Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați a brevetat "Procedeul de obținere a unei folii biodegradabile", realizat de trei cercetători de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor, Petru Alexe, Floricel Cercel și Mariana Stroiu. Potrivit prof. univ. dr. ing. Petru Alexe, procedeul reprezintă o noutate mondială, datorită materialelor din compoziția foliei, în special sângele animal. "În lume, există o luptă intensă pentru piața de folii biodegradabile care să reducă poluarea și să facă posibilă sănătatea mediului", a declarat Petru Alexe. Folia biodegradabilă obținută de cercetătorii gălăţeni permite realizarea de ambalaje diverse în industria alimentară.
Tot în cursul acestei săptămâni, Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) a acordat Universității "Dunărea de Jos" din Galați brevetul de invenție pentru o pâine proteică, la care a lucrat un colectiv de cadre didactice de la Facultatea de Șiința și Ingineria Alimentelor. Procedeul de obținere a pâinii echilibrate nutrițional în proteine reprezintă o soluție de a aduce pâinea în limitele recomandate de Organizația Mondială a Sănătății, adică de a avea un conținut optim de aminoacizii esențiali.
Autorii invenţiei, Floricel Cercel, Petru Alexe și Romulus Marian Burluc, au plecat de la premisa că pâinea normală este dezechilibrată în aminoacizi esențiali și au adăugat un concentrat proteic de proteine miofibrilare din carne (porc, vită, pasăre sau pește), extractul de proteine neavând nici gust, nici miros caracteristic.
"Pâinea astfel obținută ar putea reprezenta o opțiune pentru populația săracă. Politicile de realizare și distribuție, cu protecția celor săraci, trebuie să vină prin niște programe guvernamentale sau locale. Pâinea echilibrată nutrițional va trebui să existe pentru toți consumatorii, dar cei cu venituri mici trebuie să beneficieze de un preț subvenționat. Pâinea echilibrată nutrițional în proteine este ca și cum ai mânca pâine cu friptură, însă friptura nu se vede, doar se simte!", a explicat prof. univ. dr. ing. Petru Alexe.