrivit datelor de la Registrul Comerțului. Presa a mai scris în trecut despre contractele obținute cu statul de Viggo Fashion, la licitații.

Toate testele din primul lot au fost vrac, adică erau ambalate în baxuri. Reamintim, situația a creat nemulțumire în rândul profesorilor și părinților, pentru că directorii de școli au fost nevoiți să cheme de acasă profesorii pentru a putea împărți testele care au venit vrac. Testele erau ambalate în cutii ce conțineau, în medie, 25 de kituri de test, compuse din casetă de testare, soluția-tampon, punga/tubul pentru colectarea probei, pipeta pentru recoltare din pungă a probei, pungă pentru deșeuri medicale.

Cele mai ieftine teste salivă de depistare a SARS-COV 2 au costat 5,77 de lei/bucată, iar IGSU a cumpărat doar 3 milioane de teste la acest preț, care au venit ambalate separat. 

Prin comparație, cu 450 de milioane de lei, cât au costat testele, se pot construi 36 de creșe, cu o capacitate de 40 de copii și o suprafață de 1200 mp, sau 150 de săli de sport școlare, potrivit Companiei Naționale de Investiții.

Testele nu au fost obligatorii, iar testarea a fost făcută de părinţi acasă, numărul elevilor astfel depistaţi ca fiind infectaţi fiind foarte mic.

Citit 1461 ori Ultima modificare Luni, 11 Aprilie 2022 02:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.