"Niciun gest pentru urnirea căruței alegerilor la Universitate"

"Niciun gest pentru urnirea căruței alegerilor la Universitate"
Evaluaţi acest articol
(71 voturi)

Reacţie privind declaraţiile fostului rector de la contracandidatul său

Saga alegerilor de la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi continuă, fără să existe, cel puţin deocamdată, un nou calendar al scrutinului care să aducă în final liniştea în comunitatea academică. În urma unor declaraţii făcute, într-un interviu televizat la DCNews, de prof. univ. dr. ing. Puiu Lucian Georgescu - pe care le-am preluat parţial în articolul "Care-i miza scandalului din Universitate" - am primit la redacţie precizări din partea contracandidatului acestuia la alegerile din decembrie 2023, prof. univ. dr. ing. Cătălin Fetecău, pe care le prezentăm în cele ce urmează.

Legalitatea acțiunilor Ministerului Educației

În urma unei contestații având ca obiect procesul electoral privind alegerea rectorului UDJG, contestație depusă în termenul legal, corpul de control al Ministerului Educației s-a deplasat la Galați în perioada 20-22 decembrie 2023. Experții ministerului au constatat o serie de nereguli în ceea ce privește concordanța unor puncte din Carta Universității cu legislația națională, precum și anumite probleme în organizarea alegerilor. Nimeni nu a fost incriminat la modul nominal, vorbim doar de aspecte procedurale, însă nerespectarea lor a determinat Ministerul Educației, care are obligația să vegheze asupra respectării legii de către universități, să invalideze alegerile, implicit și rezultatul lor, fapt care a însemnat ca domnul Georgescu, care a câștigat alegerile cu o diferență infimă, să nu poată fi confirmat în funcție. La acest punct al discuției subliniez că Ministerul Educației a fost deplin îndreptățit în acțiunile sale, fără a încălca autonomia universitară. Această autonomie nu se poate întinde dincolo de cadrul trasat prin legislația națională.

Ce trebuia să facă conducerea Universității în perioada 29 ianuarie - 21 februarie?

Revenind, după invalidarea unui proces electoral viciat din pricina unor proceduri greșit aplicate, ministerul a cerut ca alegerile să fie reluate în termen de trei luni de la data comunicării deciziei (29 ianuarie). Senatul Universității trebuia să propună un nou calendar al alegerilor și să pună de acord Carta cu legislația națională. Este vorba de 2-3 puncte, care ar fi fost corectate rapid de către Senat. Dacă ar fi existat bunăvoință, dorință de respectare a legii și responsabilitate, în scurtă vreme de la comunicarea invalidării din partea ministerului, Senatul ar fi rezolvat cele două chestiuni, iar la data la care vorbim noua rundă a alegerilor ar fi fost încheiată. Din nou o precizare importantă: domnul Georgescu nu a fost și nu este împiedicat de nimeni și de nimic să se înscrie din nou în cursa pentru postul de rector.

Există interese pentru ca măsurile cerute de minister să nu se aplice

Dar, în loc să meargă pe această cale, din motive numai de domnia sa știute, domnul Georgescu a ales calea unei confruntări cu toată lumea, cerând imperios ca alegerile să fie recunoscute, iar el să fie învestit ca rector. Pentru a-și atinge scopul, domnul Georgescu a recurs la justiție, sperând că aici se va găsi o soluție favorabilă domniei sale. În așteptarea unui verdict, a făcut totul pentru a trage de timp și a amâna pe cât posibil cele cerute de minister. A trebuit să se ajungă la ultima zi din mandatul domniei sale, pentru ca, în sfârșit, Senatul să numească un rector interimar, în persoana doamnei profesoare Laura Daniela Buruiană. De asemenea, domnul Georgescu a avut grijă ca să-i țină loiali pe cei aflați în funcții de conducere, prin votarea în Consiliul de Administrație a unor măriri considerabile de salarii, folosindu-se abuziv de posibilitatea acordării unor salarii diferențiate, din veniturile proprii ale universității. Așa speră el că foștii lui colaboratori nu-l vor părăsi, chiar dacă acum nu mai este rector.

Problema falsă a Cartei Universitare

Una din poveștile aruncate pe piață, preluată în articolul din "Viața liberă" (editorial), este cea cu revizuirea Cartei, care, chipurile, nu se poate înfăptui în termenul de trei luni indicat de minister, deoarece ar fi necesară o "amplă consultare a mediului academic". Vorbim de o altă perdea de fum pregătită din timp și lansată cu câteva zile înainte de expirarea mandatului domnului Georgescu de proaspătul președinte al Senatului, domnul Nechifor, care a anunțat, ca din neant, "inițierea unui proces esențial de revizuire și actualizare a Cartei Universitare". De fapt, acest anunțat demers are menirea să deturneze procesul simplu, prezentat mai sus, de punere de acord a câtorva puncte din Cartă cu legislația curentă și trimiterea acestui document revizuit către minister în cel mai scurt timp, împreună cu noul calendar al alegerilor de rector.

Unica soluție: reluarea procesului electoral

Acest fapt, alături de multe altele, arată limpede dorința domnului Georgescu de a amâna pe cât posibil deznodământul, care nu poate fi altul decât reluarea procesului electoral. Probabil se caută să se ajungă la sfârșitul lunii aprilie, alegerile să nu aibă loc, iar ministerul să fie pus în postura de a decide mai departe viitorul universității. Că aceste tergiversări aduc prejudicii mediului academic gălățean nu pare să-i pese domnului Georgescu, care, de altfel, se prezintă drept un gardian neobosit și dezinteresat al intereselor acestuia.

Un scenariu menit să ascundă adevăratele scopuri

Personaj deloc inocent într-ale politicii, domnul Georgescu știe să construiască scenarii care prind la un anume gen de public, pline de teorii ale conspirației și idei apocaliptice. Tot ce a prezentat domnul Georgescu în conferința de presă de pe 31 ianuarie și la DCNews este un scenariu, în care "oculta mondială" reprezentată de "profesorul deputat", cu ajutorul "instituțiilor corupte" (Ministerul Educației, Procuratura) și al "agentului din interior" (contracandidatul la funcția de rector) vrea să pună mâna pe bogăția universității, pe care cu atâta grijă și devotament domnul Georgescu ar fi apărat-o și sporit-o în ultimii ani. Este o stratagemă tipică de autovictimizare și de a-i transforma pe adversari în personaje infame în ochii celor care privesc la cele ce se întâmplă la universitate ca la un spectacol care nu face cinste unei instituții academice.

Poveștile cu ruperea Facultății de Medicină și Farmacie din corpul Universității, cu neplata salariilor și cât de greu îi va fi doamnei rector interimar să semneze toate documentele universității nici nu merită comentate, trebuind tratate drept ceea ce sunt: fumigene menite să slujească intereselor personale ale domnului Georgescu, nicidecum interesului general al universității.

De ce o mare parte din electori a avut altă opțiune la alegerile din 14 decembrie?

Dacă lucrurile ar fi stat așa cum le prezintă domnul Georgescu, în ceea ce privește performanțele sale din postura de rector, cu siguranță că la Galați s-ar fi petrecut scenariul de la alte universități, unde a existat un singur candidat, care a câștigat alegerile cu o largă majoritate. Dar aici, la "Dunărea de Jos", au existat suspiciuni cu privire la modul în care domnul Georgescu a gestionat banii universității și, mai ales, nemulțumiri mari în ceea ce privește maniera domniei sale de relaționare cu colegii. Domnul Georgescu s-a plâns de procesele care i-au fost intentate, fără să spună un cuvânt de numeroasele procese intentate unor angajați ai universității, în urma inițiativelor domniei sale. Toate aceste procese au fost câștigate de cei pârâți, dar stresul generat de toată situația a fost pentru mulți greu de dus. În același timp, o situație extrem de gravă, arestarea unui prorector numit de domnul Georgescu, este vorba de domnul Opreanu, a fost mușamalizată în universitate, ca și cum nimic nu s-a întâmplat.

Aceste lucruri, dar și altele au determinat pe mulți oameni din universitate să nu-l considere pe domnul Georgescu potrivit pentru postul de rector. Dumnealui refuză să înțeleagă acest lucru, să devină un partener de dialog cu mediul academic pe care pretinde că-l reprezintă, preferând să se mențină pe o poziție de superioritate, undeva deasupra colegilor domniei sale.

De ce am candidat?

Nu sunt un om obișnuit să stea toată ziua pe rețelele sociale și în studiourile de televiziune. Pe de altă parte, nu mă recunosc câtuși de puțin în rolul pe care domnul Georgescu a binevoit să mi-l rezerve, iar prietenii și colaboratorii mei știu foarte bine cine sunt cu adevărat, un om care a mers mereu pe drumul drept, cu dorința de a construi, fără a-mi pierde vremea cu jocuri de putere. Nu aș fi luat în seamă afirmațiile făcute de contracandidatul meu, dar lumea este mare și nu toți mă știu, iar oamenii, în graba lor, iau de bun ceea ce văd în mass-media. Nu am căutat să mă justific, ci am venit cu acele precizări menite să facă lumină în chestiunea alegerii rectorului, care trenează de prea multă vreme. Mai ales, acest lucru este un semn de respect față de colegii mei din mediul academic, cărora le-am cerut votul și care mi l-au acordat într-un procent impresionant.

Da, Universitatea "Dunărea de Jos" este un lucru de mare preț, dar eu cred că această valoare rezidă, în primul rând, în oamenii care-i dau suflet. Domnul Georgescu i-a acuzat pe cei care i s-au opus că-i interesează să pună mâna pe banii universității. Personal, mă interesează ca banii instituției să fie gestionați corect și spre proiecte care să contribuie la o dezvoltare echilibrată a universității și nu doar în câteva direcții preferențiale.

POST SCRIPTUM: În acest moment, deși a început semestrul al doilea și timpul trece vertiginos, doamna rector interimar și domnul președinte al Senatului nu au schițat niciun gest în ceea ce privește urnirea căruței alegerilor, așa cum a solicitat ministerul. De ce acest lucru nu se petrece? Cui folosește? Sunt întrebări care îi frământă pe toți membrii comunității noastre academice.

Citit 7863 ori Ultima modificare Joi, 29 Februarie 2024 21:01

3 comentarii

  • postat de un cetatean
    Luni, 04 Martie 2024 00:20
    84.232.160.***
    De cand a fost infiintata, aceasta universitate nu a ajutat cu nimic la dezvoltarea orasului, in afara faptului ca a dat niste salarii la niste profesori. Daca tot regreta ca au dezvoltat-o, Galatiul nefiind pe harta Romaniei pentru cei de la Bucuresti, propun sa o inchida.
    16
    1
  • postat de CetateanX
    Joi, 29 Februarie 2024 09:38
    5.13.138.***
    Carta universitara din anul 2021 prevede alegerea rectorului prin doua modalitati: prin concurs sau prin votul tuturor cadrelor didactice si de cecrcetare. De ce s-a limitat votul numai la c.d. profesori universitari? Ceilalti ce sunt? UDJ este universitate de stat, nu particulara! Discriminare!
    25
    9
  • postat de Matei
    Miercuri, 28 Februarie 2024 20:00
    86.120.136.***
    In sfarsit, presa locala scoate in spatiul public informatii bine stiute, de multa vreme, intr-un cadru mai restrans. Acesta este adevarul!
    127
    58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.