După o săptămână de grevă, cadrele didactice gălăţene rămân pe baricade, susţin liderii sindicali. Mai mult decât atât, ei se pregătesc pentru trei zile de marş, miting şi pichetare şi la Galaţi, şi la Bucureşti.
Astfel, Sindicatul Învăţământului Preuniversitar (SIP) a obţinut aprobare de la Primărie pentru miting la Casa de Cultură a Sindicatelor, luni, 29 mai, de la ora 10,30, după care se va merge în marş pe Brăilei şi Domnească, până la Prefectură.
"Deşi am obţinut aprobare pentru pichetare la Galaţi marţi, 30 mai, vom merge la Bucureşti la miting şi marş naţional, urmând să pichetăm sediul Prefecturii la nivel local miercuri, 31 mai", a precizat preşedinta SIP, Lidia Antoniu.
Aceasta susţine că pentru luni, au rămas în grevă 77,27 la sută dintre membri, respectiv, 2.750 de angajaţi, dintre cei aproape 3.400. Numărul celor care s-au retras după o săptămână încheiată de protest este destul de mic.
Guvernul schimbă regulile în timpul grevei
De la liderul Sindicatului Liber "Educaţia" aflăm că "sunt oameni care fac presiuni asupra angajaţilor şi-i determină să renunţe la grevă": "Chiar în timpul grevei, guvernul a emis o ordonanţă prin care se modifică Legea dialogului social, în sensul că pe timpul grevei angajatul trebuie să facă o solicitare scrisă de suspendare a contractului individual de muncă. Deşi aceste prevederi n-ar trebui să se aplice, pentru că sunt anterioare declanşării grevei, sunt directori şi secretari de şcoli care s-au grăbit să le ceară greviştilor aceste hârtii, descurajându-i", spune Andrăşescu.
Acesta susţine că ordonanţa are două hibe de constituţionalitate: "Înainte suspendarea contractului de muncă pe timpul grevei se făcea de drept, exact ca în cazul concediului medical. Acum, dacă există o solicitare din partea angajatului, angajatorul poate încheia contract pe perioadă determinată cu altcineva. Ceea ce contravine cu legea dialogului social, în care se stipulează clar că, pe timpul grevei, nu se pot angaja alţi oameni în locul greviştilor. Totodată, noua ordonanţă nu-i mai dă angajatului posibilitatea să se răzgândească dacă participă sau nu la grevă în aceeaşi zi, contractul fiind considerat suspendat sau reluat abia de a doua zi după solicitare de intrare sau ieşire din grevă. Am trimis aceste lucruri la nivel de federaţie şi am cerut să atace ordonanţa la Curtea Constituţională", mai spune liderul de la "Educaţia".