Personalităţi din întreaga lume vor conferenţia la Galaţi

Personalităţi din întreaga lume vor conferenţia la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Unele dintre cele mai mari personalități ale lumii din domeniul științei şi al artei, o parte dintre ele chiar din Galaţi, se vor întâlni cu studenții, masteranzii, doctoranzii şi profesorii Universității ”Dunărea de Jos” din Galați, într-o serie de conferinţe online, reunite sub genericul "Dialoguri ştiinţifice şi culturale". Conferinţele interactive se vor desfășura în perioada 24 octombrie - 3 noiembrie, participanţii având ocazia să afle informații de primă mână. Proiectul este coordonat de prof. dr. ing. Cătălin Fetecău, președintele Senatului Universității "Dunărea de Jos".

Manifestarea se află la a doua ediţie (prima fiind derulată în 2021) şi va aduce în faţa auditoriului nume precum cel al gălăţeanului Adrian Bejan, unul dintre cei mai renumiţi fizicieni ai lumii, Călin Tarău - absolvent al universităţii gălăţene, care în prezent are un doctorat la New York şi lucrează în proiecte pentru NASA, Cătălina Neculai - fostă profesoară la "Dunărea de Jos", actualmente cadru didactic la Coventry University din Marea Britanie, artistul plastic de origine gălăţeană Sorin Purcaru, dar şi profesorul Peter Raspor, de la Universitatea din Ljubljana (Slovenia), specialist în industrie alimentară.

"Ideea mi-a venit anul trecut, în pandemie, când m-am gândit că ne putem folosi de mediul online şi pentru a ne putea întâlni cu mari personalităţi ale lumii. Aşa l-am prins şi anul trecut pe domnul Adrian Bejan, care vine în Galaţi o dată la câţiva ani. Dar, prin intermediul Dialogurilor ştiinţifice şi culturale, îl putem asculta din nou şi în 2022. E important de ştiut că, după fiecare conferinţă care durează în jur de 50-60 de minute, urmează o sesiune de întrebări. Pe lângă studenţi şi profesori, intenţionăm să popularizăm aceste întâlniri şi în rândul elevilor. De exemplu, pentru conferinţa domnului Adrian Bejan am cumpărat spaţiu pe Zoom pentru 500 de persoane. Fonduri am avut de la Asociaţia Absolvenţilor Facultăţii de Mecanică de la Galaţi", explică prof. dr. ing. Cătălin Fetecău.

"Dialogurile ştiinţifice şi culturale" se desfăşoară în cadrul proiectului "Internaţionalizare academică şi socială a studenţilor la Universitatea «Dunărea de Jos» din Galaţi", finanţat prin Fondul de Dezvoltare Instituţională FDI 2022.

"Acronimul proiectului este IDEI (UGAL)^22, iar scopul său este creşterea reputaţiei şi vizibilităţii prin internaţionalizarea curriculei, a rezultatelor cercetării ştiinţifice, prin creşterea numărului de studenţi internaţionali, prin participarea studenţilor şi cadrelor didactice la cursuri de formare, mobilităţi şi conferinţe internaţionale", mai spune iniţiatorul proiectului.

Cei care sunt interesaţi să participe la întâlniri pot intra pe linkul https://internationalizare.ugal.ro/index.php/en/events/ugal-scientific-and-cultural-dialogues.

Prima conferinţă va avea loc luni, 24 octombrie, de la ora 11,00, şi îl va avea ca protagonist pe profesorul emerit Peter Raspor, de la Universitatea din Ljubljana (Slovenia), iar a doua zi, marţi, 25 octombrie, de la ora 18,00, "Dialogurile" îl vor avea ca oaspete pe savantul de origine gălăţeană Adrian Bejan, primul român distins cu Medalia "Benjamin Franklin".

Joi, 27 octombrie, de la ora 17,00, un alt gălăţean, Călin Tarău, va vorbi despre proiectele la care lucrează pentru NASA, în care se încearcă explorarea oceanelor de pe sateliţii lui Jupiter şi Saturn, în vederea descoperirii unor forme de viaţă.

Cătălina Neculai, profesoară la Coventry University, plecată din Galaţi în urmă cu 20 de ani, va vorbi miercuri, 2 noiembrie, de la ora 12,00, iar joi, 3 noiembrie, de la 18,00, invitat va fi sculptorul Sorin Purcaru, gălăţean şi el.

Citit 6157 ori Ultima modificare Joi, 20 Octombrie 2022 13:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.